kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 


Osuustoiminnassa on IDEAA

Osuustoiminta-lehden järjestämän valokuvauskilvan voitto meni tällä kertaa Keravalle, hopea Tampereelle ja pronssi Valtimolle. Kilpailu järjestettiin osana lehden 100-vuotista toimintaa teemoilla ”Osuustoiminnassa on ideaa” ja ”Minun osuuskuntani”.


2. SIJA: TIINA JOKITALO: OSUUKSIA HAAVEISTA.
Tekijä kertoo: Kyseessä on luokkakuva, joka suunniteltiin osuuskuntayrittäjä-koulutuksen yhteydessä Tampereella. Pyysin ihmisiä kirjoittamaan, mitä he toivovat osuuskuntakoulutuksesta, minkä takia he ovat siellä - tai sitten tulevaa alaa, jossa toimia osuuskuntayrittäjänä. Myös itse olen mukana valokuvassa oikeassa alareunassa.


SIJAT 4.-16.: HEMMO KOSKINIEMI: OSUUSTOIMINNAN ONNEA JA ILOA.
Kilpailukuvia kertyi 23 kpl yhteensä 11:ltä osallistujalta. Osallistujapohja kertyi harrastajakuvaajista hyvin eri puolilta maata. Mukaan saatiin ilahduttavasti myös muutamia erilaisten osuustoimintayritysten palveluksessa olevia ihmisiä.
Kilpailu olisi ollut avoinna myös ammattikuvaajille, mutta ainakin tällä kertaa he jäivät kotiin. Mahdollisesti ammattikuvaajien herättelemiseen olisi tarvittu isommat ja runsaammat palkinnot ja oma sarjansa heille. Pääpalkintoina jaettiin kaksi kahden hengen kylpylälomaa Tallinnaan ja Ikaalisiin. Muut palkinnot olivat lehtemme vuosikertoja ja Pellervon kirjoja.
Moni kertoi kokeneensa kilpailun aiheet vaikeaksi tai turhan haastavaksi. Osa kilpailun ideasta oli juuri herätellä havainnoimaan ja näkemään omaa työ- ja elinympäristöään ns. ”osuustoiminnan silmin”. Osuustoiminta joka tapauksessa on osa kehittyvää suomalaista ympäristöä joka puolella Suomea Lapista Helsinkiin. Kuvattavaa taatusti riittää.

Kolmen kärki erottui

Palkintoraati kokoontui 15. toukokuuta pisteyttämään kaikki saapuneet kuvat. Raati oli koottu meistä ”Ossarin” tekijöistä: toimittaja Riku-Matti Akkanen, taittaja Kaija Rinkinen PJP:stä, markkinoija Salli Oravainen ja vetäjänä toimituspäällikkö Mauno-Markus Karjalainen. Jokainen antoi kaikille kuville omat pisteensä nollasta viiteen. Voittajiksi sijoittuivat suoraan ne kuvat, joille kertyi eniten pisteitä yhteensä.
Kilvassa erottui kolmen kärki selvästi, mutta aivan maksimipisteitä ei saanut yksikään. Voittajakuva keräsi 17, kakkonen 16 ja kolmonen 14 pistettä, joten kärjen kilpa oli myös hyvin tasainen. Maksimi olisi ollut neljän raatilaisen voimin yhteensä 20 pistettä.

SIJAT 4.-16.: KALEVI KOSKELA: YHTYNYT OSUUSTOIMINTA.
Kilpailun voittajan toinen otos, joka tekijän mukaan kuvaa osuustoimintaliikkeen vahvaa sitoutuneisuutta yhteistyöhön nyt ja tulevaisuudessa.


SIJAT 4.-16.: JORMA TUUKKANEN: LAATIKKOMYYMÄLÄ SIWA HÄIRIKÖI MARKKINAT.
Menestyksekkään SIWA-ketjun luoneen Jorma Tuukkasen pöytälaatikosta löytyneitä historiallisia kuvia.

SIJAT 4.-16.: RITVA TIMONEN: ABC RAUTAÄSSÄ SYMBIOOSI Jukolan Osuuskaupassa.
”Tämä on minun osuuskuntani, työskentelen Rautaässässä apulaismyymäläpäällikkönä. Yleensä rautakauppa ei ole ABC-ketjun kaverina”, kertoo kuvaaja.
Tämän numeron kannessa ja ohessa julkaistaan parhaimmat palkitut kuvat. Kaikki kilpaan osallistuneet päätettiin palkita vähintään yhdestä kuvastaan. Eli päätimme jakaa myös kilpailun säännöissä mainittuja ylimääräisiä tunnustuspalkintoja kuusi kappaletta.

Tarinoita kuvien mukana

Voittaja, keravalainen Kalevi Koskela perusteli kannen ykköskuvaa seuraavasti: ”Se kertoo, miten erilaiset ihmiset ihonväriin, säätyyn ja varallisuuteen katsomatta voivat saada yhdessä paljon aikaan kuten osuuskunnissa tapahtuu.”
Hopeakuvan ”Osuuksia haaveista” hieno tarina on kerrottu ohessa kuvan yhteydessä.
Niukasti pronssille jääneen Satu Tanskasen hauskan kuvan (ks. kannen pienempi kuva) lähetekirje puolestaan kertoo:
”Kuvassa on Valtimon Osuuspankin iloiset ja palvelevat ja kuten kuvasta näkyy, pian myös perheenlisäystä saavat asiakasneuvojat Johanna Hakala (oikealla) ja Salla Ovaskainen. Kuvan ideana on se, että tuttu, turvallinen ja lähellä asiakasta oleva osuuspankki pitää huolta asiakkaistaan kokonaisvaltaisesti – läpi kaikkien elämänvaiheiden. Ja löytyyhän kuvasta toki myös se tuttu Osuuspankin merkki – isot vauvavatsat.”
Kuvia tulee ilmestymään myös lehtemme seuraavissa numeroissa. Edellisistäkin lehtemme järjestämästä kahdesta kuvakilvasta vuosina 1997 ja 1998 riitti iloa pitkäksi aikaa.
Kiitämme lämpimästi kaikkia kilpaan osallistuneita aktiivisuudesta ja aiheeseen aidosti paneutumisesta!

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

JUHLAVUODEN KUVAKILVAN TULOKSET
1. Kalevi Koskela, Kerava: ”Yhteistyössä on ideaa”
2. Tina Jokitalo, Tampere: ”Osuuksia haaveista”
3. Satu Tanskanen: ”Valtimon Osuuspankin merkki - isot vauvavatsat”

Sijat 4. – 16.:
* Kalevi Koskela: ”Yhtynyt osuustoiminta”
* Hemmo Koskiniemi, Rovaniemi: ”Osuustoiminnan onnea ja iloa” ja ”Hiljainen osuuskunta”
* Jorma Tuukkanen, Helsinki: ”Laatikkomyymälä SIWA häiriköi markkinat” ja ”Lihakauppa ilman kylmätiskiä” sekä ”Tuoretta karhunlihaa”
* Ritva Timonen, Pajukoski: ”ABC Rautaässä symbioosi” ja ”ABC toteemi, Nurmes”
* Niina Immonen, Tampere: ”Ymmärrys”
* Kaarlo Asikainen: ”Osuustoiminta nyt”
* Sirkka Hakala: ”Yhdessä olemme enemmän”
* Lilja Pohja: ”Isäntä näyttää viipyvän postinhakureissulla”
* Pirkko Tuominen, Padasjoki: ”Tyttäret”.| Sivun alkuun |