ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Myönteistä kehitystä 

Kaikki Suomen viisi köyhintä osuuskuntaa olivat osuuskauppoja, joita valtiovarainministeriö ilmeisesti käytti osuustoiminnan malliesimerkkeinä tehdessään keväällä salassa lakia osuuspääomien korkojen verottamisesta. Tradekalla omaa pääomaa löytyi vain 450 euroa jäsentä kohden. Metsäliitolla sama luku oli 22.700 euroa per jäsen. Ero on yli 50-kertainen. Eikä Metsäliitto ole mitenkään poikkeus tuottajaosuuskunnissa.



Taulukot: Olli Kauppi

Paljon vartijoina

Oheisiin taulukkoihin on KTM Olli Kauppi koonnut kiinnostavimpia tietoja osuustoimintayritysten kehityksestä vuodelta 2003. Tiedot on kerätty pääosin vuosi- ja toimintakertomuksista. Mukaan saatiin nyt tiedot yhteensä 372:sta yrityksestä, viime vuonna vastaava luku oli 339.

Luottamusjohto on osuustoimintayrityksissä paljon vartijoina. Metsäliitossa oli omaa pääomaa jo 22.700 euroa keskimäärin jäsentä kohti ja sitä on tarvetta edelleen vahvistaa. Luku on viime vuodelta käyttäen kaavana: tase/jäsen x omavaraisuusaste.

Metsäliittoa suuremmat omat pääomat jäsentä kohden löytyivät ainoastaan Liperin Osuusmeijeristä (32.300 euroa), Munakunnasta ja Kainuun Osuusmeijeristä. Oman pääoman tarve näyttää riippuvan toimialasta eikä yritysmuodosta.

Toimittajan sydäntä kylmää aina se, mahtavatko kaikki tämäntyyppiset tilastotiedot pitää paikkansa. En voi olla siitä koskaan täysin varma, mutta tiedän varmasti, että kaikki ihmiset ketjussa tekevät parhaansa. Tietojen keruu, tallennus, käsittely ja analysointi joka tapauksessa on pitkä prosessi. Kaikkeen tarkistukseen eivät pienen lehtemme voimat riitä.

Tarvittaessa oikaisemme mielellämme ja osuustoimintaa eteenpäin vievä keskustelu on aina enemmän kuin toivottavaa. Julkisuus kannattaa ymmärtää jatkuvaksi ja itseään korjaavaksi prosessiksi, joka edellyttää myös osuustoimintaihmisiltä omaa aktiivisuutta.

 

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |