ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Hieman vahvistuvaa

Tulipa valittua vaarallinen otsikko. Maailma on sillä mallilla, että mitä tahansa voi sattua.

Pelkään Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin. Ihan varmasti US-joukot pystyvät Saddam Husseinin kukistamaan, mutta eihän sota siihen lopu vaan jatkuu ympäri maailman terrorismina.

Sodasta ja terrorismista kärsisi koko maailman talous. Öljyn hinta hypähtäisi heti, liikenne lamaantuisi, kuluttajat lopettaisivat shoppailun, varustelumenot moninkertaistuisivat, investoinnit loppuisivat kuin seinään...

Pörssiyhtiöiden arviointiin tulisi saada uusi mittari, sodankestokyky.

Kaikenkarvaisia analyysejä tehdään, mutta enpähän ole nähnyt kenenkään laskevan tai edes pohtivan, miten esimerkiksi Nokia selviytyisi sotaoloissa.

Ehkä hyvinkin. Kännykällä olisi käyttöä niin rintamalla kuin sen takana. Ehkä Nokia kehittää erityisen sotamallin, joka varoittaisi esimerkiksi ilmahyökkäyksestä!

Pankkien rahaliikenne supistuisi, mutta vakuutuslaitoksia suojaisi force majeure.

Metallit riistettäisiin käsistä. Outokumpu, Rautaruukki ja Wärtsilä löisivät rahoiksi.

Fortum voisi laskuttaa sähköstä ja lämmöstä mielensä mukaan, ja ilmeisesti myös puunjalostajat tekisivät sievän tilin; vanhempi väki muistaa Korean sodan aikaiset huikeat puunhinnat.

Ruuasta tulisi pula. Atria, HK Ruokatalo ja Lännen Tehtaat pörhistyisivät väkisin.

Entä aseet? Ehkä Metso muuttaisi taas nimensä Valmetiksi ja alkaisi suoltaa panssarintorjuntatykkejä liukuhihnalta!

Pahan ilman lintuja

Yleiset talousnäkymät eivät anna aihetta pörssikurssien nousulle.

Kaikkein synkimpään pessimismiin on vajonnut Suomen tunnetuin pörssiguru Seppo Saario Kauniaisista. Hän sanoi Talouselämän haastattelussa syyskuun lopussa, etteivät pörssikurssit ole vielä lähelläkään pohjaa ja ettei pörssinousua tule ennen vuotta 2010.

Saario vetää perustelut Amerikasta. Siellä kurssit ovat vielä reippaasti "pitkän aikavälin trendien yläpuolella" eikä firmoilla ole osingonmaksukykyä (TE 27.9.).

En usko Saarioon, vaikka Suomessakin on pitkiä aallonpohjia nähty, esimerkiksi kymmenvuotiskausi 1975 - 1984. Tietotekniikka mullistaa maailmaa niin nopeaa vauhtia, ettei pörssi kauan voi pysyä jumissa. Pörssiä tarvitaan kasvun vauhdittamiseen, uusien arvojen mittaamiseen ja omistuksen järjestelyihin.

Kun luin Saarion lausunnon, jätin meklarilleni heti pari osakkeiden ostomääräystä.

Ei Seppo Saario ole suinkaan pessimismissään yksin. Helsingin Sanomat haastatteli samoin syyskuun lopussa amerikkalaista Clive McDonnellia. Hän on luottoluokitusyhtiö Standard & Poorsin strategi ja pitää eurooppalaisten osakkeiden hintoja yhä kalliina (HS 28.9.).

McDonnell käyttää laskentamallia, jossa osakkeiden käypä hinta lasketaan vertaamalla osakkeiden ja lainapapereiden tuottojen välisiä eroja.

Moisessa vertailussa ei ole mitään tolkkua. Se ei ota huomioon yritysten varallisuutta ja brändien arvoa.

*** Rohkenen uskoa, että Helsingin pörssin pohja on ohitettu. Kurssit ovat nousseet syksyn aikana alle 5000 Hex-pisteestä yli 6000:n. Osingonjakojen lähestyminen tapaa näkyä osakkeiden hinnoissa jo ennen vuodenvaihdetta.


Erkki Sinkko

| Sivun alkuun |