ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Metsäliitto lähdössä nousuun

Juuri dollarin heikkous on aiheuttanut metsäyhtiöille lisäpäänsärkyä. Viimeiset kolme vuotta ovat olleet vaikeita metsä- ja paperiteollisuudelle. Nyt tunnelin päässä näyttäisi olevan valoa, kun markkinoilla sekä kysyntä että hinnat ovat osoittaneet pientä nousua.

Metsäliitto on julkistanut Kari Jordanin nimityksen seuraavaksi pääjohtajaksi. Tämä on askel oikeaan suuntaan, jos Jordan pysyy uskollisena tavoilleen. Hän on työteliäs ja keskittyy tuottoihin.

Metsäliitolla ei ole muita vaihtoehtoja kuin parantaa tuottavuutta ja alentaa kustannuksia strategisissa yhtiöissään. Metsäliiton erikoinen sekoitus osuuskunnan ja osakeyhtiön kulttuureja on kuin vesi ja öljy. Kun ne yhdistetään, tuloksena voi olla joko herkullinen majoneesi tai sitten mauton sotku.

Jo toteutetut sekä jatkossa välttämättömät johdon toimenpiteet ongelmien ratkaisemiseksi ovat tuskallisia ja vaativat määrätietoisuutta. Pohjoismaisista pankeista opittu antaa suuntaa konsernin johtamisessa.

Suurimman riskin muodostaa asiakkaiden pysyminen. Pankit eivät ole saavuttaneet parhaita arvosanoja asiakassuhteiden hoidossa. Taloudellisesti heikoilla yhtiöillä on suurempi riski menettää asiakkaita.

Tarvitaan määrätietoista kättä konsernin kannattamattomien yhtiöiden nostossa kannattaviksi. Muutoksesta tulee hidas, ja se vaatii todellista tiimityötä. Yksi mies ei laivaa käännä, kun markkinat ovat olleet huonot näin kauan.


Nicholas Anderson

| Sivun alkuun |