ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Suurimmat ot-talot kasvavat
muuta yritystoimintaa paremmin

Talouselämä-lehti listaa vuosittain Suomen viisisataa suurinta yritystä liikevaihdon mukaan. Toimittaja Anna-Liisa Lilius kirjoittaa tämän vuoden yritysraportin pääkirjoituksessa, että TE 500 -yritysten yhteenlaskettu liikevaihto polkee paikoillaan jo kolmatta vuotta. Koko viidensadan yrityksen joukko kasvoi yhteensä alle miljardi euroa, vaikka jo pelkästään kymmenen suurimman yrityksen liikevaihto on yli sata miljardia.

Kehityksen jarruina ovat nimenomaan kutistuvat suuryritykset. Kaikista viidestäsadasta yrityksestä 135 firman liikevaihto laski. Vuodesta 2000 kasvu on tapahtunut keskimäärin kahden prosentin vuosivauhdilla, kun lamanjälkeisinä vuosina 1994-1999 liikevaihto kasvoi keskimäärin liki 15 prosentin tahtia. Samalla myös investoinnit ovat romahtaneet.

Osuustoiminta menossa muiden edelle

Talouselämä-lehden listalla on viisikymmentä osuustoiminnallista yritystä. Eli joka kymmenes Suomen suurimmista yrityksistä edustaa osuustoimintaa. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto on 29 miljardia euroa. Kasvu edellisestä vuodesta on prosentin, kun koko 500-listan kehitys oli vain noin prosentin kolmannes.

Ilman Metsäliittoa, jonka osuus 50 suurimman ot-yrityksen liikevaihdosta on 29 %, liikevaihdon muutos on kuitenkin 4,3 %, eli huomattavasti suurempi kuin muiden yritysten keskimäärin.

Ot-yritysten kokonaisliikevaihdon kasvuun vuonna 2003 vaikuttivat eniten Eläke-Tapiola, Op-henkivakuutus ja SOK. Keskinäisten vakuutusyhtiöiden rooli kasvussa oli ylipäätään merkittävä, sillä myös Fennia-ryhmän yhtiöt, Vahinko-Tapiola ja Kaleva Henkivakuutus kasvoivat merkittävästi.

S-ryhmän alueosuuskaupat esiintyvät TE 500 -listalla erikseen. Kokonaisuutena S-ryhmä on vaikuttanut ylivoimaisesti eniten osuustoiminnan liikevaihdon kehitykseen viime vuosina. Vuonna 2003 liikevaihto laski 17 ot-yrityksellä, joista suurimpia Metsäliiton ohella olivat Valio, Suomi-yhtiö ja Henki-Tapiola.

Toimialakohtaisissa vertailuissa pärjätään

Osuustoiminnan keskimääräistä parempi liikevaihdon kehitys riippuu vahvasti toimialarakenteesta. Toisaalta ot-yritykset menestyvät myös vertailussa saman toimialan yrityksiä vastaan.

Oheisissa kaavioissa on tarkasteltu suurten ot-yritysten ja niiden merkittävimpien kilpailijoiden liikevaihdon kehitystä edellisten kolmen vuoden ajalta.

Metsäliiton liikevaihto on yhä vuoden 2000 lähtötasoon nähden kilpailijoita korkeammalla, vaikka vuoden 2003 lasku iskikin kovimmin juuri Metsäliittoon. Liha-alalla sekä ot-yritykset että kilpailijat jakautuvat kahtia. Snellman haastaa vakuuttavasti kasvaneet HK Ruokatalon ja Atrian, ja Järvi-Suomen Portin edellä alamäessä painaa Pouttu.

Pankkien tuottojen vertailu onnistuu Nordean fuusiojärjestelyjen vuoksi vain viimeiseltä kahdelta vuodelta. Näinä vuosina OP-ryhmä on onnistunut suurista ryhmistä selvästi parhaiten hillitsemään korkokatteen pienenemisen aiheuttaman tuottojen laskun.

Kaupan kasvu on ollut kovaa. Tradeka ja Kesko ovat kasvaneet tasapäisesti vuodesta 2000, vaikka Tradekan kasvu onkin ollut huomattavasti tasaisempaa. S-ryhmän kasvu on ehkä koko ot-kentän vakuuttavinta.

Olli Kauppi

| Sivun alkuun |