ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Kasvun harhat  

”Subprime-asuntolainoja myllertävät ongelmat eivät ole täällä Suomessa ongelmia.”
”Meillä Suomessa ei tule samantyyppistä ongelmaa asuntokaupassa. Pankit ovat olleet lainapolitiikoissaan varovaisia. Kiinteistökauppa ei ole ylikuumentunut.”
”Nousevien korkojen ongelmat eivät täällä suuresti vaikuta asuntojen hintoihin.”
”Ongelmat öljyn kohonneista hinnoista ovat marginaalisia.”
”Ei ole ongelmia, jotka johtuisivat globaalisti nousseista hinnoista, ja vaikuttaisivat meidän talouteemme.”
”Osakkaiden hinnat ovat kohdallaan.”

Yllä olevia lausuntoja voi löytää kaikista viime viikkojen suurista medioista, mutta vain typerys uskoo enää niihin.
Se tosiasia, että tällaisia lausuntoja toistellaan säännöllisin välein, todistaa lobbaajien ja oman edun hakemisen voimasta. Se kertoo myös siitä pelosta, mitä tapahtuisi, jos pörssi ja todelliset markkinat sopeutuisivat pitkän tähtäimen realiteetteihin.

Kovaa peliä muiden riskillä

Yhdysvalloissa monien subprime- eli korkean riskin asuntolainojen markkina-arvo on 10-30 prosenttia niiden alkuperäisestä arvosta. (Subprime-lainalla tarkoitetaan lainaa, jonka tyypillisesti ottaa asiakas, joka ei saa muuta lainoitusta; eikä asiakas todennäköisesti pysty maksamaan lainaansa.)
Monet sijoitusrahastot ja muut sijoittajat, jotka ovat ostaneet näitä asuntolainoja, ovat menettäneet kaiken sijoittamansa. Nämä sijoittajat vipusivat alkuperäisiä sijoituksiaan pankkilainoilla.
Pankit ja asuntolainameklarit ovat vastuuttomasti sallineet ihmisten ottaa valtavia asuntolainoja, joita he eivät mitenkään pysty tuloillaan maksamaan. Pankit ja välittäjät eivät ole tästä välittäneet, koska ne myivät lainat toisille sijoittajille. Tämä on samankaltaista riskinottoa toisen vastuulla (moral hazard), jollaista näimme 15 vuotta sitten valitettavasti myös Suomen asuntomarkkinoilla. Niin kauan kuin asuntojen hinnat nousevat, riskit eivät toteudu.

Ensiasuntoon yli puolet tuloista!

Suomessa asuntojen hinnat ovat nousseet kiihtyvästi. Nyt nuorilta pareilta ja muilta ensiasunnon ostajilta pyydetään suurimmissa kaupungeissa asuntolainaerää, joka on yli 55 % heidän keskimääräisistä kuukausituloistaan seuraavina 20-30 vuotena. Tämä on kaksin- tai jopa kolminkertaisesti pidempi kuin heidän vanhempiensa aikanaan maksama laina-aika.
Vain harvoilla lainoilla on korkosuojaus, ja menetysriski on nyt suurempi kuin koskaan.
Asuntojen hinnat laskevat - helposti jopa puolet. Nousevat korot, kasvava inflaatio ja taloudelliset taantumat voivat kuitenkin toisaalta pehmentää kuumaa asuntobuumia.
Ei kuitenkaan kannata luulla, etteivätkö subprime-lainamarkkinat vaikuttaisi tännekin. Totta kai ne vaikuttavat. Euroopan pankit katsovat jo nyt riskejään entistä tarkemmin. Maksuvalmius tyrehtyy, kun pankeista tulee varovaisempia. Korkojen nousu, joka johtuu kohonneesta inflaatiosta, lisää maksujen laiminlyöntiä ja vähentää kiinnostusta uusiin lainoihin, jos näitä lainoja ei voi myydä edelleen.

Inflaatio on jo täällä

Suuri inflaatio on jo todellisuutta. Se on todellisuutta myös asuntomarkkinoilla. Se on todellisuutta myös ruuan ja energian hinnoissa. Oikeastaan myös öljyn hinnan nousut ovat hieman nostamassa ruuan hintaa. Kun kasvanut bioenergiatuotteiden kysyntä maailmalla johtaa etanolin ja biodieselin tuottamiseen, niin raaka-aineiden hinnat nousevat.
Useimmat kuluttajat käyttävät ison osan tuloistaan asuntolainoihin, ruokaan ja energiaan. Näiden suuret hinnankorotukset nostavat selvästi inflaatiota.
Öljyn ja raaka-aineiden hinnat ovat nousseet ennätystasolle. Viljan ja sokerin hinnat ovat hypähtäneet yli 50 %. Tämä on banaanivaltion inflaatiotahtia. Sama pätee myös puun nykyisiin hintoihin.
Uskotko todella, että inflaatio on hallinnassa? Euroopan Keskuspankki ja Suomen hallitus haluaisivat meidän uskovan, että hinnat nousevat vain parilla prosentilla vuosittain. Omat laskelmani kuitenkin osoittavat tavallisen suomalaisen palkansaajan kohdanneen jo hyvin erilaisen todellisuuden muutamina viime vuosina. Lainan kuukausierät, ruoka- ja energiakulut ovat nousseet paljon enemmän kuin nuo kaksi prosenttia.

Osakkeet ja kiinteistöt tuskin enää nousussa

Entä miltä osakkeiden hinnat näyttävät? Subprime-lainojen romahdus Yhdysvalloissa on tehnyt pankit ja sijoittajat jo varovaisemmiksi. Ne eivät enää helposti jaa uutta rahaa riskilainaajille. Pankit ovat samasta syystä hidastaneet lainanantoaan myös pääomasijoittajille, jotka ovat ostaneet pörssiyhtiöitä ennätysmäärin kolmena viime vuonna.
Aiemmin pankit pystyivät myymään nämä lainat eteenpäin muille sijoittajille. Kun nämä investointilähteet ovat nyt tyrehtyneet, rahamäärä sijoitusmarkkinoilla vähenee huomattavasti. Kun iso osa näistä investoinneista perustui lainarahoitukseen, kysynnän muutos on sitä jyrkempi. Näin ollen osakkeiden kysyntä romahtaa, joka ihan oikeasti voi laskea osakkeiden hintoja.
Jos osakkeiden hinnat sitten laskevat, sijoittajat joutuvat lainansa vakuudeksi myymään osakkeita. Tämä noidankehä laskee osakkeiden hintoja edelleen.
En koskaan aio veikata, milloin tämä tapahtuu, mutta kaiketi arvaat, että en odota osakkeiden tai kiinteistöjen hintojen nousevan lähikuukausina. Korot sitä vastoin nousevat. Yritystenkin on maksettava paljon korkeampia korkoja kuin muutamia kuukausia sitten.


Nicholas Anderson

Kysymykset, palautteet ja kommentit pörssikolumnistillemme pyydämme osoitteella: mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi


| Sivun alkuun |