ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Nokia on hyvä yhtiö
- silti kannattaa hajauttaa

Toukokuussa varoitin siitä, että liian monen suomalaisen sijoitussalkussa oli liikaa Nokian osakkeita. Sen jälkeen osakkeen hinta on pudonnut 20 prosenttia, alle 10 euron.

Välittäjät selittävät, että Nokia ei ole enää kasvuosake. Siksi he ovat laskeneet osakkeen arvostusta. Välittäjät uskovat, ettei yhtiö enää kasva entiseen tahtiin. Vain vuosi sitten melkein kaikki välittäjät arvostivat osakkeen korkeammalle, eivätkä pitäneet yhtiötä kypsänä ilman suuria kasvuodotuksia. Se kvartaalikapitalismista.

Ei pidä unohtaa, että Nokia on edelleen maailman suurin matkapuhelinten valmistaja ja tekee jatkuvasti hyvää tulosta. Se on hyvä yhtiö, jolla on taitava johto. Uskon, että osakkeen hinta nousee, mutta varmasti hinta pomppii ylös ja alas ja pitää analyytikot hämmentyneinä.

Välittäjät tekevät isoja voittoja saadessaan asiakkaat käymään kauppaa osakkeella. Älä kuuntele heidän tarinoitaan. Jos salkussasi on liikaa Nokian osakkeita, hajautuksen puute iskee pahemmin kuin rahojen menetys osakkeen hintojen mahdollisesti laskiessa.

Nokian huono menestys heijastuu laajalti suomalaiseen yhteiskuntaan. Työpaikkoja menetetään, ja monet muut suomalaiset osakkeet kärsivät.

Hajautus on siis tärkeää kaikille yksityisille sijoittajille. Nyt on hyvä aika ostaa muiden toimialojen osakkeita euroalueelta, osakkeita, jotka eivät ole riippuvaisia Suomen talouden kehityksestä ja tietoliikenteestä.

Euroopan osakehinnat laskeneet rajusti

Osakemarkkinat eivät tällä hetkellä näytä hyviltä Euroopassa. Talous- ja rahoitusasiantuntijat varoittavat terroristihyökkäyksien uhkista, nousevasta öljyn hinnasta ja kohtuuttomasta asuntohintojen noususta monissa länsimaissa. Lisäksi korot ovat nousussa.

Pitäisikö ostaa osakkeita tällaisessa pessimistisessä tilanteessa - tietenkin! Ja kiitä markkinoita vuoden alusta tapahtuneesta hintojen laskusta. Viimeisten neljän vuoden aikana osakkeiden hinnat Euroopassa ovat laskeneet rajusti.

Sijoitus Eurooppaan on helppo tehdä esimerkiksi Eurostox 50 -indeksirahastoon sijoittamalla tai ostamalla hajautettu salkku yksittäisiä osakkeita.

Amerikan riski on nyt kasvanut

En suosittele nyt isoja sijoituksia amerikkalaisiin osakkeisiin. Osakkeiden hinnat ovat Yhdysvalloissa nousseet alhaiselta tasoltaan.

Nyt ei ole oikea hetki sijoittaa Bushin Amerikkaan. Sijoittajien pitäisi olla varuillaan korkean vaihtotasevajeen, nousevien dollarikorkojen, vaalien, ennätyskorkean öljyn hinnan, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvän epävarmuuden sekä terrorismin eri muotojen vuoksi.

Toisaalta dollari saattaa vahvistua euroa vastaan, ja siitä saatavat tuotot voivat kattaa mahdolliset tappiot, jos amerikkalaiset osakkeet laskevat. Tälläkään kertaa en tiedä, mitä todella tapahtuu, mutta en suosittele sijoittajia spekuloimaan.


Nicholas Anderson

| Sivun alkuun |