ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Osuustoiminnan arvorakennukset:
12 kärjessä

1.
SOK:n tuotantolaitokset Helsingin Vallilassa.
Edelleen toimivat teollisuusrakennukset muodostavat edustavan teollisuuskorttelin. SOK:n mylly Viipurissa olisi hyvä kilpailija, mutta se ei enää ole Suomessa.

2.
Elannon pääkonttori ja teollisuuskortteli Helsingin Kalliossa.
Arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnittelema pääkonttorirakennus valmistui 1928. Se on nykyisin Helsingin kaupungin kouluviraston käytössä.

3.
Nummen Osuusmeijeri,
nykyinen Meijerimuseo Saukkolassa. Rakennus henkii muutaman muun viime vuosisadan meijerin tavoin kansallisromantiikkaa, mutta on ollut toimiva meijerirakennus. Myös 1923 rakennettu Huittisten Osuusmeijeri ja Isonkyrön Osuusmeijeri ovat mielenkiintoisia.

4.
Elannon
Hakaniemen torin ja Aleksanterinkadun tavaratalot Helsingissä. Hakaniemen tavaratalo on vanhempi ja toimii edelleen vuoden alusta aloittavan HOK-Elannon tavaratalona. Aleksin tavaratalo ei enää ole HOK-Elannon liike, mutta siellä toimii useita muita liikkeitä; rakennus on osa korttelin kokoista liikekeskusta.

5.
SOKOS -tavaratalo Helsingissä
. Erkki Huttusen jo ennen sotia suunnittelema ja vuonna 1943 osittain valmistunut rakennus. Tavaratalo ja hotelli Vaakuna avattiin vuonna 1952. Rakennus on ehkä viimeinen "kokonaistaideteos". Hotelli Vaakunan romanttinen, puulla paneloitu aula on säilynyt.

6.
SOK:n vanha pääkonttori
, Helsingin Rautatientorin kulmaus. Rakennus valmistui1921 ja sen suunnittelivat Oiva ja Kauno S. Kallio. Nykyisin hotellikäytössä.

7.
SOK:n Vaajakosken tehtaat
. Alue siirtyi SOK:n haltuun 1916. Alueella vesivoimalaitos, tehtaita ja asuntoja. Voimalaitos pysäytettiin 1941 ja se kunnostettiin 1994 kaupungin esittelytilaksi ja käsityömyymäläksi.

8.
Tervolan Osuuskauppa.
Rakennus valmistui haastattelutietojen mukaan noin 1937. Viimeksi rakennuksessa toimi konttoreita ja rautaosasto 1980-luvun loppupuolelle asti. Tornionlaakson maakuntamuseon esityksen mukaan rakennus tulisi kunnostaa.

9.
Suomi-yhtiöiden pääkonttori
Helsingin Lönnrotinkadulla on rakennettu 1911 ja suunnittelija oli Armas Lindgren.

10.
OKO:n Arkadiankadun konttori
Helsingissä muistuttaa sekä Voiman että HOK:n pääkonttoreita. Suunnittelija Toivo Paatela.

11.
Kirkniemen paperitehdas
, Lohja, on ensimmäinen paperi- ja massateollisuuteen kuuluva täysin uusi rakennushanke, johon Metsäliitto ryhtyi. Vuosina 1966 käynnistynyt tehdas muodostaa selkeän ja avaran teollisuusympäristön.

12.
Elannon kauppa Espoon Kilossa
. Kilontien varrella Elannon kaupaksi 1933 rakennettu tiilinen, varhaisfunktionaalinen rakennus. Kauppa lopetti toimintansa 1960-luvun lopulla. Myöhemmin tiloissa toimi posti ja sittemmin insinööritoimisto.

| Sivun alkuun |