Kärkisten vok selvitystilaan 

Vesiosuuskuntien laajalta kentältä ollaan ilmeisesti saamassa ensimmäinen varoittava kouluesimerkki talouden hallinnan pettämisestä, kun Kärkisten VOK on nyt ajautumassa selvitystilaan. Mitään laittomuuksia ei tässäkään ole kuitenkaan ilmennyt, vaan paljon etenkin epäonnea.

Korpilahtelainen Kärkisten noin 250 jäsenen omistama vesiosuuskunta on joutumassa selvitystilaan, kertoi Keskisuomalainen 13. elokuuta. Tähän ovat johtaneet osuuskunnan vuosia jatkuneet talousvaikeudet.
– SVOSK on vastuullinen organisaatio ja suree tilannetta, jossa menetetään osuuskunta joustavana palvelun tuottajana, kommentoi Suomen Vesihuolto-osuuskunnat ry:n puheenjohtaja Reijo Korhonen Osuustoiminta-lehdelle.
Kärkisten vesiosuuskunnan velkaantuminen kiihtyi heti alkuvuosina, kun Korpilahden keskustan kupeessa sijaitseva Sammallahti-Iloniemen asuinalue ei liittynytkään mukaan vesiosuuskuntaan, vaan vesiputki piti vetää louhikkoisessa maastossa asuinaluetta kiertäen.
Korhonen kysyy, miksi asuinalue ei liittynytkään vesiosuuskuntaan, koska sieltä jäi valtava määrä kustannusten jakajia pois. Tästä johtuen kustannukset lähtivät nousuun.
– Oliko Sammallahti-Iloniemi alun perin kokonaissuunnitelmassa? Liittyikö poisjäänti Korpilahden kuntaliitokseen Jyväskylän kanssa? Korhonen ihmettelee.
Korpilahti lupasi 25 % tukea hankkeen kustannuksiin, mutta ensimmäisen vaiheen loputtua kunta ei maksanutkaan osuuttaan.

Kahden miljoonan velka

Kahden miljoonan velkaa Reijo Korhonen ei pidä sinänsä mahdottomana hoitaa. Lainanhoito-ohjelma on erillään vesi- ja perusmaksuista, eikä se ole ylitsepääsemätön yksittäiselle osakkaalle.
– Jos kyseinen velka olisi jyvitetty vaikka 15 vuodelle, se tekisi 60 euroa liittyjää kohden per kuukausi tämän hetken korolla. Vuodessa summa olisi osakasta kohden noin 530 euroa.
Vesi- ja perusmaksut puolestaan menevät osuuskunnan ja verkon ylläpitoon.
Vesiosuuskunnan erityistilintarkastuksessa 2007 ei Keskisuomalaisen mukaan löytynyt mitään rikokseen viittaavaa. Tosin mm. rakennusurakat olivat ylittäneet selvästi kustannusarvion, ja läheskään suunniteltua määrää liittyjiä ei siis saatu.
Kärkisten vesiosuuskunnan hallitusta alkukesästä vetänyt puheenjohtaja Timo Fredrikson kertoi osuuskunnan hallituksen päättäneen kokouksessaan yksimielisesti asettaa osuuskunta selvitystilaan. Selvitystilaan saattamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä toinen osuuskunnan kokous, jonka ajankohdaksi on sovittu 20. syyskuuta
.


| Sivun alkuun |