ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Helppoa johtamista

Oravaislainen Christina Neuman kehottaa suomalaisia naisia rohkeasti yrittämään. Hän jos kuka sen asian tietää, sillä hän on toiminut yrittäjänä viimeiset viisi vuotta ja on nyt käsityöläisosuuskunta Sea Side Shopin hallituksen puheenjohtaja.

- Olen aina itse ollut hyvin aktiivisesti elinkeinoelämässä mukana ja yrittäminen on ollut melkein itsestään selvä vaihtoehto minulle. Osuuskunnan perustaminen sai alkunsa, kun paikallisen yrittäjäkerhon jäsenet ja silloinen kunnanjohtaja Johan Johansson miettivät, miten Oravaisten kuntaa voisi kehittää. Monien ideoiden joukosta ponnahti esiin käsityöläisyrittäjien ja -ihmisten yhteinen myyntipiste. Siitä se lähti, iloitsee Christina ja jatkaa: -Asiat etenivät yllättävän helposti ja nopeasti.

Joka kylästä jäsen hallitukseen

Käsityöläisyys liittyy pohjalaisiin edelleen vahvasti ja Oravainen oli harvoja kuntia, joissa ei ollut paikallisten kädentaitojen myyntipistettä.

- Otimme yhteyden kaikkiin käsityöläisiin alueellamme, pidimme kokouksen ja kerroimme osuuskunta-ajatuksesta. Osuuskunnan hallitukseen valittiin 11 henkilöä, yksi henkilö jokaisesta kunnan kylästä. Näin saimme tehokkaasti tiedon kulkemaan ympäri kuntaa ja innokkaita tulijoita oli ennen osuuskunnan perustamista jo 38. Kunta tuki myös ajatusta hankkimalla yhdeksän neliön kokoisen hirsihuvilan myyntipaikaksi ja antamalla osuuskunnan toimia ilman vuokraa.

-Paikkahan on aivan täydellinen, Chistina Neuman sanoo iloissaan. Se on Eurooppa 8 -tien varressa, meren rannalla. Liikennemäärä on suuri ja varsinkin kesäisin turistit ja muut autoilijat pysähtyvät tauolle ja heräteostoksille.

Osuuskunta ei ole seisova vesi

Christina on ollut erittäin tyytyväinen osuuskunnan toimintaan ja osuuskunta yritysmuotona on toiminut hyvin. - Osuuskunta antoi meille jäsenille vapauden toimia ja valmistaa tuotteita niin paljon kuin ehdimme ja kykenimme. Se on joustava, ja sillä on hyvin paljon sosiaallista merkitystä. Monille vanhemmille jäsenille osuuskunnassa toimiminen on tuonut uutta sisältöä elämään ja kaiken lisäksi osuuskuntaa on yksinkertaista johtaa. Jokaiselle hallituksen jäsenelle on annettu oma tehtäväalue ja tehtävät kiertävät henkilöltä toiselle puolen vuoden välein.

- Kaikki pelaa niin loistavasti, jäsenet ovat olleet tyytyväisiä ja osuuskunta on tuonut monelle jäsenelle myös taloudellista hyötyä. Viikolla meillä on ollut työllistettynä kaksi ahkeraa myyntiapulaista ja viikonloppuisin olemme itse tehneet työvuorot talkoilla.

- Olemme muutenkin miettineet osuuskuntatoiminnan kehittämistä. Tarvitsemme suuremman myyntipaikan, sillä kun bussilastillinen matkaajia tulee kerralla käymään, nykyiset tilat käyvät pieniksi. Tämän lisäksi olemme syksyllä toteuttamassa koulutuspakettia jäsenillemme. Käymme läpi hinnoittelua, talousasioita, laatuajattelua ja markkinointia. - Olemme myös käyneet tutustumassa useisiin messuihin ja erilaisissa käsityöläismarkkinoilla hakemassa uusia ideoita. - Meillä on paljon kehittämisasioita meneillään.

Vastaava yritys suurkaupunkiin?

Toimisiko tällainen osuuskunta sitten suuressa taajamassa tai kaupungissa? - Jaa-a, Christina miettii - Ehkä, sillä paljonhan riippuu siitä, miten asioita hoidetaan. Täällä maalla olemme tehneet paljon talkootyötä osuuskunnan eteen ja olemme kuin iso onnellinen perhe; tällainen yritysmuoto antaa paljon jäsenille jokapäiväisessä elämässä ja tukee jokaisen ammattia. Meillä on mukana myös miehiä, vaikka naiset ovat hallituksessakin ylivoimana.

- Kyllä naiset osaavat yhtä lailla kuin miehet, jokaisen täytyy vain löytää se oma paikkansa ja kiinnostuksensa, mihin ryhtyä. Olen itsekin kokeillut monta eri vaihtoehtoa ja takapakkiakin on tullut, mutta jatkuva innostus uusia asioita kohtaan vei minut myös lopullisesti mukaansa. Christinan Neumanin yritys valmistaa suklaata, jonka pääostajina ovat yritykset.

-Oman osaamisen oivaltaminen on kaikkein tärkeintä: se antaa voimia tehdä ja viedä yritystä eteenpäin. Kun tietää, mitä tekee, yrittäjänä oleminen ei ole liian monimutkaista, vaan hyvinkin antoisaa, Neuman sanoo.

Kirjoittaja on Uusyrityskeskus Concordian toimitusjohtaja Pietarsaaressa. Hän mainitsee alueen muista uusista osuuskunnista Oravaisissa yrityshotellin, jossa on vaihtoehtohoitola, kasvisravintola ja muita yrityksiä, Pietarsaaressa puolestaan on terveystalo Solkulla. Kumpikin aloittaa toimintansa tänä syksynä.

Susanna Kankaanpää
Kirjoittaja on uusyrityskeskus Concordian 
toimitusjohtaja Pietarsaaressa

| Sivun alkuun |