ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Suomi-yhtiöt, OKO ja Tradeka 
suurimmat veronmaksajat 

Suurimpien veronmaksajien lista meni nyt uusiksi, kun Metsäliiton tulos tippui ja keskinäisten vakuuttajien tulokset reippaasti parantuivat. Myös Tradeka yllätti nousemalla mitalisijoille yhteishyvän maksumiehenä.

Henkivakuutuskonserni Suomi oli vuonna 2003 suurin osuustoiminnallinen veronmaksaja. Edellisvuoden ykkösen, Metsäliiton, verot laskivat 21 miljoonaan euroon, eli noin neljännekseen vuodesta 2002. Heikon tuloksen tehnyt Metsäliitto tippui listalla viidenneksi, ja väliin kiilasivat OKO, Tradeka ja Vahinko-Tapiola.

Vuosi 2003 oli suurille keskinäisille vakuutusyhtiöille hyvä, mikä nosti myös niiden tuloveroja. Suomi-yhtiön liiketulos kääntyi tappiolta 418 miljoonan euron voitoksi. Siitä veroa kertyi lähes 148 miljoonaa euroa. Edellisenä vuonna verottaja antoi yhtiölle 43 miljoonaa. Tapiola-ryhmän suurin yksikkö Vahinko-Tapiola menestyi myös hyvin, vaikka sen liiketulosta, 38 miljoonaa euroa, rasittivat muutamat poikkeukselliset erät.

Osuuskuntien maksamat verot ovat yritysten ehkä selvin ja suorin tapa vaikuttaa positiivisesti oman alueensa talouteen. Toisaalta veroja ei täysin mielletä aktiivisena tapana toteuttaa yritysten yhteiskuntavastuuta. Verot mainitaan vain suurimpien yritysten vuosikertomusten yhteiskuntavastuuraporteissa, vaikka ne ovatkin aivan eri suuruusluokkaa kuin esimerkiksi yritysten tekemät lahjoitukset. Ne yleensä mainitaan aina.

Osuuspankit
edelleen merkittävin

Osuuspankkiryhmän vuosikertomuksessa huomataan, että osuuspankit ovat usein kotipaikkansa merkittävimpiä veronmaksajia. Osuuspankit ovat myös valtakunnallisesti suurin osuustoiminnallinen veronmaksaja. OP- ja POP-ryhmien yhteenlasketut verot vastaavat liki puolta osuustoiminnan veroista, jos mukaan tässä ei lasketa keskinäistä vakuutustoimintaa.

Osuuskaupat, S-ryhmä ja Tradeka, maksavat noin kolmanneksen samasta summasta. Muista suurista veronmaksajista erottuvat Metsäliiton lisäksi lihatalot Atria ja HK Ruokatalo sekä Valio ja valiolaiset osuuskunnat.

Jos huomioidaan vain paikallinen osuustoiminta, suurin verohyöty kertyy Pohjois-Pohjanmaalle. Myös Uudellamaalla, Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa osuuskunnat maksoivat runsaasti veroja. Yhteisenä selittäjänä näille maakunnille on tyypillisesti paikallisen alueosuuskaupan korkeat verot.

Asukaslukuun nähden anteliaimmat verot maksettiin Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Olli Kauppi

| Sivun alkuun |