kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 


Vihannin OP:n Olavi Rasi ehdottaa:
Jäsenyys teineille lahjaksiOlavi Rasi
Kuva Sami Karhu
Vihannin Osuuspankin toimitusjohtaja Olavi Rasi muistuttaa, että osuustoiminnan ketju kulkee vanhemmilta lapsille.

– Osuuskunnan jäsenyys kannattaa antaa teinille lahjaksi. Jäsenyyden kautta kasvaa yhteisöllisyyden tunne. Kyse on samalla valistuksesta ja vanhempien kasvatusvastuusta. Tarvitaan uusi herätys isinä ja äiteinä myös arvoasioiden suhteen.

Rasin mukaan taloustiedon asioita tulee muutoinkin tietää, sillä pilkun paikalla on merkitys.

– Ennen käytettiin puutarhakonsultteja, nyt tarvitaan osuustoimintakonsultteja kertomaan talousosaamisesta.

Osuustoiminnan tulee olla luonnollinen osa elämää ja sitä on tuotava esiin yhä paremmin myös nuorten kielellä. Rasi korostaa, että jäsenyyden taustalla pitää olla aina etunäkökohta. Siitä kasvaa sitoutuminen.

– Palvelujen pitää olla hyvät ja hyödyttävät. Jäsenyys tuo lisäetua, konkreettisia euroja. Vallalla olevat kovat arvot saavuttavat lopulta peräseinän, sillä uusi sukupolvi arvostaa muutakin kuin rahaa. Tämä luo pohjan osuustoiminnan uudelle nousulle.

Ennalta rakentavaa työtä

Osuustoiminnan ideaa pitää tehdä selväksi jatkuvasti monipuolisen vuorovaikutuksen kautta. Myönteinen tulos tulee vuosien kuluessa. Jos työn laiminlyö, se näkyy negatiivisesti. Osuuskunnan johtamisessa pitää tehdä ennalta rakentavaa työtä samassa hengessä kuin terveydenhuollossa tehdään ennalta ehkäisevää työtä.

Ot-yrityksen johtajalle ei riitä pelkkä älykkyys, vaan hyödyllisiä ovat myös sosiaaliset taidot. Tästä tulisi myös rekrytointitilanteissa varmistua. On mentävä ihmisten pariin ja osata keskustella niin mökin mummon kuin tohtorin kanssa. Kun ihmiset ja heidän elämänsä oppii tuntemaan, myös lainapäätösten tekeminen helpottuu.

Johtajan ennakkoluulot ja asiakkaan pintapuoliset seikat eivät saa ratkaista, vaan pitää kuunnella ja pystyä purkamaan asiakkaan huoli, jotta saadaan asiakasta tyydyttävä lopputulos.

– Ei kannata laukoa ensin kaikki omia viisauksia, vaan pitää kuunnella, pohtii Rasi.
Hän tunnustaa edustavansa joidenkin mielestä vanhakantaista ot-ajattelua.

– Tulos ratkaisee, aate on vanhanaikaista, sanotaan. Toki ot-yrityksen tulee olla vahva ja kannattava ja liiketoiminnan tervettä, jotta se voi täyttää tehtävänsä. Kuitenkin kun kilpailevien yritysten hintatasot puristuvat lähelle toisiaan, lisäarvon tuo osuustoiminnan erilaisuus. Se taas lähtee jäsenistön omistajuudesta ja korkeimmasta päätösvallasta.

Osuustoiminta-ajatus on Rasin mukaan silti liian usein häipynyt liikaa taka-alalle. Niin ei pitäisi olla, sillä aate yhdistää ihmisiä.

Sami Karhu

Oma jälkikasvu mukaan osuustoimintaan »

| Sivun alkuun |