ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Herrahissi huristi 
jälleen vikkelimmin liha-alalla

Kun edellisessä vuosiseurannassa vaihdossa oli osuustoiminnallisten lihatalojen kakkosketju, nyt on tullut vuoroon ykkösketju. Kaikilla kolmella.

Vaihdokset olivat sekä Atrialla että HK Ruokatalolla odotettuja, sillä suunnilleen samanikäiset Simo Palokangas ja Seppo Paatelainen ovat tulossa toimitusjohtajien eläkeikään. Olihan molemmista jo tullut vuorineuvoksiakin.

Seuraajissa sitten olikin jo yllättävyyttä. HK:hon valittiin uuden polven toimitusjohtajaksi Kai Seikku, sekä iältään että taustaltaan. Nelikymppinen mies, joka on luonut pääuransa mainosmaailmassa.

Pomo ylistetään - tai unohdetaan

Keski-Suomen Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Manner otti tehtävänsä vastaan 1.10.2004. Edeltäjä, Aimo Ekonen, saa Mannerilta kiitokset hyväkuntoisesta pankista. Molemmat herrat naureskelevat vuosikertomuksen kannessa.


 
Manner toki katsauksessaan kiittää myös henkilöstöä. Vähempi olisi paha tyylirikko, kun OP-ryhmä julistaa yhdeksi arvokseen yhdessä menestymisen.
Sekä Manner että Ekonen ovat ansioituneita pankkimiehiä, mutta yksin pomon merkityksen korostaminen lienee jo vanhentunutta talousviestintää. Toivottavasti. 
Tylyksi ei silti pitäisi äityä. Metsäliiton kilpailijan UPM-Kymmenen entinen toimitusjohtaja mainitaan yhtiön vuosikertomuksessa vain kohdassa "vuoden 2004 tapahtumia" 29.1.: "Hallitus hyväksyi toimitusjohtaja Juha Niemelän eronpyynnön toimitusjohtajan tehtävästä. Samalla Niemelä ilmoitti eroavansa yhtiön hallituksesta."
M-realin uusi toimitusjohtaja Hannu Anttila on Jussi Pesosta kohteliaampi ja lopettaa katsauksensa: "Lopuksi haluan kiittää edeltäjääni Jouko M. Jaakkolaa tehdystä työstä ja toivottaa hänelle hyviä eläkepäiviä." M-realin tilinpäätösraportissa ja Metsäliiton vuosikertomuksessa todetaan hyvätapaisesti Jaakkolan jääneen eläkkeelle 1.1.2005.
Emo-Metsäliittokin on siirtymässä uuteen komennukseen, kun Antti Oksasen jälkeen Kari Jordan aloittaa pääjohtajana 1.1.2006. Hän on jo tämän vuoden talossa, Metsäliitto Osuuskunnan toimitusjohtajana. - HK

Atrian valinta ei ollut yhtä radikaali. Matti Tikkakoski on taustaltaan enemmän perinteinen ammattijohtaja, laajan ulkomaisen kokemuksen omaava, 52-vuotias.

Molemmat isot lihatalot ovat kasvaneet isoiksi kansainvälisiksi toimijoiksi, joiden toimitusjohtajiksi ei nousta enää pitkää tietä talon sisältä. Pitää olla vielä monipuolisempaa tietämystä ja näkemystä ja nimeäkin yrityselämässä.

Seikku ja Tikkakoski omaavat paljon tietotaitoa lihakonserneillekin yhä elintärkeämmäksi nousevaan brändinrakentamiseen. Brändit pitää hallita nyt myös markkina-alueittain. Molemmat uudet keulamiehet aloittavat entisten ohjauksessa. Seikku tulee töihin nyt syyskuussa ja siirtyy johtoon ensi huhtikuussa ja Tikkakoski töihin marraskuussa sekä toimitusjohtajaksi helmikuussa.

HK:n ja Atrian kakkosjohtajat ovat viime vuosina vaihtaneet poikkeuksellisen vilkkaasti työnantajaa. Tunne, ettei talossa voi edetä? Tuorein lähtijä on Atrian Lithells-tyttären toimitusjohtaja Matti Karppinen. Hän vaihtoi Lännen Tehtaiden toimitusjohtajaksi, jossa aloittaa 1.9.

