kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 


Suosituksia osuustoiminnan tulosraportoinnin kehittämiseen


Kuvat Ari Korkala, Tapani Lepistö
Tämän Osuustoiminta-lehden numeron liitteenä ilmestyy Vuoden tulos -opas kaikille maksullisille tilaajillemme. Se keskittyy tukemaan ja kehittämään osuustoimintayritysten tulosraportointia etenkin osuuskuntien jäsenille mutta myös muille osuustoiminnan tärkeimmille sidosryhmille. Myös median kautta tavoitetaan osuuskuntien laajaa jäsenistöä.
Oppaaseen on koottu kattavasti koko suomalaisen osuustoiminnan parhaita käytäntöjä ja kokemuksia osuuspankeista ja osuusmeijereistä lähtien pienosuustoimintaan saakka. Mukana on haastatteluja, asiantuntija-artikkeleita ja myös monia suosituksia.
Sisällöltään julkaisu on kokonaan uusi tasan 20 vuotta sitten ilmestyneeseen samannimiseen oppaaseen verrattuna. Sillä tähdätään osuustoimintayritysten lähivuosien tarpeeseen. Avoimuuden vaatimukset tulevat edelleen selvästi kasvamaan myös osuustoimintayrityksiä koskien. Huonokin tulos voidaan välillä hyväksyä suuremmitta mutinoitta, kunhan se kerrotaan rehellisesti ja avoimesti.
Oleellisimpien tunnuslukujen käyttö ja avaaminen jäsenistölle on erityisen tärkeää. Oppaaseen on valittu osuustoiminnan kannalta keskeisimmät toiminnan laajuutta, kannattavuutta, maksuvalmiutta ja vakavaraisuutta kuvaavat tunnusluvut.
Eräs kiinnostava teema oppaassa on vaatimus osuustoiminnan sielun etsimisestä ja nostamisesta nykyistä paremmin esiin eri puolilla osuustoimintakenttää. Sitä kautta osuustoiminta pystyy edelleen vahvistumaan. Kokonaan uusia keskusteluteemoja edelliseen oppaaseen verrattuna ovat myös osuustoiminnan yhteiskuntavastuu ja jäsenyhteyksien sähköinen hoitaminen ja tiedottaminen. Nettitiedottamiseen kannattaa satsata ja seurata säännöllisesti käyttäjätilastoja.
Uusi opas on tuotettu Osuustoiminta-lehden toimituksen ja avustajien voimin, toimitustyöstä vastaa toimituspäällikkö Mauno-Markus Karjalainen. Oppaan kansikuvapojaksi toimitus pyysi Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähteen.
Vapaakappaleiden saajat voivat halutessaan tilata saman oppaan 15 euron hintaan (+ postimaksu) Pellervo-Seurasta Riku-Matti Akkaselta (09-4767 5500, riku-matti.akkanen@pellervo.fi).PTT-katsauksen tuorein Suhdannekuva ilmestyy kaikille maksullisille tilaajillemme totutusti myös tämän Osuustoiminta-lehden mukana. Mukana ovat niin Suomen kansantalouden ja aluetalouden, maa- ja elintarviketalouden sekä myös metsätalouden suhdanne-ennusteet, eli kolme erillistä julkaisua.

| Sivun alkuun |