ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Kelpo suorituksia

Matalasuhdanteessa punnitaan yritysten kunto. Kiertelin koko ahkerasti pörssiyhtiöiden infoissa, joissa esiteltiin yhdeksän kuukauden tuloksia.

Jäi hyvä maku suuhun - muutenkin kuin herkullisten tarjoilujen ansiosta. En todellakaan löytänyt merkkejä maailmanlopun tunnelmista.

Arvoisat lukijat ovat toivoneet lyhyitä kommentteja pörssiyhtiöiden edesottamuksista.

Olen valinnut joukon mielenkiintoisia tapauksia. Olkaa hyvä!

Fortum. Pelkäsin aiemmin, että tukholmalaisen Birka Energin osto vie Fortumin voimat. Ei näy vievän; päinvastoin BE tuo Fortumille synergiasäästöä enemmän kuin ne 100 miljoonaa euroa vuodessa, jotka oli ennakoitu.

Fortumin osakekohtainen voitto parani tammi-syyskuussa 16 prosenttia, ja velkoja lyhennettiin toisella ja kolmannella neljänneksellä peräti 1 079 miljoonaa euroa. Talvi on alkanut Suomessa kylmänä, energiaa kuluu.

Pidän Fortumin pörssikurssia 6 euron tasolla halpana.

Kesko ja Stockmann paransivat kannattavuuttaan yllättävän selvästi, mikä kertoo kuluttajien hyvinvoinnista. Rahaa on ja sitä käytetään. Stockman pystyy tekemään voittoa jopa Venäjällä. Kumpikin yhtiö tunnetaan hyvinä osingonmaksajina.

Marimekko on suosikkifirmojani. Käyn säännöllisesti, sen tunnustan, kaksi kertaa vuodessa Marimekon muotinäytöksessä. Näkee kauniita vaatteita ja mannekiineja.

Marimekko on päässyt semmoiseen maineeseen, ettei sen tarvitse enää myydä halvalla. Sijoitetun pääoman (ROI) tuotto 29,3 prosenttia on huikea.

Beltton todistaa, ettei liikeidean tarvitse olla ihmeellinen. Yhtiö myy konttoritavaraa ja osti vastikään Wulffin, alan johtajan. Tase pysyy vahvana. Osto pudottaa omavaran 69:stä 50 prosenttiin. Voittoa kertyi tammi-syyskuussa tyydyttävästi: 39 senttiä osaketta kohti.

Osake sopii hyvin varovaisille osakesijoittajille.

Kyro kuuluu Suomen ruotsinkielisen eliitin suosikkeihin. Yhtiökokouksissakin puhutaan ensin ruotsiksi ja sitten suomeksi jos muistetaan.

Kyro valmistaa turvalasikoneita ja turvalasia, eikä kannattavuudessa ole moittimista.

Huomio, huomio! Vuoden viimeisen neljänneksen tulos saattaa nousta rajusti, sillä silloin tuloutuu siirtyneitä toimituksia.

Amerin menestys tavataan laskea toimitusjohtajan ansioksi. Roger Talermo tuntee urheiluvälinealan perusteellisesti, oli nuorena hyvä pujottelija ja syöksylaskija.

Tennis on Amerin (Wilsonin) vahva laji, mutta golfissa pitäisi petrata. Amer sopii erinomaisesti tupakoivan urheiluväen salkkuun; Amer-Tupakka tuo tasaista kassavirtaa.

Varma Nokia

Nokia ei petä. Koko vuoden liikevaihdoksi kaavaillaan noin 9 miljardia euroa ja osakekohtaiseksi voitoksi noin 80 senttiä. Purkaako Nokia ylivahvaa kassaansa lisättyyn osingonjakoon.

Sopii 154 000 suomalaiselle osakkeenomistajalle.

Uponorin pörssikurssi on polkenut tänä vuonna paikoillaan, vaikka sijoitetun pääoman tuotto on hyvä 17,2 ja taseen omavara nousi syyskuussa 53,6:een. Vuodesta tulee reilusti voitollinen.

Tammi-syyskuussa oli voittoa kertynyt osaketta kohti 1,65 euroa. Täysin aliarvostettu osake tasolla alle 20 euroa.

Uponor valmistaa putkijärjestelmiä kunnallis- ja ympäristötekniikkaan Euroopassa ja Amerikassa.

Elcoteq yllätti markkinat noustuaan heinä-syyskuussa voitolle. Pörssikurssi ampaisi hirmuiseen nousuun. Elokuun lopussa Elcoteq maksoi 7,30, marraskuun puolivälissä 11,00. Koko vuosi lienee voitollinen.

Elcoteq valmistaa kännyköitä muun muassa Nokialle.

Suominen Yhtymä valmistaa Nakkilan tehtaallaan kuitukangasta, eräänlaista tekstiilin ja paperin välimuotoa. Kuitukangasta käytetään hygieniatuotteisiin. Toinen tuotantohaara on muovikassit.

Sairaalatekstiilejä, vaippoja ja muovikasseja tarvitaan joka suhdanteessa. Tänäkin vuonna yhtiön osakekohtainen voitto on jyrkästi noussut 32 sentistä 46 senttiin ja velkoja on maksettu pois. Lainaa on vielä himpun verran liikaa; taseen omavara 44,4 ja gearing 74,7 prosenttia.

Miellyttävä yllätys on ollut myös Aspo. Se syntyi, kun vanha Aspo jaettiin pari vuotta sitten. Aspocomp sai pesänjaossa seksikkäämmän osan eli piirilevyt, joita toimitetaan muun muassa Nokian kännyköihin.

Kävikin niin, että Aspocomp on vajonnut syvälle, mutta Aspo porskuttaa. Aspo kuljettaa ja jakelee kemikalioita ja polttoaineita sekä varustaa bensiiniasemia. Kesän ja syksyn kuivuus lisäävät kivihiilen käyttöä, mikä sopii mainiosti Aspon laivastolle!

Ilkka-Yhtymä kohahdutti viime kesänä rätkäisemällä puolentoista euron varsinaisen osingon päälle 2,50 euroa ylimääräistä osinkoa.

Ilkan kolmeneljännesvuotta sujui kaikin puolin vahvasti: voitto osaketta kohti nousi 1,40 eurosta 1,69 euroon ja taseen omavara näyttää huikeata 81,7 prosenttia.

Vahvat liha- ja einestalot

Atria ja HK Ruokatalo kuuluvat iloisiin tuloksentekijöihin. Kaunis kesä avitti grillattavan lihan myyntiä, ja kumpikin yhtiö teki kelpo tulosta ulkomailla: HK Ruokatalo Baltiassa ja Atria Ruotsissa.

Atrian väkeen on tarttunut pohjalainen uho. Toimitusjohtaja Seppo Paatelainen sanoi infossa, että lähitavoite on nostaa konsernin Ruotsin liikevaihto Suomen tasalle. Hän kuulemma lähtisi sitten vetämään ruotsinbisnestä!

Jäitä hattuun ja lunta tupaan. Hyvät herrat Seppo Paatelainen ja Simo Palokangas, ei kummankaan yhtiön tuloksessa vielä hurraamista ole. Välttävän ja tyydyttävän välimailla liikutaan.

Mutta suunta on hyvä, ja siitä osakkeenomistajat pitävät. Samoin kelpo osingosta.

Ylimalkaan osingoista höyryävät kaikki. Jos pörssiyhtiöiden voitot pannaan taas kahdenkertaiselle verolle, vapaat omat pääomat jaetaan omistajille melko tarkkaan.

Kuumat vihjeet

Viime katsauksen ostovihjeet Tamro, Instrumentarium ja Nokia osuivat lyhyellä tähtäyksellä hyvin. Kaikki tuottanevat iloa vastakin.

Uudistan OKO:n ostosuosituksen. Pankki näkyy ottavan kovaa loppukiriä: voittoa kertyi heinä-elokuussa 18 senttiä, vuotta aikaisemmin 12 senttiä.

Nähtiin sekin ihme, että luottotappioita ei tullut käytännöllisesti katsoen lainkaan.

Muut ostovihjeet kehotan poimimaan yllä olevasta katsauksesta. Alleviivasin kuitenkin nimet Stockmann, Kyrö, Suominen, Uponor ja Ilkka.

Rauhallista joulua!


Erkki Sinkko

| Sivun alkuun |