kirjaimittain.gif (7478 bytes)


Puhtaat paperit ot-yrityksille

Tämänkertaisessa Vuosikirjassa on tärkeä havainto se, ettei tällaisia uusia isoja ja pahoja ongelmia osuustoimintakentällä tullut vastaan. Tutkimamme yritykset saivat puhtaat paperit viime vuoden tuloksistaan.PARHAITA KANSIA.
Osuustoimintayritysten vuosi- ja toimintakertomusten sekä yhteiskuntavastuuraporttien parhaiksi kansiksi vuodelta 2008 valitsimme toimituksessa tällä kertaa seuraavat: laajakaistaliittymiä markkinoiva Iisalmen Puhelin IPY, Tapiolan Yhteiskuntavastuuraportti, Keski-Suomen OP, Lanneveden POP ja Lihakunta. Kärjen tuntumaan sijoittuivat myös Kuusamon OP ja Mynämäen OP.

Tästä lamasta selviydytään kyllä, vaikka investoinneissa nyt toistaiseksi kannattaisikin monessa tapauksessa olla tavallista selvästi varovaisempi.
Sekä osuuspankit että paikallisosuuspankit pärjäävät edelleen hyvin, vaikka finanssikriisi vielä jatkuukin. Myös keskinäiset näyttävät pärjäävän hyvällä vakuutustoiminnallaan, vaikka sijoitustoiminnasta nyt onkin tullut jonkin verran takkiin.

Levoton aika etsii suuntaansa

Yksittäisten yritysten arvioinneissa moni voi aivan perustellusti olla toista mieltä, emmekä väitä olevamme aina oikeassa. Työssämme yritämme hahmottaa osuustoiminnan kokonaisetua ja avoimesti kerromme omat lähtökohtamme.
Mahdollisesti sattuneet virheet oikaistaan seuraavassa numerossa ja lisäksi tarvittaessa nopeamminkin lehtemme nettisivuilla. Vuosikirjoissa ei toistaiseksi ole onneksi ollut aihetta oikaisuihin lukuun ottamatta yhtä eräälle entiselle tekijälle sattunutta yksittäistä laskuvirhettä 1990-luvun lopulla. Muutamissa tapauksissa olemme jatkaneet Vuosikirjan keskustelua muista näkökulmista kuin analyyseissä käyttämistämme.
Olisi vain virkistävää meille tekijöillekin, jos tiettyihin keskustelunavauksiimme tartuttaisiin nykyistä aktiivisemmin. Tämän lehden palstat ovat olleet avoinna asialliselle keskustelulle, kommentoinnille ja erilaisille näkökulmille.
Valitettavasti osuustoiminnan sisäinen kulttuuri ei vielä ole kovin avoin eikä keskusteleva. Kuitenkin eteenpäin myös meillä on tässä asiassa menty sitten 1980-luvun.
Ajan paine avoimuuden suuntaan on hyvin selvä. Maailmassa yhden ainoan totuuden vaalijat ovat viimeisten vuosikymmenten aikana kaatuneet, toinen toisensa jälkeen. Esimerkiksi internetin ja kännykän räjähdysmäinen yleistyminen ovat avanneet tiedon portit. Samalla jopa ihmisten maailmankuva on pirstaloitumassa entistä elävämmäksi mosaiikiksi. Lapsuuden värikäs kaleidoskooppi tästä ilmiöstä väkisinkin tulee mieleen.
Erityisesti nykyisenkaltaisina lamavuosina, jolloin entistä levottomampi aika selvästi hakee uutta suuntaansa, rakentava ja mahdollisimman aktiivinen keskustelu juuri osuustoiminnan sisällä olisi nyt enemmän kuin paikallaan.

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

Osuustoiminta-lehden analyyseissään käyttämistä peruskäsitteistä löytyy määritelmät ja tietoa lehtemme nettisivuilta, www.osuustoiminta.coop/ot (valitse vasemman reunan palveluvalikosta kohta OT-SANASTO ja sieltä edelleen YRITYSANALYYSIEN KÄSITTEET

| Sivun alkuun |