uotsivu.gif (3732 bytes)


Vuoden alkupuoliskolla 89 uutukaista


Kaupparekisterin tuoreimpien tietojen mukaan on tänä vuonna, kesäkuun loppuun mennessä, rekisteröity 89 uutta osuuskuntaa. Tämä on jonkin verran vähemmän viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna, jolloin uusia syntyi 108. Osuuskuntamuodon hiipumisesta tuskin voidaan puhua, vaan ero selittynee satunnaisuudella.

Rekisteripoistoja vähemmän

Kesäkuun loppua edeltäneen vuoden aikana osuuskuntien määrän nettolisäys Pellervon rekisterissä oli 165, kun se vuotta aiemmalla vastaavalla jaksolla oli 180. Perustamismäärissä ero olisi vieläkin suurempi, mutta kaupparekisterin tietoihin perustuvia rekisteripoistoja on ollut kuluneen vuoden aikana vähemmän, joten tätä kautta erot tasoittuvat. Pellervon pienten osuuskuntien rekisteri perustuu kaupparekisteriin, mutta pientä heittoa syntyy siitä, että joskus osuuskuntien tiedot poistetaan niiden omasta pyynnöstä Pellervon sivuilta, vaikka tiedot kaupparekisteriin vielä jäisivätkin. Ero ei kuitenkaan ole merkittävä.

Työ- ja vesiosuuskuntia

Viime vuosien tapaan suurin osa uusista osuuskunnista on ns. työosuuskuntia, joissa toimialat vaihtelevat a:sta ö:hön. Vaikka muutamien työosuuskuntien toiminta on hiipunut, on niiden määrä vuoden aikana lisääntynyt 60:llä. Toinen merkittävä ryhmä ovat edelleen vesiosuuskunnat, joita on kesäkuun loppua edeltäneen vuoden aikana rekisteröity 50. Aika tosin näyttää, mihin suuntaan vesiosuuskuntien määrä kehittyy, sillä jotkut niistä harrastavat elinkaariajattelua, jossa osuuskunta on vain välivaihe matkalla liitokseen kunnallisen verkon kanssa.

Kesälahdelle kalasatama, Vantaalle ratsastuskoulu

Vaikka edelleen näkee otsikoita, joissa nimenomaan osuuskunnan perustaminen on uutinen, niin kiinnostavampaa on kuitenkin se, mitä ja minkälaista toiminta on yrityksen sisällä. Osuuskuntia löytyy joka lähtöön, kuten muitakin yrityksiä.


Hailuodolle tarvittiin aktivaattoria matkailun ja muiden elinkeinojen edistämiseen. Tähän tehtävään valjastettiin Luovon Puoji Osk. Kesälahdelle puolestaan synnytettiin osuuskunta ylläpitämään ja kehittämään kalasatamaa jäseninään oleville kalastuksen ammattilaisille. Tilojen ja koneiden hankkimisen lisäksi Kesälahden kalasatama osk myös myy ja markkinoi jäsentensä tuotteita. Vantaalle äskettäin perustetussa Riverdale Farm osk:ssa harjoitetaan ratsastuskoulutoimintaa ja hevoskasvatusta.

Juhani Lehto
juhani.lehto@pellervo.fi

| Sivun alkuun |