kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 

LEHDISTÖTIEDOTE 23.11.2011
Julkaisuvapaa heti

Pellervo-Seura ry
Simonkatu 6, 00100 Helsinki

Kilon Osuus-Auto
Mänkimiehentie 14, 02780 Espoo


Kilon Osuus-Auton historiikki julkistetaan 8.12.2011
KOVIEN OPPIVUOSIEN JÄLKEEN 2000-LUVUN KASVUYRITYKSEKSI

Espoolainen Kilon Osuus-Auto perustettiin 25.9.1987. Samasta vuodesta Pellervo-Seura aloitti suomalaisen osuustoiminnan uuden aallon seurannan, joten Kilon Osuus-Auto jäi historiaan Suomen ensimmäisenä pienosuuskuntana. Se on myös kehittynyt vahvasti.

Osuuskunta syntyi S-ryhmän saneerauksessa

Osuuskunnan perustivat kahdeksan SOK:n Suurvaraston autonkuljettajaa, joiden työpaikat olivat katoamassa SOK:n silloisen rajun rakennemuutoksen myötä. Miehet ottivat isoja pankkilainoja ja ostivat yritykselleen Suurvaraston käytössä olleet 26 vanhaa autoa.

Perustajat anoivat ja saivat eräiden kilpailijoiden valituksista huolimatta liikenneluvat. Siten he pääsivät jatkamaan elintarvikekuljetuksia oman osuuskunnan nimissä. S-ryhmän eri yksikköjen lisäksi yritys onnistui hankkimaan myös muita merkittäviä asiakkaita.

Tänä päivänä Kilon Osuus-Autossa on 28 jäsentä ja se työllistää yli 80 henkilöä. Autokalustoa on nykyisin noin 40 yksikköä. Liikevaihto viime vuonna oli noussut jo yli 6,7 miljoonaan euroon. Osuuskunta on myös luokitettu luottokelpoisuudeltaan Suomen vahvimpiin yrityksiin.

Vahva kasvu perustuu elintarvikekuljetusten erikoisosaamiseen, hyvään asiakaspalveluun sekä laadukkaaseen ja nykyisin kokonaan uusittuun autokalustoon.

Historiikki tiivistää kokemukset

25. toimintavuoden alkaessa ilmestyy Kilon Osuus-Auton juhlahistoriikki. Se kertoo yrityksen kriittisistä oppivuosista, taloudellisesta riskinotosta, sisäisen yrittäjyyden kasvusta ja pitkistä työpäivistä ja -öistä. Tarinassa on mukana myös useita haastateltuja yhteistyökumppaneita: S-ryhmä, Tuko Logistics, Volvo, St1 ja Pellervo-Seura.

Kirjan syntyajatus lähti osuuskunnan perustajajäseniltä, jotka halusivat kerätä yhteiset muistot kansien väliin. Tekstin kirjoitti toimittaja Satu Alavalkama ja ulkoasusta vastasi graafikko Hella Pakaslahti.

Osuustoimintamalli suotta paitsiossa

Osuustoimintajärjestö Pellervo-Seuran tilastoinnissa Kilon Osuus-Auto on Suomen ensimmäinen pienosuuskunta. Sen toiminnan selkeänä tavoitteena on ollut omien jäsentensä työllistäminen ja uusien palveluiden tarjoaminen markkinoille. Molemmissa se on Pellervon mukaan pitkäjänteisesti myös onnistunut.

Työntekijöiden siirtyminen yhdessä yrittäjiksi ostamalla osan työpaikastaan eli Workers Buyout -ilmiö oli 1980-luvun Suomessa vielä erittäin harvinainen ilmiö. Sen jälkeen Kilon Osuus-Autolle on monissa eri muodoissaan ilahduttavasti löytynyt seuraajia eri ammattialoilla.

Yritysten saneerausten yhteydessä osuustoimintamallin vähäinen tunnettuus, osittain jopa epäluulot sitä kohtaan, ovat kuitenkin selvästi rajoittaneet ilmiön yleistymistä Suomessa. Kriittinen tekijä on myös perustettavien yritysten alkuvuosina vaadittava riittävä osaaminen ja sisäisen yrittäjyyden kehittyminen. Nämä liittyvät erityisesti liiketalouden ja osuustoiminnan ryhmädynamiikan osaamiseen.

Osuuskunta tuo lisäarvoa

Kilon Osuus-Auton menestyksen rakentaminen 1980-luvun lopulta kesti pitkään, mutta se onnistui. Vasta vuodesta 2001 alkaen osuuskunta pystyi maksamaan jäsenilleen eli omistajilleen tilikauden voitosta osuuspääoman korkoa. 2000-luvun alusta osuuskunta pääsi nykyiselle kasvu-uralle.

Yhteisyrittäjyys eli osuustoimintamalli on sopinut hyvin myös kuljetusalalle. Osuuskunnan perustaminen mahdollisti jo alkuun suuremman ja tehokkaamman yksikön kuin mihin pääasiassa pienten yritysten muodostamalla kovan kilpailun kuljetusalalla oli totuttu.

Kun ammattimaiset ja kokeneet autonkuljettajat itse pääsevät suunnittelemaan esim. ajoreitistöjä, asiakkaiden kohtaamisia, lastauksia, purkuja ja jopa oman kaluston hankinnat, niin osuuskunnalle syntyy lisäarvoa.

Ison kuljettajajoukon oikeilla ajotavoilla syntyy lisäksi säästöjä ja samalla ympäristöä kuormitetaan mahdollisimman vähän. Kun kallis kalusto on lisäksi omaa tai osuuskunnalle liisattua, niin sitä myös käytetään liikenteessä parhaalla mahdollisella tavalla.

Kaikkea tätä tuetaan osuustoiminnan periaatteiden mukaisesti Kilon Osuus-Auton sisällä jatkuvalla koulutuksella.

Jäljessä tuleville tie on helpompi

Alun taloudellisesti erittäin tiukkojen oppivuosien jälkeen Kilon Osuus-Auto on 2000-luvulla kasvanut jo keskisuureksi kasvuyritykseksi. Siten se kulkee edelleen malliesimerkkinä suomalaisessa uudessa osuustoiminnassa.

Osuustoiminta-lehdessä 6/2011 asia tiivistetään näin: Tämän Suomen ensimmäisen uusosuuskunnan perässä tuleville kehityskaari on toivottavasti jo lyhyempi ja helpompi.

Nykyisin kaikkiaan 4.400 suomalaisesta osuuskunnasta pienosuuskuntia on jo noin 3.000.

LISÄTIETOJA:
Kilon Osuus-Auto: toimitusjohtaja Ari Savisalo, 044 - 0822 528, ari@koa.fi. Häneltä toimittajat voivat myös tilata maksutta osuuskunnan 25-vuotishistoriikin.

Pellervo-Seura: Osuustoiminta-lehden toimituspäällikkö Mauno-Markus Karjalainen, 09 – 4767 5588, 040 – 778 1129, mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |