Kesätyöt tarjoavat nuorille ensikosketusta työelämään

Kesä tarjoaa monelle nuorelle mahdollisuuden tienata opiskelurahoja talvea varten ja päästä tutustumaan mahdollisiin tulevaisuuden työnantajiin. Osuustoimintayritykset ovat merkittäviä kesätyönantajia.

Selvitys kuudelle suurelle osuustoiminnan parissa kesätöitä tarjoavalle paljasti yhteensä noin 9 400 kesätyöpaikkaa. Se on samaa tasoa edellisen kesän kanssa.

Kesätyöntekijöitä on osuustoimintayrityksissä monenlaisia: esimerkiksi loman sijaisia, harjoittelijoita ja kausiluontoista työtä tekeviä. Nuorimmille on kehitetty Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma.

Kesäharjoitteluohjelma on monelle ylä-asteikäiselle ensimmäinen kosketus työelämään. Palvelualojen ammattiliitto PAM sopi tänäkin kesänä lopulta Kaupan liiton ja muiden työnantajaliittojen kanssa kesäharjoitteluohjelmasta. Myös järjestäytymättömiä kaupan alan yrityksiä oli mukana ohjelmassa. Sopimuksella halutaan tarjota peruskoulu- ja lukioikäisille mahdollisuus saada arvokasta työkokemusta turvallisissa puitteissa. Työjakso on 10 työpäivän pituinen ja siitä maksetaan harjoittelijalle 330 euroa.

”Olen tyytyväinen saavuttamaamme ratkaisuun. Nyt harjoittelussa mukana olevat järjestäytymättömät yritykset ovat selkeästi molempien osapuolten tiedossa, mikä mahdollistaa asiallisten ehtojen toteutumisen koululaisten harjoittelun aikana”, sanoo PAMin puheenjohtaja Ann Selin.

S-ryhmä edelleen suurin kesätyöllistäjä

Myös S-ryhmä osallistui aktiivisesti harjoitteluohjelmaan palkkaamalla sen puitteissa 5 000 nuorta. Työelämään tutustujien lisäksi se palkkasi kesäksi 7 000 kesätyöntekijää, jotka työskentelivät lähinnä kaupoissa, ravintoloissa ja liikennemyymälöissä. S-ryhmässä kesätyöntekijät nähdään potentiaalina myös tulevaisuuden vakituisiksi työntekijöiksi.

”Kesätyöntekijät ja harjoittelijat ovat meille tärkeitä, sillä heistä kasvaa palvelualan tulevia ammattilaisia. S-ryhmän kaupoissa ja muissa toimipaikoissa työskennellessään nuoret saavat arvokasta työkokemusta ja oppivat tärkeitä työelämätaitoja. Samalla tuemme nuorten kiinnittymistä työelämään. Mukavasta kesätyökokemuksesta syttyy myös usein kipinä lähteä opiskelemaan alaa ja kenties jatkaa meillä töissä” kertoo SOK:n henkilöstötoimintojen johtaja Leena Olkkonen.

Saman verran kuin edelliskesänä

Metsä Group puolestaan työllisti kesän aikana yli 1 000 kesätyöntekijää, joista 700 työskenteli Suomessa. Metsä Groupin kesätyönhakijamäärät pysyivät samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna. Hakijoita oli n. 4 500. Kesätyöntekijät toimivat lähinnä vakituisten työntekijöiden lomasijaisina.

”Kesätyöjakso on mahdollisuus näyttää osaamistaan potentiaaliselle tulevalle työnantajalle. Se on myös mahdollisuus tutustua omaan alaan ja yritykseen – saada vahvistusta sille, onko ala oikea ja haluaako työskennellä näiden asioiden parissa myös jatkossa”, Metsä Groupin henkilöstön kehityspäällikkö Juha Rötsä kuvailee.

OP-Pohjola ryhmä palkkasi kesän ajaksi n. 600 kesäharjoittelijaa, saman verran kuin edelliskesänä. OP-Pohjolasta kerrotaan, että hakemuksia on oman rekrytointijärjestelmän kautta tuli 4 500. Hakemuksia tulee myös suoraan myös yksiköiden esimiehille. Näitä hakemuksia ei kuitenkaan ole tilastoitu, joten hakijamäärät olivat todennäköisesti merkittävästi suurempia. Osuuspankkien kesäharjoittelijoiden työtehtävät ovat pääasiassa monipuolisia asiakaspalvelutehtäviä.

Valio sai tälle kesälle lähes kymmenkertaisen määrän hakemuksia jaossa olleisiin paikkoihin nähden. Hakemuksia tuli 3 500, kun paikkoja oli 400. Kesään 2012 verrattuna kesätyöntekijämäärä tippui hieman.

Atria sai kesälle n. 1 800 hakemusta. Eteläpohjalaiset hakijat olivat aktiivisimpia, koska Atrialle tulleista hakemuksista Nurmon yksikköä koskevia oli 1 350 kappaletta. Kaikista hakijoista kesätyöpaikan Atrialta sai n. 600, saman verran kuin edelliskesänä. – Kilpailija HKScan ei vastannut tiedusteluumme nuorten kesätyöpaikoista.

Tiimiakatemia kesätyöllistäjänä

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittämisen erikoisyksikkö Tiimiakatemia on myös kunnostautunut nuorten kesätyöllistämisessä. Tiimiakatemialla toimivien osuuskuntien puitteissa on muodostunut merkittävä määrä kesätyöpaikkoja. ”Emme ole ehtineet vielä summata Tiimiakatemian kesän aikana muodostamia kesätyöpaikkoja, mutta määrä lienee viimevuotisen vajaan 100 yli kuukaudeksi muodostuneen kesätyöpaikan tuntumassa”, kertoo Tiimiakatemian päävalmentaja Ulla Luukas.

Tiimiakatemialla tradenomiopintojaan viimeistelevä Joonas Karhinen perusti kolmen ystävänsä Paavo Auvisen, Jesse Korhosen ja Tuomas Tiaisen kanssa jo edelliseksi kesäksi 2011 Matkailuosuuskunta Papinniemi Campingin ja vuokrasivat Parikkalan kunnalta leirintäalueen. Osuuskunta huolehtii kokonaan pääasiassa yrittäjiensä voimin leirintäalueen pyörittämisestä. Kaverukset ovat Suomen nuorimmat leirintäalueyrittäjät.

”Osuuskunta oli hyvä valinta yritysmuodoksi, sen vähäisten perustamiskustannusten ja helppoutensa vuoksi”, kertoo Karhinen. ”Ennestään vanhojen kavereiden kanssa osuuskunta oli yritysmuodoksi mainio.”
Leirintäalueyrittämistä Karhinen pitää mukavan kesäisenä työnä, joka tuo mahdollisuuksia syksylle. Leirintäalueen neljä yrittäjää suunnittelevat lähtevänsä syksyksi Kanadaan lomailemaan ja työntekoon.

Teksti:
Matti Ketola
matti.ketola(a)pellervo.fi

| Sivun alkuun |