kirjaimittain.gif (7478 bytes)



KOTIMAISEN OMISTUKSEN ARVO HUOMATAAN JATKOSSA ENTISTÄ PAREMMIN
OSUUSTOIMINTA TUTUKSI

Talouselämän 500-listalta löytyy tänä vuonna 44 osuustoimintayritystä ja lisäksi viisi keskinäistä työeläkevakuuttajaa. Lähivakuutus-ryhmä ja POP Pankit sieltä edelleen puuttuvat samoin kuin suurimmat osuuspankit.

Lähivakuutus-ryhmä yhtenä kokonaisuutena olisi nyt sijoittunut sijalle 143 ja POP Pankit sijalle 304, jos ne olisi noteerattu. Lähivakuutus keskinäinen yhtiö sen sijaan on noteerattu ja se sai sijan 265.

Paikallisosuuspankkien suuri kilpailija OP-Pohjola -ryhmä on kokonaisuutena rankattu yhdeksänneksi. Lisäksi isoimmista osuuspankeista Turun Seudun OP olisi sijalla 552 ja Tampereen Seudun OP sijalla 591. Listoille pääsisi myös Helsingin OP, mutta historiallisista syistä se toimii edelleen OP-Pohjola osuuskunnan tytäryhtiönä.

Kasvussa mukana

Suurin ot-yritys on SOK sijalla 4. Sillä on noin 9,3 miljardin euron liikevaihto (+8 %). Kannattavuuttaan todella hyvin petrannut Metsäliitto nousi nyt sijalle 11. Vuotta aiemmin se oli 15:s. Pronssia otti HKScan (sija 27).

Ot-yritysten määrä TE-listoilla on samaa tasoa kuin edellisenäkin vuonna. Noin joka kymmenes Suomen suurimmista yrityksistä vakiintuneesti edustaa osuustoimintaa. Niiden kasvu näyttää vastaavan muiden Suomen suurimpien yritysten kasvuvauhtia.

Kiitokset kilpailijalle!

Kilpailevat mediat harvoin kiittävät toisiaan, mutta nyt on paikallaan tehdä selvä poikkeus. Talouselämän toimitukselle ja erityisesti yritystutkija Anne Vanhaselle on aihe antaa tänä vuonna parhaat kiitokset osuustoimintayritysten tunnistamisesta. Keskustelua tästä kävimme vuosi sitten Osuustoiminnan Vuosikirjassa (OT 4/10, s. 10) ja sen julkistusseminaarin yhteydessä.

Samalla myös valtion ja kuntien omistukset erotellaan nyt Talouselämässä. Sukuyritykset ja pääomasijoittajien omistuksessa toimivat firmat siellä näkyivät jo aiemmin. Nämä kaikki ovat oleellisia tietoja yritystoiminnan moninaisuuden ymmärtämiseksi.

Kenelle RAY kerää rahaa?

TE-listoilla omistuspohjassa merkintä ”O” tarkoittaa nyt osuustoimintaa, kaikkia keskinäisiä yrityksiä ja lehden mielestä lisäksi yhdistyksiä. Jälkimmäisiä tosin löytyi hassusti vain yksi: Raha-automaattiyhdistys RAY.

RAY:n keräämä lähes 400 miljoonan euron nettotulos ja sen saama kympin arvosana toiminnastaan muuten kohentaisivat mukavasti ot-ryhmän keskimääräisiä tuloksia, mutta emme kelpuuttaneet sitä näihin Osuustoiminnan Vuosikirjan vertailuihin mukaan.

Kotimaisen omistuksen arvo

Pohjolan Maidolta ja Arla Ingmanilta osuustoimintatausta on jäänyt TE-listoilla puuttumaan. Jälkimmäisen omistajia ovat nykyisin tanskalaisten ja ruotsalaisten maidontuottajien osuuskunnat yhdessä ja maitoa sille myyvät Valion kanssa kilpailevat suomalaiset Ingman-yhteistyöryhmän osuusmeijerit.

