kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 


Kohti hyviä päätöksiä

Päätökset vievät yritystä eteenpäin. Millainen on hyvä päätös? Sellainenko, joka tehdään nopeasti vai sellainen josta kaikki ovat yhtä mieltä? Mielenkiintoista on verrata esimerkiksi ruotsalaista ja suomalaista päätöksentekoa: Ruotsissa painotetaan keskustelua ja sitoutumista etukäteen, joidenkin mielestä uuvuksiin asti. Hyvää siinä on, että päätöksen jälkeen sitoutuminen on hyvää. Suomessa ollaan suoraviivaisempia ja etsitään nopeasti tuloksia. Haittana on usein heikko sitoutuminen toteutusvaiheessa. Toivottavasti suomalais-ruotsalaisessa yhteistyössä parhaat palat poimitaan molemmista.

Päätösten hyvyyden ainoa mittari on tulevaisuuden menestys. Varmaa on, että ilman hyvin valmisteltuja päätöksiä tulevaisuus on tuurin varassa. Hyvää tuuriakin tarvitaan, mutta se suosii harjaantunutta mieltä. Luottamushallinto on paljon vartija: se vastaa yrityksen tulevaisuudesta omistajille kaikissa tilanteissa. Osuustoimintayritysten päätökset herättävät aika ajoin tunteita. Jäsenet voivat kokea, että heidän mielipidettä ei ole kuunneltu kun yritys on tehnyt linjanvetoja. Taloudellisesti vaikeina aikoina tällaiset reaktiot korostuvat. Siksi päättäjien on tunnettava omistajien tahto kun strategioista päätetään. Tehdyistä päätöksistä on tehokkaasti tiedotettava omaa luottamushallintoa ja jäsenistöä. Tässä nykytekniikka on oiva työkalu.

Kuluneen vuoden aikana on keskusteltu erityisesti taloudesta, omistajaohjauksesta ja hallinnon roolista. Miten nämä liittyvät yhteen? Jäseniä ja asiakasomistajia kiinnostaa, kuinka paljon jäsenyydestä hyötyy. Jos yritys ei toimi tehokkaasti, hyötyä ei tule. Voitonjaon yrityksen ja jäsenen välillä on oltava oikeassa tasapainossa. Hallituksen on pidettävä tästä huolta, jotta molemmat menestyvät. Vaikeina aikoina hallituksen on toimittava avoimesti ja käytävä jatkuvaa keskustelua jäsenistön kanssa, jotta yrityksen toimintakyky säilyy. Hallintoneuvostolla voi tässä olla tärkeä rooli. Markkinamuutokset vaativat joskus isoja päätöksiä. Fuusioilla ja toiminnan keskittämisellä yritys voi vähentää kustannuksia ja parantaa kilpailukykyä.

Pellervo-Instituutti on ottanut tunnusteemakseen ”Kohti hyviä päätöksiä”. Haluamme tarjota asiakkaille korkeatasoista strategian, johtamisen, talouden ja hallintotyöskentelyn koulutusta. Asiakaspalautteet kertovat, että olemme tässä onnistuneet - se velvoittaa jatkamaan pitkäjänteisesti eteenpäin. Koulutuskalenterimme kaudelle 2009 2010 on osoitteessa www.pellervo-instituutti.fi.

Koulutusterveisin

Kari Huhtala, päätoimittaja,
Pellervo-Instituutti Oy:n toimitusjohtaja
kari.huhtala(ät)pellervo.fi

| Sivun alkuun |