ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Halpoja pankkiosakkeita

Pörssin pankit kärsivät korkokilpailusta ja sijoitusomaisuuden arvojen laskusta. Nordea joutui jopa antamaan tulosvaroituksen. Pankkikonserni tekee 152 miljoonan euron varauksen, jotta eläkekassan vastuuvaje tulisi katetuksi.

OKOkaan ei välttynyt notkahdukselta alkuvuonna. Liikevoitto aleni viidenneksen mutta pysyi hyvällä tasolla. Pankkitoiminta kannatti entiseen tapaan. Tappio tuli osakkuusyhtiö Aurumista: osakesalkun arvo laski.

Pankeilla ei ole mitään hätää niin kauan kuin luottotappiot pysyvät kurissa. Sijoitussalkut pullistuvat, jahka pörssi ampaisee jälleen rehvakkaaseen nousuun.

Mielestäni notkahdus OKOn pörssikurssissa kannattaisi hyödyntää. Myös Sampo vaikuttaa halvalta.

Orion on kuukauden yhtiö

Lääkeyhtiö Orionin infoon on aina kiva mennä. Pääjohtaja Jukka Viinanen vääntää vitsin tapaista, varatoimitusjohtaja Pauli Torkko hymyilee aurinkoisesti ja aina joku uusi johtaja esittäytyy.

On helppo hymyillä, kun hyvin menee. Orion on lääkkeiden valmistajaksi pieni, mutta täynnä tutkimusvoimaa. Tänä vuonna panostetaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen 115 miljoonaa euroa. Sitä sopii verrata vaikkapa Orion Pharman liikevaihtoon viime vuodelta, 481 miljoonaan euroon.

Omista tuotteista on Comtanista tullut menestys: 9 prosentin markkinaosuus Parkinsonin taudin lääkkeistä Yhdysvalloissa.

Uusin valmis tuote on sydämen vajaatoimintaan tarkoitettu Simdax. Sitä myydään 14 maassa. Simdax lienee harvinaisen hyvä lääke - USA, Saksa ja Englanti pihtaavat myyntilupaa!

Kaikkiaan Orion saa tuloja kahdeksasta omasta lääkkeestä ja lisää on tulossa.

Oriola on Orionin lääketukkuri, joka hoitaa esimerkiksi AstraZenecan lääkkeiden jakelun Suomessa.

Oriolaan ostettiin heinäkuun alusta ruotsalainen lääketukku Kronans Droghandel Ab. Sijoittajat odottavat, että osat hitsataan yhteen ja koko Orionin lääketukku myydään kovaan hintaan.

Orion teki hyvän tuloksen tammi-kesäkuussa, samoin Instrumentarium, joka tunnetaan silmälaseistaan ja potilasvalvonnan laitteistaan. Toinen johtava lääketukku Tamro paransi tulostaan tyydyttävälle tasolle.

Orion, Instrumentarium ja Tamro muodostavat osakesalkussa alan, jolla on tulevaisuutta.

Ihmisessä tuppaa olemaan aina jotain remppaa. Lääkkeitä kuluu, ja joskus on käytävä sairaalassakin. Ruma sanoa, mutta ihmisten kärsimys lihottaa auttajien rahakukkaroa.

Kaikki kolme yhtiötä ovat hyviä osingonmaksajia ja siksikin sijoittajien suosiossa.


Erkki Sinkko

| Sivun alkuun |