PTT vuoden 2011 paras talousennustaja

Markus Lahtinen, PTT

TVuoden 2011 talousennustajapalkinto, kristallipallo, luovutettiin Pellervon taloustutkimus PTT:n kansantalouden tutkimusjohtaja Markus Lahtiselle Taloustutkijoiden tämän kesän seminaarissa Jyväskylässä. PTT voitti edellisen kerran talousennustajakilpailun 2002.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on asettanut talousennustajat paremmuusjärjestykseen jo 15 kertaa.

Kilpailussa tarkasteltiin talousennustajien ennusteiden osumatarkkuutta viime vuoden talouskehityksestä. Mukana oli kymmenen ennustelaitosta ja pankkia, Elinkeinoelämän, Palkansaajien ja Pellervon tutkimuslaitokset, Valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, Osuuspankkikeskus, Nordea, Aktia, Sampo Pankki ja Handelsbanken

– Tänäkin vuonna parhaiten BKT:n kehityksen arvioinut ennusti myös tarkimmin koko kilpailussa. PTT ennusti myös tarkimmin työttömyyttä ja julkista kulutusta. Vuoden 2011 ennustekilpailun voitto tuli kuitenkin tasaisuudella. Vain inflaation ennustamisessa PTT oli heikoin, professori Kari Heimonen totesi.

Ennustetarkkuus arvioitiin erikseen mm. talouskasvusta, työttömyydestä, inflaatiosta, vaihtotaseesta, investoinneista ja kulutuksesta. Arvioitavia muuttujia oli kaikkiaan 10 kolmelta eri ennusteajankohdalta, 2010 keväältä ja syksyltä sekä 2011 keväältä.

Suomen talouden virettä ylläpiti viime vuonna yksityinen kulutus, joka keskimäärin aliarvioitiin. Tämä heijastui vaihtotaseen ennakoitua heikompana kehityksenä. Tuonti aliarvioitiin ja vienti yliarvioitiin. Myös kiihtyvä inflaatio aliarvioitiin.

| Sivun alkuun |