ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Osuustoiminta vahvistuu

Jäsenmäärien, liikevaihtojen ja markkinaosuuksien kasvu ovat olleet viime vuosien merkittävimmät piirteet suomalaisessa osuustoiminnassa. Samalla luotettavan suomalaisuuden arvo keskellä nykypäivän globalisoituvaa ja koventuvan kilpailun maailmaa on vähitellen vahvistunut.


Kaaviosta puuttuu muu keskinäinen vakuutustoiminta kuin Lähivakuutus. Samoin uusi pienosuustoiminta puuttuu, koska tietoja ei ole toistaiseksi saatavilla. Katso tämän Vuosikirjan sivulla 16 oleva kaavio.
Lähde: Osuustoiminnan Vuosikirjat 1995 - 2004 täydennettynä osuuskauppojen jäsenmäärillä.

"Suomalainen omistus rupeaa kohta olemaan yhtä kuin osuustoiminnallinen omistus. Melkein kaikki muu on maailmalle kaupan", totesi läksiäishaastattelussaan (OT 3/05) Atrian luottamusjohtaja Reino Penttilä. Aamulehti lausuntoa 17.6. siteerasikin. Pohjalaisille voi muutenkin olla paha mennä väittämään vastaan, varsinkin kun lausunto paljastaa ongelman ytimen. 

Osuustoiminta voi tukeutua tähän omaan juurevaan, suomalaiskansalliseen maineeseensa. Se on aina jostakin kotoisin. Osuustoiminnallinen omistus myös tekee yritystoiminnasta poikkeuksellisen vakaata. Vaikutusta tukevat myös monet tutut ihmiset osuustoimintayritysten päättävissä elimissä. Yhtään tuttua kasvoa on turha etsiä esimerkiksi Nordean, Unileverin, Wal-Martin tai International Paperin tapaisten kilpailevien jättiyritysten päättävistä elimistä. 

Osuustoimintayritysten kilpailijana on entistä selvemmin kasvoton kansainvälinen pääoma, joka usein vaihtaa sähkön nopeudella firmasta ja maasta toiseen. Pitkäjänteisyyden puutetta voi nähdä vaikka eräistä amerikkalaisista metsäteollisuusyrityksistä, joiden rappeutunutta konekantaa ei vuosineljännestaistoissa kannatakaan uusia. 

Toki myös suomalainen osuustoiminta itsekin kasvattaa kansainvälisiä toimintojaan etenkin omille lähialueilleen. Siinä ei tule mitään ristiriitaa niin kauan kuin kansainvälistyminen kannattaa kuten ainakin tähän asti. Samalla toki myös vaatimukset liiketoiminnassa kovenevat. 

Sinivalkoinen, vastuullinen imago on suomalaiselle osuustoiminnalle sekä hyvin perusteltu että luonteva valinta. Tässä Osuustoiminnan Vuosikirjassa 2005 sitä symboloi joutsenparvi, jossa lentää suunnilleen yhtä monta lintua kuin seuraamiamme osuustoiminnan toimialoja on. Pitkistä muuttomatkoistaan joutsenet muuten selviävät parhaiten vaihtamalla välillä vetovastuussa olevaa johtajaa. 

Jos pienosuustoiminta laskettaisiin yhdeksi alaksi mukaan, niin analysoimme nykyisin yhteensä kymmenen alan kehitystä ja tulevaisuudennäkymiä. Todellisuudessa pienosuustoiminta kuitenkin sisältää kymmeniä eri toimialoja.

Muut yhdeksän perinteisen osuustoiminnan vahvinta toimialaa pankeista meijereihin ja globaalista metsäteollisuudesta keskinäiseen paikalliseen vakuutustoimintaan ovat osoittautuneet hyväksi ja kiinnostavaksi kohteeksi perinteiselle tilinpäätösanalyysille, joka palvelee etenkin liikkeenjohdon, hallinnon ja tilintarkastajien käytännön tiedontarpeita.

Sinivalkoisin siivin >>

Mauno-Markus Karjalainen

| Sivun alkuun |