Ulkomaalaisomistuksessa operoivia yrityksiä viidensadan listalta löytyy 202. Mutta ehkä kaikki pääosin ulkomaalaisomistuksessa olevat firmat eivät halua tuoda sitä nykyisin aktiivisesti esille. Lähes puolet Suomen suuryrityksistä joka tapauksessa toimii jo ulkomaalaisessa ohjauksessa.

Tässä osuustoiminta tulee lähivuosina aiempaa paremmin erottumaan suurista kansainvälisistä kilpailijoistaan. Kotimaisen omistuksen arvo tulee kasvamaan.
On jo ehditty nähdä, ettei ole lainkaan samantekevää, kuka tuotannon, työpaikkojen ja rahavirtojen ohjailusta päättää – ja millä perusteilla. Suomalaisen osuustoiminnan olisi paha toimia laajojen kansankerrosten etua eli oman jäsenistön tahtoa vastaan. Jonkin verran toki sellaisia saneerauspäätöksiäkin joudutaan yrityksissä yleensä kilpailukyvyn vuoksi läpiviemään.

Liikevaihdot kasvoivat 6 %

Viidensadan listalla sijoitus on laskenut 31:llä ja noussut vain seitsemällä ot-yrityksellä. Paikallaan on pysynyt kolme ja uusia on saman verran. Poistuneista Promilk selittyy fuusiolla ItäMaitoon ja Restel Oy tällä kertaa osana osuuskunta Tradekaa.

Osuustoiminnan kovimmat nousijat listoilla ovat hurjan spurtin, 267 sijaa ylöspäin, ottanut kierrätysosuuskunta Teollisuuden Romu, huoltoasemayrittäjien sinivalkoinen SEO ja itsenäisen tien viime syksynä omistajiensa eli vakuutuksenottajien kokouksen äänestyksessä valinnut Pohjantähti.

Suurimpia tippujia ovat puolestaan keskinäiset henkivakuuttajat Kaleva ja Suomi, jotka eivät enää viime vuosina ole myyneet uusia vakuutuksia. Kuudensadan suurimman listoilta tippuivat nyt pois Järvi-Suomen Portti ja Hämeenlinnan Osuusmeijeri.

Osuuskauppoja löytyy saman verran kuin vuosi aiemminkin eli 21.
Kotimaisen elintarviketeollisuuden kiristynyt tilanne näkyy yleisestikin listasijoitusten laskuna. Tosin kaikkein suurimmilla ja vahvimmilla ruokataloilla HKScanilla, Atrialla ja Valiolla sijoitusten lasku on vain lievää.

TE 500-listan yhteensä 44 osuustoimintayrityksen yhteinen liikevaihto nousi noin 40 miljardiin euroon (+6 %) ja yhteinen nettotulos kasvoi reiluun 1,1 miljardiin euroon. Yritykset työllistivät yhteensä reilut 87 000 henkeä valtaosaltaan Suomessa. Keskinäiset suuret TEL-yhtiöt ja listalta puuttuvat muutamat ot-yritykset eivät ole mukana näissä luvuissa.

Todistuksen keskiarvo 8 –

Parhaan kouluarvosanan on kuitenkin yllättäen saanut viiden itäsuomalaisen osuusmeijerin fuusiossa syntynyt ItäMaito, 9,3. Jaetulla hopeatilalla on kaksi osuuskauppaa, PeeÄssä ja PKO, molemmille todistukseen 9,1.

Ot-yritysten keskimääräiseksi kouluarvosanaksi tuli tällä kertaa 7,85 eli perinteinen 8 –.

Heikoimman arvosanan näyttää saaneen kainuulainen osuuskauppa Maakunta, 5,7. Se on kuitenkin petrannut sijoitustaan pari pykälää ylemmäksi liikevaihdon kasvaessa. Saman arvosanan sai myös sijalle 516 noussut Koillismaan Osuuskauppa. Pankeille ja vakuutusyrityksille Talouselämä ei yritäkään laskea arvosanaa.


Mauno-Markus Karjalainen

Lue myös:
Pikakurssi osuustoiminnan peruskäsitteisiin ja tuloksiin
Tuottajien, kuluttajien ja asiakkaiden perusintressit jakavat osuustoimintaliikettä

| Sivun alkuun |