kirjaimittain.gif (7478 bytes)


Konkurssiyritys vei Vatruskan konkurssiin

Osk Leipomo Vatruska Joensuu oli ostanut konkurssipesältä toiminimen. Joensuun käräjäoikeus tulkitsi tämän osittaiseksi liikkeenluovutukseksi, ja Vatruska kaatui konkurssipesältä siirtyneisiin työntekijävastuisiin, kun konkurssiyrityksen entiset työntekijät vaativat vanhoja palkkasaataviaan.

Vatruskan leivonta loppui pitkänäperjantaina. Se ehti leipoa vain reilut 1,5 vuotta. Vatruskan perusti parikymmentä Leipomo Immosen työntekijää syyskuussa 2007 kiireen keskellä (ks. OT 6/07). Osuuskunta osti Immosen konkurssipesältä toiminimen, pakkausmateriaalia ja koneita.
- Meidän olisi pitänyt hakea apua ajoissa, eikä yrittää korjata asioita itse, leipomotyöntekijä Laura Mustonen, 27, arvioi. Hän oli yksi osuuskunnan perustajista ja hallituksen jäsen. Osuustoiminta-lehti ei tavoittanut osuuskunnan muita aktiiveja.
Laura Mustonen kertoo osuuskunnan ahdingon ilmenneen kesällä 2008. Silloin toimitusjohtaja irtisanoutui, ja Mustonen alkoi hoitaa juoksevia asioita. Syyskuussa 2008 osuuskunta alkoi tervehdyttää yritystä Joensuun Seudun Kehittämisyhtiön kanssa.
- Viimeinen niitti oli oikeuskiista, jossa Leipomo Immosen entiset työntekijät vaativat osuuskunnalta mm. irtisanomisajan palkkoja. Nämä työntekijät eivät halunneet tulla mukaan osuuskuntaan tai edes leipomoalalle, Mustonen selvittää.
Osuuskunta ilmoitti tyytymättömyytensä oikeuspäätökseen, mutta päätti silti pian yksimielisesti hakea konkurssia, kun jäsenet eivät enää jaksaneet taistella.

Pomon oltava ammattilainen

- Olisi heti pitänyt valita hyvä eli ammattitaitoinen toimitusjohtaja, joka olisi saanut paletin kerralla kasaan. Toimimme osaamattomasti, vaikkakin vilpittömästi, Laura Mustonen kiteyttää.
Hän arvelee Vatruskan tuotevalikoiman olleen liian laajan ja hinnoittelun epätarkkaa. Toiminta-aluekin taisi olla liian iso, sillä Vatruska toimitti leipää Pohjois-Karjalan lisäksi myös Kuopion ja Jyväskylän seuduille.
Mustonen sanoo, että loppuaikoina kauppa jo kävi. Aika vain loppui kesken. Työttömäksi jäi noin 20 ihmistä.
Mustonen jatkaa viiden muun entisen osuuskunnan työntekijän kanssa tutuissa tiloissa. Nyt yrittää Joen Leipurit. Se toimitti vapunalusviikolla ensimmäiset leivät Pohjois-Karjalan kauppoihin. Toimitusjohtaja Jorma Lahtinen kertoo leipomonsa leipovan ja myyvän lähinnä vain tummaa ja vaaleaa leipää sekä sämpylöitä.
Laura Mustonen on tyytyväinen, kun työt jatkuvat. Osuuskunnan kohtalo kuitenkin harmittaa, kun moni ahersi sen hyväksi. Jäljelle jäi opettavainen kokemus.

Hannu Kaskinen

Katso OT 2/09 osuuskuntien konkursseista vuosina 2006 - 2008 .

| Sivun alkuun |