kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 


Yrittävä Eurooppa -kilpailu:
Tampereen Osuustoimintakeskus eteni finaaliin


Tampereen Osuustoimintakeskus pääsi kolmen parhaan joukkoon omassa sarjassaan Madridissa pidetyssä Yrittävä Eurooppa -kilpailussa. Niina Immonen ja Kirsi Niskala pitivät tunnustusta selkeänä viestinä siitä, että EU -komissio pitää osuustoiminnan edistämistä tärkeänä.Kuvat Riku-Matti Akkanen

Madridin konferenssin teemana oli yrittäjyys keinona luotsata EU pois lamasta. Seminaariin osallistui lähes 500 yritysten ja EU -maiden hallinnon edustajaa. Kilpailun osallistujia oli 28 EU -maasta.

Jalkapallojoukkue Real Madridin kotikenttänä toimiva Estadio Santiago Bernabéu - jalkapallostadion on yksi Madridin tunnetuimmista maamerkeistä.

Tampereen seudun Osuustoimintakeskus sijoittui kolmen parhaan joukkoon Euroopan komission järjestämässä Yrittävä Eurooppa -kilpailussa, jossa etsittiin pieniä ja keskisuuria yrityksiä tukevia parhaita käytäntöjä. Touko-kesäkuun vaihteessa Madridissa pidetyn konferenssin teemana oli yrittäjyys keinona selviytyä koko EU:ta koettelevasta taantumasta.

Kaksitoista vuotta toiminut Tampereen Osuustoimintakeskus sai tunnustusta vastuullisen ja osallistuvan yrittäjyyden edistäjänä Euroopassa. Kilpailusarjoja oli yhteensä viisi. Sarjan, jossa tamperelaiset kilpailivat, voitti puolalainen työvoimatoimisto, joka valmentaa työttömäksi jääneitä rakennustyöntekijöitä takaisin työelämään.

Osuustoimintakeskuksen saama tunnustus oli merkittävä; paikalla oli kaikkiaan lähes 500 yritysten ja EU-maiden hallinnon edustajaa. Kuitenkin vain suomalaiset olivat selkeästi osuustoimintayritysten asialla.

Voittajat valittiin lähes 400 ehdokkaan joukosta, joita oli 28 EU-maasta. Palkinnot jakoivat komissaari Antonio Tajani ja Espanjan kauppa- ja teollisuusministeri Miguel Sebastian.

Tapahtuman yhtenä tavoitteena oli tiivistää yritysten ja niitä tukevien toimintojen kansainvälistä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä. Pienyrittäjyydestä toivottiin uutta piristysruisketta taantuviin talouksiin.

Yrityskilpailussa mukana olleet toiminnanjohtaja Niina Immonen ja Kirsi Niskala olivat tulokseen tyytyväisiä ja siihen oli hyvä syy. Tampereen alueen pienosuuskuntien lukumäärä on noussut 500 prosentilla noin 160:een Osuustoimintakeskuksen toiminnan aikana.

”Tärkeä tunnustus EU-komissiolta”

Immosen mukaan kolmen parhaan joukkoon pääseminen oli suuri tunnustus osuustoiminnalle.

- Osuustoiminnan neuvonnalle annettu tunnustus oli selkeä viesti EU-komissiolta, että osuustoiminta on tärkeä ja edistettävä asia. Finaalipaikka oli pitkän työn tulos, iloitsi Immonen.

Hän uskoi hyvän sijoittumisen poikivan tulevaisuudessa ehkä myös kansainvälisiä kontakteja. Hän toivoo, että Suomessakin yhteisyrittäjyys nousisi tasavertaisena muiden yritysmuotojen joukkoon – myös yritysneuvonnassa.

Kirsi Niskala totesi yritysneuvojien tarvitsevan nykyistä enemmän ot-tietoa työssään. Tätä neuvontatukea heille antaa mm. Tampereen Osuustoimintakeskus. Se on mukana Yhdessä yrittämään -hankkeessa, jolla on työ- ja elinkeinoministeriön rahoitus 2013 asti.

Immosen ja Niskalan mielestä hanke on osoitus siitä, että ot-neuvonta otetaan nyt tosissaan valtakunnan tasolla. Palkinto puolestaan kertoo samansuuntaisesta ajattelun muutoksesta myös unionin tasolla.

- Haluamme, että hyväksi kokemamme käytännöt omaksutaan yritysneuvonnassa Euroopan laajuisesti. Kilpailumenestys on tärkeä askel siihen suuntaan, Immonen sanoi.

Yksinäinen susi ei pärjää

Yhteen hiileen puhaltaminen tuli hyvin esiin päivän seminaareissa pidetyissä puheenvuoroissa. Professori Kenneth P. Morse Esade Business Schoolista totesi, että tiimityön avulla luodut yritykset ovat yleensä menestyneempiä ja suurempia kuin ”yksinäisten susien” yritykset. Hän toivoi eurooppalaisen yrittäjyysajattelun kehittyvän amerikkalaiseen suuntaan, jossa myös epäonnistuminen on sallittua.

- Asiakassuhde pitää olla kunnossa ennen kuin firma voi menestyä. Hyvin pärjäävä yrittäjä myös iloitsee toisten menestyksestä, eikä kadehdi.

Kiinnostavia esimerkkejä

Madridin konferenssissa esiteltiin erilaisia menestystarinoita Euroopan pk-sektorilta. Sosiaalinen osuuskunta Officina Creativa Italiasta tarjoaa naisvangeille uuden mahdollisuuden palata työelämään. Osuuskunta valmistaa kierrätysmateriaaleista erilaisia tuotteita. Sen on perustanut entinen pankinjohtaja Luciana Delle Donne.

Luxemburgilaislähtöinen b2fair puolestaan järjestää eri puolilla EU:ta verkostoitumistapahtumia eri alojen pk-yrityksille. b2fair pitää ”yritysdeittejä” esim. Hannoverin messujen yhteydessä. Madridin konferenssissa b2fairilla oli oma huoneensa yritysten verkostoitumista varten.

Projektijohtaja Niels Dickensin mukaan osuuskuntia on ollut tapahtumissa niukasti, vaikka kaikki yritysmuodot ovat tapahtumiin tervetulleita. Esimerkiksi uusiutuviin energiamuotoihin erikoistuneet yritykset ja it-alan bisnes hyötyvät hänen mukaansa verkostoitumisesta, koska ne alat ovat niin kansainvälisiä. Myös suomalaiset yritykset ovat hänen mukaansa tapaamisiin tervetulleita.

b2fair järjestää ”bisnesdeittejä” yhteensä 15-20 vuodessa. Hinnaltaan tapahtumat ovat 150-250 euroa per yritys. Ilmoittautuminen on nettipohjaista ja yritykset voivat olla toistensa kanssa tekemisissä jo verkossa.

Teksti ja kuvat:
Riku-Matti Akkanen
riku-matti.akkanen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |