ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Nokia taas alennusmyynnissä

Pörssiväki vietti kesän 2003 kaikessa rauhassa, in aller Ruhe. Irakin sota on sodittu ja sarsista selvittiin säikähdyksellä. Aurinko helotti täydeltä terältä eivätkä hyttyset vaivanneet.

Mitättömästä tuloveron alennuksesta pidettiin kauheata hälyä. Ei huomata, että alennus sulaa palkankorotusten veroprogressioon ja kunnallisverojen kiristymiseen.

Kaksinkertaista osinkoveroa ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, vaikka nykyinen malli on toiminut jo kymmenen vuotta mainiosti. Ilmankos hallitus lupaa uutta esitystä vasta joskus syksyllä. Toivottavasti ei tänä syksynä.

Ei päivä, etteivät uutiset kerro irtisanomisista. Työ virtaa halpamaihin. Elcoteq tutkii jo pääkonttorinsakin siirtämistä Viroon.

Kuluttakaa enemmän, neuvovat poliitikot, saavat tehtaat ja kauppa tilauksia.

Huono neuvo. Ei tätä maata tuhlaamalla rakenneta. Olisi pikku hiljaa hyvä lopettaa yli varojen eläminen ja alkaa säästää, jotta olisi jotain pahan päivän varalle. Nyt ei ole se paha päivä, niin kuin jokainen voi ympärilleen katsomalla todeta.

Pörssiyhtiöiden puolen vuoden tulokset eivät keskimäärin yllättäneet. Firmoilla menee tyydyttävästi. Loistavat poikkeukset ja reilut osingot pitävät osakesäästäjät hyvällä tuulella.

Nokia rumentaa indeksiä

Hex-indeksi näytti huhtikuun lopussa, jolloin osingot oli maksettu, lukemaa 5633. Koko kesä valuttiin hiljalleen alaspäin, kunnes elokuun alussa romahti: Nokian huima 986 miljoonan euron huhti-kesäkuun tulos ei tyydyttänyt markkinoita, vaan osakkeen hinta romahti yhtenä päivänä 15 prosenttia. Nokian pörssiarvosta häipyi muutamassa tunnissa 13 miljardia euroa. Hex näytti 8.8.2003 lukua 5320.

Nokian markkina-asema on niin vahva ja tulosvauhti niin kova, että yhtiön pörssikurssin viime romahdusta 16 eurosta alle 13:n on vaikea perustella.

Samaa mieltä näkyy olevan konsernin rahoitusjohto. Nokia on jatkanut omien osakkeiden ostoja pörssistä. Eräänäkin elokuun päivänä yhtiö osti omia osakkeitaan noin kymmenen miljoonan euron arvosta. Niitä on omassa jemmassa jo lähes 44 miljoonaa kappaletta.

En kehota ketään pelaamaan, mutta huomautan kainosti, että Nokian kurssi tapaa romahtaa muutaman kerran vuodessa. Jotkut hyödyntävät tätä luonnonlakia ja tekevät muhkean tilin.

Hajautus rauhoittaa

En voisi kuvitella omistavani vain Nokiaa; siinähän menisi hermot. Tavallisesti osakesäästäjä hajauttaa salkkunsa. Sopiva määrä voisi tavallisessa kotitaloudessa olla 5 - 15 suomalaisen yhtiön osaketta. Itse liikun piireissä, joissa on tapana pitää salkussa kymmeniä nimikkeitä.

Hajautus lähtee siitä ajatuksesta, että ei kaikilla yhtiöillä voi mennä samaan aikaan huonosti - eikä hyvin. Suhdanne ja tuotteiden elämänkaari vaihtelevat. Monet yhtiöt ovat niin rikkaita, että osa omaisuudesta joutaa myydä pois voitolla.

Yhä useammin myydään koko yhtiö. Arvonnousu ja osinko ovat tietysti tärkeitä, mutta kyllä parasta tuottoa uskollinen osakkeenomistaja saa nykyään yrityskaupoista, joissa pienomistajat lunastetaan ulos kovaan hintaan.

Instrumentariumissa on juuri sisällä lunastustarjous, joka toteutuessaan tuo Suomeen 9 miljardia mummonmarkkaa. Moinen summa lisää jo ostovoimaa, jonka nimeen poliitikot niin kerkeästi vannovat. Toivottavasti suurin osa lunastussummasta menee uusiin osakesijoituksiin hyviin yhtiöihin - jotka sitten taas aikanaan lyödään lihoiksi.

* Nokian huono pörssimenestys heittää varjon koko Helsingin pörssille. Tosiasiassa listalta löytyy paljon yhtiöitä, joiden kurssi on viime kuukausina noussut. Hyvät lukijat, syynätkääpä seuraavaa taulukkoa ja hämmästykää!

Yhtiö 2003 Kurssi 30.4. Kurssi 8.8.
Ålandsbanken B 14,51 17,65
Pohjola  13,55 14.99
Citycon  1,06 1,23
Polar Kiinteistöt  0,59 0,76
Finnlines  19,70 23,00
Stockmann B  14,30 16,70
Tamro  3,90 4,50
Lassila & Tik.  17,50 20,00
YIT-Yhtymä 16,00 20,80
Kone B 30,50 39,75
Wärtsilä B 10,30 12,00
Fortum 6,43 7,01
Comptel 0,97 1,24
Elisa 6,90 8,16
Tecnomen  0,46 0,61
Teleste  2,70 3,39
Alma Media II  19,00 25,85
SanomaWSOY B 9,25 11,34
Leo Longlife 4,90 5,55
Marimekko 5,45 6,90
Nokian Renkaat

37,00

46,50
Efore 1,61 2,49

Hurjia nousuja lyhyessä ajassa, heti osingonjaon jälkeen. Luetteloa olisi voinut jatkaa pitkälti hieman pienemmillä luvuilla.

Esimerkiksi metsäteollisuuden osakkeet ovat petranneet yllättävän hyvin. Tämän vuoden tuloksilla ei niiden kurssinousua voi perustella. Ehkäpä suuret sijoittajat näkevät kauemmaksi.

Takaiskukin koettiin. UPM-Kymmene oli ostamassa Amerikasta lisää voimaa tarrateollisuuteensa. Paikallinen kilpailutuomari esti kuitenkin yrityskaupan kummallisin perustein; mitään hallitsevaa kilpailuasemaa ei olisi syntynyt. Uskon, että päätös oli poliittinen. Pari pataljoonaa reippaita suomipoikia Irakin sodassa olisi varmasti ratkaissut kaupan UPM:n eduksi!

Tietoliikenteessä lienee pahin ohitettu. Ei tilauksia tule lisää, mutta säästöt purevat.

Viestintä hyötyy halvasta paperista ja tv-lähetysmaksujen huojentamisesta. SanomaWSOY näkyy näyttävän voimansa.

Kauppa hyötyy kilpailun kiristymisestä. Ihmiset innostuvat ostamaan - kun halvalla saa! Ostovoimaa kansalla on.

Ei metallikaan pahalta näytä. Jos jätämme pois Outokummun, jonka vaikeudet tuntuvat olevan kroonista laatua, pörssin metalliyhtiöt tekevät pientä voitontapaista.

Pankkien korkokilpailussa on päästy pahimmista ylilyönneistä. Rahaa jaetaan yhä halvalla, mutta jotain jää pankkien omaankin kassaan. OKO:n miehet muistuttavat kernaasti, että tämän vuoden tulosta vahvistaa onnistunut Atriumin osakkeiden myynti. Ilman sitäkin pankki etenee hyvin.

Elintarviketeollisuudessa kiinnittää huomiota Atrian uusi kohdennus. HK Ruokatalo on jo tiukasti pureutunut Baltiaan, ja nyt myös Atria hamuaa samoja apajia. Se aloittaa Liettuasta ostamalla sen lihabisneksestä 10 prosentin siivun. Sieltä on hyvä pureutua Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Suomalaisten ajoitus osunee nappiin. EU-jäsenyys tuo näet Baltiaan rutkasti rahaa.


Erkki Sinkko

| Sivun alkuun |