Järvi-Suomen Portissa Pekka Kaikkosen jouduttua eroamaan Pellervo-Seuran toimitusjohtaja Veikko Hämäläinen kävi muutaman kuukauden tuomassa ulkopuolista näkemystä ja luomassa uskoa pahimmasta kriisistä ulospääsyyn. Kun Hämäläinen oli saanut saneerauksen vauhtiin, hankintajohtaja Kari Tillanen talon sisältä jatkoi uutena toimitusjohtajana. Kaikki tulivat näissä vaiheissa pakostakin vakuuttuneiksi siitä, miten syvälle firma oli joutunut.

Lihataloista kahdessa myös luottamusmiesten kärki vaihtui. Atriassa Reino Penttilällä ikäpykälä täyttyi, ja uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Martti Selin. Järvi-Suomen Portissa myös vaihdettiin hallituksen puheenjohtajaa, uudeksi tuli Pekka Harju. Edeltäjä Seppo Seppälä taisi Kaikkosen ohella olla toinen suurimmat paineet heikosta taloudesta niskaansa saanut.

Meijeripuolella Valion hankintameijereiksi siirtyneet Milka ja Liperin Osuusmeijeri saivat muutosprosessien yhteydessä uudet toimitusjohtajat. 

Liperissä eläköityneen Matti Hämäläisen jälkeen reilun vuoden ehti olla nuori Petri Tikander, mutta toimintojen supistuessa ruoriin astui tuotantopäällikkönä aikaisemmin ollut Pertti Puustinen. Milka sai uudeksi toimitusjohtajakseen Ann-Charlott Kjerpin, joka tuli Johnny Gäddan tilalle. - Nyt pitääkin lopettaa meijerimiehistä puhuminen... vaikka toimiihan jo juuri 100 vuotta täyttäneen Kaustisen Osuusmeijerin tirehtöörinä talon sisältä noussut Seija Kaustinen.

Antti Mustonen

ERÄITÄ TOIMITUSJOHTAJAVAIHDOKSIA 2004 - 2005
Osuuskunta tai
vakuutusyhdistys
Uusi toimitusjohtaja Lähtenyt toimitusjohtaja  Ajankohta
Osuuspankkeja
Etelä-Pohjanmaa  Markku Perälä Keijo Manner 16.8.2004
Hartola  Tuulikki Kyyhkynen Teemu Hauta-aho 11.10.2004
Hämeenkoski Pekka Vastamäki Janne Nuutinen 1.11.2004
Juva  Risto Rouhiainen Kari Pitkälä 1.11.2004
Kantrisalo Bo Hellén Turkka Saarniniemi 1.9.2004
Keikyä Jyrki Suoja Kalevi Salonen 1.1.2004
Lappi Eero Laiho Vesa Parkkali 1.10.2005
Maaninka Ari Väänänen Reijo Kananen 1.10.2004
Riihimäen Seutu Seppo Runsamo Kalevi Oksanen 1.1.2005
Urjala Janne Nuutinen Pekka Raivisto 1.11.2004
Lähivakuutusyhdistyksiä
Keski-Karjala Jouni Sahlman Jouko Murtonen 1.1.2005
Marttila Timo Jäntti Matti Jäntti 1.1.2005
Nivalan Seutu Arto Salonurmi Martti Heikkilä 1.9.2004
Pohjois-Satakunta Esa Pajunen Veikko Markkula 1.7.2005
Sata-Häme Jouko Väissi Jaakko Kujanpää 1.1.2005
Osuuskauppoja
PeeÄssä Tapio Kankaanpää Eero Saukkonen 1.4.2005
Satakunta Antti Määttä Matti Ojanperä 1.1.2004
Varuboden Folke Lindström Håkan Smeds 1.7.2004
Lähde: Osuuskuntien vuosikertomukset 2004 (343 kertomusta).

| Sivun alkuun |