kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 


Osuustoiminta heräsi ympäristöajatteluun

Osuustoimintayritykset ovat vuosikymmenten paussin jälkeen jälleen vähitellen vahvistamassa otettaan kansalaisille ja yrityksille elintärkeästä energiantuotannosta. Niillä on sekä omia voimaloita että ne ovat mukana energiahankkeissa, kuten lisäydinvoimaa ajavassa Fennovoimassa ja tuulivoimaloiden rakentamista edistävässä Tuuliwatissa. Bensakaupassa kilpailevat huoltamoyrittäjien SEO ja S-ryhmän ABC-ketju.
Ekologisuuden hakeminen näkyy esimerkiksi uusissa pakkausratkaisuissa, joissa suositaan keveitä ja kierrätettäviä kartonkipakkauksia. Osuuskunnat ovat yleisesti parantaneet myös jätehuoltoaan. Metsätalot, kauppa ja lihatalot ovat alkaneet myös hyödyntää jätteitään. Metsäteollisuuden jäteliemet olivat peräti Suomen merkittävin polttoaine vuonna 2007.
Energia- ja ympäristötietoisuus on edelleen selvästi kasvussa. Suomi pyrkii olemaan mahdollisimman energiaomavarainen ja tuntee kasvavaa huolta ilmastonmuutoksesta. Myös Euroopan unioni on tällä alueella hyvin aktiivinen. Yritykset myös ymmärtävät, että kallista energiaa ei säästy, jos tuotanto ei ole ekologista ja taloudellisesti tehokasta.
Ot-yrityksistä erityisesti lihatalot ja Metsäliitto-konserni ovat onnistuneet ekotehokkuuden parantamisessa varsin hyvin. Atria on takonut tulosta, vaikka kahtena viime vuotena sähköä on kulunut kolmannes aiempaa vähemmän. Myös HK Ruokatalon energiankäyttö on selvästi laskusuunnassa.
Ilmastotavoitteissa myös biovoimalla on tärkeä merkitys. Kuitenkin viime vuosikymmenen hakeosuuskuntien perustamisbuumi näyttää nyt valitettavasti loppuneen, vaikka puun energiakäytön tulisi kasvaa. Hakeosuuskuntien toiminta on myös jäänyt useimmiten varsin pienimuotoiseksi ja paikalliseksi.| Sivun alkuun |