ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

KPMG edelleen johtaa,
vaikka markkinaosuus pienenee  

Tilintarkastusyhteisöjen kärkikolmikko on ennallaan osuustoimintayritysten tarkastajina. KPMG edelleen johtaa, vaikka sen markkinaosuus onkin vuodessa laskenut 38 prosentista 32 prosenttiin.


Myös viime vuonna KPMG oli osuustoiminnallisten yritysten suurin tilintarkastaja. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Ernst&Young ja PricewaterhouseCoopers pysyivät myös samoina.
Osuustoiminta-lehden dokumenttiprojektissa tavoitteena on tänä kesänä kerätä tiedot noin 500 suurimmasta osuustoimintayrityksestä tai niiden suurimmista kilpailijoista. Tähän mennessä kertomuksista on tallennettu tietokantaan reilut 200, joista 65 oli ilmoittanut tilintarkastajan lisäksi myös sen tilintarkastusyhteisön, johon tarkastaja kuuluu. Oheinen kaavio on tehty tämän otoksen perusteella.
Edellisvuoden tapaan KPMG oli mainittu useimmassa kertomuksessa tilintarkastusvastuullisena. KPMG:n osuus ot-yritysten tilintarkastajana laski hieman edellisestä vuodesta, ollen tällä kertaa 32 %, kun se viime vuonna oli n. 38 %. Toiseksi sijoittuneen Ernst&Youngin osuus oli 19 %, viime vuonna prosenttiluku oli 18. Kolmanneksi sijoittunut PricewaterhouseCoopers piti osuutensa myös melko samana, 15 %, kun viime vuonna PWC toimi vastuullisena tilintarkastajana 14 prosentissa yrityksistä.
Myös kaksi seuraavaa tilintarkastajayhtiötä pysyivät samoilla sijoituksilla. Neljäntenä oli Tilintarkastusotava Oy, joka hoitaa monen S-ryhmän osuuskaupan tilintarkastuksen (9 %) ja viidenneksi tuli Deloitte Touche Tohmatsu (8 %).
Uutena tulokkaana listoille pääsi tamperelainen tilintarkastustoimisto Idman&Vilen Oy, joka toimi kuuden prosentin tilintarkastajana. Sillä oli osuustoimintakentällä asiakkaina lähinnä OP-ryhmän pankkeja. Yrityksen leivillä oli alkuvuonna viisi KHT-tilintarkastajaa sekä kolme HTM-tilintarkastajaa. Idman&Vilen Oy on yksi Suomen vanhimmista alan toimistoista.

Pasi Saarnivaara
pasi.saarnivaara@pellervo.fi

Osuustoiminta-lehden seuraava numero on Osuustoiminnan Vuosikirja 2007 ja se ilmestyy 30. elokuuta.

| Sivun alkuun |