Osuustoiminnan rakennepörssi
Ennätysmäärä yhdistyviä yrityksiä

Osuustoiminnan rakennemuutoksen vauhti on ollut huimaa viime vuosina. Nyt vakuutusalalla kertarysäyksellä otetaan iso harppaus rakenteiden selkiinnyttämiseksi, kun Lähivakuutus ja Tapiola laittavat hynttyyt yhteen.

Osuuspankit, osuuskaupat ja lähivakuutusyhdistykset ovat yhdistäneet pienempiä yksiköitä suuremmiksi kokonaisuuksiksi viime vuosina vilkkaasti. Vuosittain 20-40 osuustoimintayritystä on ollut mukana fuusioissa tai yhdistymisneuvotteluissa. Vakuutuskenttä sai tänä vuonna isoimman uutisen sitten Op:n ja Pohjolan yhdistymisen jälkeen, kun vahvasti paikallisuuteen panostava Lähivakuutus ja keskinäisyydestään ylpeä Tapiola päättivät yhdistyä uudeksi LähiTapiolaksi.

Vakuutusyhdistykset rajussa muutoksessa

Kaikki lähivakuutusyhdistykset ovat uuden kokonaisuuden tuomassa muutoksessa mukana. Monella paikkakunnalla pienet yhdistykset ovat jo pikkuhiljaa valmistautuneet muutokseen yhdistämällä voimiaan isommiksi kokonaisuuksiksi. Nyt lopullinen rakennemuutos on saapunut joka yhdistyksen ovelle, kun LähiTapiolan syntyminen edellyttää pienemmän yhdistyksen liittymistä suurempaan.

Rakennemuutos on tehty jo aiemmin joillakin alueilla. Niiden vakuutusyhdistykset muuttavat yhteisömuotonsa keskinäiseksi vakuutusyrityksiksi paljolti lakivaatimusten takia, sillä laki rajoittaa vakuutusyhdistysten toimintaa pienemmälle alueelle. Keskinäisellä vakuuttajalla näitä tiettyjä rajoitteita ei ole.

Osuustoiminnallisen vakuutuskentän rakenteiden ryskyessä jäljelle jää yhteensä 19 vahvaa alueellista keskinäistä vakuutusyritystä.

Kymenlaakso saa uuden osuuskaupan

Osuuskaupat ovat tehneet vakuutusyhdistyksiin verrattavat rakennemuutokset on jo aiemmin. Viime vuosina lähinnä harvat pienet paikallisosuuskaupat ovat liittyneet isompiin alueosuuskauppoihin. Silti myös fuusioita ilmaantuu ajoittain myös hieman isompien keskuudessa.

Viime vuoden Oslan ja Varubodenin yhdistymisen innoittamana kymenlaaksolaiset Ympyrä ja Ympäristö lopulta pääsivät yhteisymmärrykseen. Fuusio torpattiin jo aiemmin osuuskuntien kokouksissa, mutta ongelmallisten yksityiskohtien selvittyä päädyttiin molemmissa osuuskaupoissa siihen, että uusi Kymen Seudun Osuuskauppa aloittaa toimintansa 2013 alussa.

Rakenteissa vielä liikkumavaraa

Op-Pohjola-ryhmän osuuspankit ovat nekin viime aikoina ahkerasti fuusioituneet. Tälläkin kertaa 8 osuuspankkia on mukana yhdistymisissä tai avoimesti suunnittelemassa asiaa.

Myös vahvasti paikallisuuteen ja palveluun satsaavat POP Pankki -ryhmän osuuspankit ovat vähitellen lämmenneet suurempien kokonaisuuksien kehittämiselle viime aikoina. Maailma muuttuu nopeasti ja mielipiteet sen mukana. Odotettavissa kuitenkin on, että molemmissa osuuspankkiryhmissä saattaa yhteisymmärrystä löytyä naapurusten välillä myös lähivuosina.


Teksti: Pasi Saarnivaara

| Sivun alkuun |