Vesiosuuskuntapäivät 2013
Nyt mennään Ikaalisiin!

Tämänvuotiset Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät järjestetään 20. - 21.9. Pirkanmaalla Ikaalisissa, runsaat 50 kilometriä Tampereelta luoteeseen. Paikkana on Ikaalisten kylpylä.

Tälläkin kertaa vesiosuuskuntapäivien avajaisten yhteydessä palkitaan vuoden vesihuoltoteolla kunnostautunut. Ohjelma alkaa perjantaina klo 11 ja päättyy lauantaina klo 17.

Puitteet päivä- ja iltaohjelmille ovat olleet hienot aikaisemmillakin päivillä, Korialla 2010, Kankaanpäässä 2011 ja Saarijärvellä 2012. Nyt käytössä ovat ison kylpylän vielä monipuolisempi ympäristö ja palvelut.

Päivien järjestäjänä toimivan Suomen Vesihuolto-osuuskunnat ry:n SVOSKin puheenjohtajan Vesa Arvosen mielestä tapahtumaan kannattaa ottaa perheen vähemmän vesihuollosta kiinnostunutta väkeäkin mukaan. Heitä ei ehkä vesihuollon erityistietous koko aikaa kiinnosta, mutta kylpylässä oleva vesi Vesitropiikissa kylläkin. Alueella asuu myös Ti-Ti Nalle viihdyttäen pienimpiä.

Koko tilaisuus järjestetään yhtenäisessä isossa Maininki-salissa. Esitelmät pidetään etuosassa ja näytteilleasettajat ovat saman tilan takaosassa. Rinnakkaisia tilaisuuksia ei siten tänä vuonna ole.

”Aikaisempina kertoina porukkaa on jäänyt vähän harmittamaan, kun ei ole voinut olla läsnä yhtä aikaa useammassa paikassa ja osa ohjelmaa on mennyt ohi. Toki silloinkin pyrittiin viemään läpi yhtäaikaisesti erityyppisiä aiheita, mutta kun alan aktiivit ovat näköjään kiinnostuneita aivan kaikesta”, toteaa Arvonen.

Jotta asiantuntijatietoutta ehtisi tulla entiseen malliin, esitelmöijät on ohjeistettu pitämään ytimekkäät 20 minuutin luennot alkaen aina tasatunnein, jonka jälkeen keskustellaan napakasti. Ennen seuraavaa esitelmää ehtii tutustua näyttelyyn tai esittää kysymyksiä puhujille.

Kuten ennenkin, esitelmöijinä tai muuten kutsuttuina vieraina on alan suomalaisia huippuasiantuntijoita, vesiasioiden parissa toimivia virkamiehiä ja politiikan vaikuttajia. Näytteilleasettajat edustavat uusinta kotimaista tai Suomessa saatavilla olevaa alan tekniikkaa.

Ohjelma ajan hermolla

”Kutsut lähetetään noin 1 300 vesiosuuskuntaan eli käytännössä kaikkiin toimiviksi tiedettyihin, ja odotamme että aktiiveja saapuukin eri puolilta maata. Näin tietous leviää ja vesiosuuskuntaväki osoittaa yhteishenkeä valtakunnan asioista päättäville. Tiedämme, että rahat ovat nyt tiukassa, mutta ilman johdonmukaista politiikkaa ja tukien jatkumista ei hyvin käyntiin lähtenyt haja-asutusalueiden vesi- ja jätevesihuollon kehitys jatku suunnitellulla tavalla”, Vesa Arvonen linjaa.

Perjantain yhtenä aiheena on vesiosuuskuntien, kuntien vesihuoltolaitosten sekä kuntien välinen yhteistyö. Aiheesta on valmistumassa nettilevitykseen opaskirja.

Sitä esittelee tilaisuudessa Kuntaliiton projekti-insinööri Henna Luukkonen, joka on vastannut varsinaisesta oppaan kirjoitustyöstä.

Perjantaina käsitellään myös varautumista vesihuollon erilaisiin ongelma- ja riskitilanteisiin, joita varten ollaan kehittämässä työkaluja myös pienille vesilaitoksille. Vaatimukset niiden suhteen ovat kiristymässä lähiaikoina eduskunnan käsittelyyn tulevassa vesihuoltolain uudistuksessa. Uudistuksen valmistelussa on ollut esillä myös muita vesiosuuskunnille haasteita lisääviä kysymyksiä.

Molempina päivinä esillä on myös verkoston seurannan asioita, kuten veden laatu ja sen mittaaminen ja tarvittaessa parannustoimet sekä tekniikkapuolella venttiilien moitteeton toiminta. Kun verkostoja ei luonnollisesti kannata vetää kaikkialle, vaihtoehtona ovat kiinteistökohtaiset ratkaisut. Myös näitä esitellään luennoilla ja näyttelyosastolla.

Perjantaina on vielä klo 20 alkaen iltatilaisuus päiville osallistujille. Sen ohjelmassa on hieman virallista ohjelmaa, mutta pääpaino on keskinäisessä tutustumisessa ja vesikysymysten tietojen vaihdossa: laitetaan hyvät ideat kiertämään.

Vesiosuuskuntapäivien ainoana järjestäjänä toimiminen on Vesa Arvosen mukaan näkynyt lisääntyneenä SVOSKin hallituksen työnä, joskin iso ja rutinoitunut tilojen ylläpitäjä on ollut helpottava tekijä. Järjestelyjä helpotti myös se, että Kari Nykänen siirtyi kesäkuussa hallituksen jäsenen tehtävästä toiminnanjohtajaksi.

Järjestelyistä tai ilmoittautumisista voi kysyä
Vesalta, 040-913 1759, tai Karilta, 040 577 7067. Tuoreinta tietoa löytyy netistä: www.svosk.fi

Teksti: Antti Mustonen

Takaisin etusivulle »