kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 

Kunnat luovuttavat vesilaitoksiaan vesiosuuskunnilla Keski-Pohjanmaalla

Keski-Pohjanmaa on Suomen vahvinta osuustoiminta-aluetta yhdessä Etelä-Pohjanmaan kanssa. Siellä pienten kuntien omistamia vesilaitoksia fuusioidaan paikallisten osuuskuntien hyvin hoitamiin vesilaitoksiin, eikä päinvastoin kuten useimmiten tapahtuu.

Ensi vuoden alussa nykyisiin ympäryskuntiin laajentuvan Kokkolan raakaveden tuotannosta vastaavat jatkossa yhä enemmän vesiosuuskunnat. Uusi Kokkola tarkoittaa käytännössä nykyistä Kokkolaa yhdistyneenä Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kuntiin.
Ullavan kunnanhallitus päätti toukokuun lopussa siirtää vesijohtolaitoksen toimintoineen Ullavan uuden vesiosuuskunnan hoidettavaksi. Ullava perusteli päätöstä, sillä että uudessa Kokkolassa raakaveden tuottamisesta ja toimittamisesta huolehtivat esimerkiksi 4500 asukkaan Kälviällä ja 3000 asukkaan Lohtajalla vesiosuuskunnat. Ilman muutosta Ullavan kirkonkylän alueella toimiva vesilaitos jäisi ainoaksi kunnalliseksi vesijohtolaitokseksi.
Vedenottamoita on kunnanjohtaja Jouko Klemolan mukaan keskipohjalaisessa Ullavassa yhteensä viisi, joista suurin on Ullavaan keväällä perustettu vesiosuuskunta. Kunnan vesilaitos luovutettiin vesiosuuskunnalle veloituksetta varoineen ja velkoineen heinäkuun alussa.
– Ullavassa on yhteensä yli tuhat asukasta ja puhdasta pohjavettä on riittävästi. Vesiosuuskunnassa on jäseniä noin 170, sanoo Klemola.
Uusi järjestely mahdollistaa sen, että ullavalaiset haluavat jatkossakin määrätä itse veden hinnan ja pitää vesiasiat omissa käsissään.
1600 jäsenen Kälviän vesiosuuskunnalla ei ole suunnitelmissa liittyä Kokkolan kaupungin vesilaitokseen, kertoo toimitusjohtaja Hannu Isokangas. Yhteistyötä kyllä tehdään, sillä Kälviän vesiosuuskunta vastaa ainoastaan puhtaasta vedestä ja Kokkolan vesilaitos jätevedestä.
Lohtajalla Alaviirteen vesiosuusosuuskunnassa on yhteensä noin 200 jäsentä. Heinäkuussa vesiosuuskunnalle tuli kuitenkin myös huonoja uutisia, kun sen vedenottamon vedestä löytyi e.coli-bakteereita. Kunnan terveysvalvojat kehottivatkin ihmisiä keittämään käyttöveden. Vesiosuuskunnan isännöitsijän Simo Kailajärven mukaan keittokehotus voitiin kuitenkin purkaa jo elokuun alussa, kun kaksi verkostovesinäytettä osoittivat, että vesi oli jo puhdasta.

Riku-Matti Akkanen
riku-matti.akkanen@pellervo.fi


| Sivun alkuun |