kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 


Vesiosuuskunnille perustetaan
oma järjestö 17.10. Jyväskylässä

Keski-Suomesta viime talvena alkunsa saanut hanke vesihuolto-osuuskuntien yhteisen etu- ja palvelujärjestön perustamiseksi on toteutumassa tänä syksynä. Perustamista ovat tukemassa jo mm. Keski-Suomen ympäristökeskus sekä Pellervo-Seura.

Järjestön perustava kokous on lauantaina 17.10. Jyväskylässä. Kokoukseen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet vesiosuuskuntien edustajat ja yksityishenkilöt. Kokouksessa vahvistetaan yhdistyksen säännöt ja toimintaperiaatteet.

Vesiosuuskunnat ympäri Suomea taistelevat samankaltaisten haasteiden parissa, kuten Osuustoiminta-lehden reilun parin vuoden alan seurannassakin on käynyt

Lisätietoja ohjausryhmän jäseniltä:
Reijo Korhonen, ohjausryhmän puheenjohtaja, Koiviston vesihuolto-osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja: re.korhonen@gmail.com, puh. 040 7547654
Riitta Virtanen, ohjausryhmän koordinaattori: riittavirtanen@kolumbus.fi, puh. 040 510 5880
Niina Raudasoja, vesihuolto-osuuskuntien laatujärjestelmäasiantuntija: niina.raudasoja@gmail.com, puh. 040 5665159
Vesa Arvonen, vesihuolto-osuuskuntien isännöintiasiantuntija, toimitusjohtaja Lakialan vesiosuuskunnassa: Pirkanmaan vesihuolto Oy / Vesan Vesi Oy, vesa.arvonen@pirkanmaanvesihuolto.fi, puh 045-235 1601 / 040 9131759

Pellervo-Seuran puolesta lisätietoja vesiosuuskuntien hankkeesta antaa:
Sami Karhu, osuustoimintajohtaja, sami.karhu@pellervo.fi, 0400 545 989

ilmi. Miten rahoittaa investoinnit, mistä löytyisi ammattitaitoisia tekijöitä, miten suunnitella ja toteuttaa rakentaminen ja tekninen huolto? Mitä lakeja, asetuksia ja viranomaismääräyksiä osuuskunnan tulee noudattaa ja mistä pitää raportoida? Mihin erityistilanteisiin tulee varautua ja miten?
Perustettava mahdollisimman laajapohjainen järjestö tarjoaa jatkossa jäsenilleen vaikutuskanavan. Se vahvistaa palveluillaan ja koulutuksen kautta vesiosuuskuntien osaamista ja ammattitaitoa sekä parantaa valmiuksia kehittää liiketoimintaedellytyksiä pitkällä tähtäimellä.
Järjestön tarkoituksena on edistää osuuskuntien yhteistyötä paikallisesti, alueellisesti ja koko maan kattavasti niin, että Suomen tällä hetkellä jo noin 1 300 vesiosuuskunnan vaikutusmahdollisuudet vahvistuisivat.
Järjestön toiminta rakennetaan lähtien liikkeelle vesiosuuskuntien tarpeista. Ohjausryhmä toivoo, että ennen perustavaa kokousta saadaan mahdollisimman paljon kommentteja ja kehitysehdotuksia järjestön toimintaa varten.
Alustavat sääntöehdotukset tiedotetaan niille, jotka ilmoittavat yhteystietonsa - mieluiten sähköpostiosoitteella - 1.10. mennessä alla olevalle ohjausryhmälle. Myöhemmin varmistuvat perustavan kokouksen paikka ja aikataulu.

 

Vesiosuuskuntien Tuki
perustettiin pikavauhtia

Vesiosuuskunnille, pienille vesiyhtymille ja vesihuoltolaitoksille syntyi jo toinen yhdistys, kun Vesiosuuskuntien Tuki perustettiin pikavauhtia jo heinäkuussa Seinäjoella. Yhdistyksen puuhamiehenä on toiminut alan yrittäjä Simo Heininen Lemusta. Heininen on kiertänyt parin viime vuoden aikana Suomea vesihygieniapassi-asian kouluttajana ja testaajana.
Heininen toimii uuden yhdistyksen sihteerinä ja hallitukseen valittiin puheenjohtajaksi Ari Riihimäki Seinäjoelta ja varapuheenjohtajaksi Pekka Hopeavuori samoin Seinäjoelta.
Yhdistyksen hallituksen on määrä kokoontua ennen syksyä käsittelemään vesiosuuskuntien jäsenmaksun suuruutta sekä luomaan taloudelliset ja toiminnalliset suunnitelmat toiminnalle. Yhdistys on kartoittanut kesän aikana projektityöntekijän avulla eri paikkakunnilla toimivien vesiosuuskuntien yhteystietoja ja palveluntarvetta.

Toimii kirittäjänä?

Kilpaileva hanke toimii ilmeisesti ainakin kirittäjänä useiden keskisuomalaisten vesiosuuskuntien jo viime vuoden lopussa käynnistämälle valtakunnalliselle osuuskuntien järjestöhankkeelle, jota myös Pellervo-Seura asettui viime talvena tukemaan (ks. OT 6/08).
Pellervo on halunnut edistää mahdollisimman laajapohjaisen, aidosti kenttää edustavan ja hyvin toimivan järjestön syntyä vesiosuuskuntien kentälle.
Pellervo on neuvotellut keskisuomalaisten virittämästä järjestöhankkeesta myös mm. Vesi- ja viemärilaitosten yhdistyksen VVY:n sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.
Keskisuomalaiset vesiosuuskunnat ovat neuvotelleet lisäksi yhteistyömahdollisuuksista mm. eräiden ympäristökeskusten, koulutuslaitosten ja alan yritysten kanssa. Meneillään on myös osuuskuntien ja Keski-Suomen ympäristökeskuksen yhteinen laatujärjestelmähanke vesiosuuskunnille (ks. OT 6/08 ja 1/09).

Valmistelu jatkuu

Keskisuomalaiset osuuskunnat ilmoittavat Vesiosuuskuntien Tuki -uutisen kuultuaan jatkavansa järjestäytymishankkeen valmistelua normaalisti. Ne tähtäävät valtakunnallisen järjestön perustamiseen 17. lokakuuta Jyväskylässä.
- Me jatkamme vesihuolto-osuuskuntien oman yhteisen kansallisen etu- ja palvelujärjestön perustamista vesihuolto-osuuskunnista lähtevän tarpeen sekä sopimamme aikataulun mukaisesti, ohjausryhmän koordinaattori Riitta Virtanen vakuutti.

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |