ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Cooperatives Europe perustettiin

Euroopan osuustoimintajärjestöt yhdistivät voimansa perustamalla yhteisjärjestön, Cooperatives Europen, 11. marraskuuta. Se jatkaa ICA Europen työtä tehostetusti. Perustava kokous pidettiin osuustoiminnan legendaarisilla synnyinsijoilla Manchesterissa.


OSUUSTOIMINNAN SYNTYSIJOILLA.
Suomen osuustoiminnan järjestöt - henkilöityineinä vuonna 2006 - historiallisessa kuvassa nykyaikaisen osuustoiminnan syntypaikalla Rochdalen kaupungissa, 15 kilometriä Manchesterista pohjoiseen. Tässä talossa aloitti joulukuussa 1844 Rochdalen tekstiilityöntekijöiden perustama osuuskauppa 28 punnan osuuspääomalla. Nykyinen osuustoiminnan arvopohja ja toimintamalli perustuvat tämän osuuskaupan perustajien keskinäiseen solidaarisuuteen pohjaavaan ajatteluun.
Paikalla ovat Pellervo-Seura, Pellervon jäsenjärjestöinä nykyisin toimivat Andelsförbundet ja uusosuustoimintaa edustava Osuustoiminnan Kehittäjät - Coop Finland sekä muista Osuustoiminnan neuvottelukuntaan kuuluva Suomen Osuuskauppojen Keskusliitto. Kuvassa on myös nykyisin museona toimivan osuuskaupan henkilökuntaa.


SUOMEN EDUSTAJA.
Anne Santamäki on juuri valittu äänikuningattarena Cooperatives Europen hallitukseen. Onnittelijoina vasemmalta SOK:n hallintoneuvoston jäsen Otto Mikkonen ja Suomen Osuuskauppojen Keskusliiton puheenjohtaja Jukka Huiskonen

Yhdistymisprosessissa Kansainvälisen Osuustoimintaliiton ICA:n eurooppalaiset jäsenet muodostivat yhdistyksen nimeltä Cooperatives Europe, johon myös Euroopan alajärjestöjen liiton CCACE:n jäsenet liittyivät.

Siten Cooperatives Europesta tuli laajasti osuuskuntia Euroopassa edustava järjestö. Alajärjestöistä maatalousosuustoiminnan Cogeca jäi ainakin toistaiseksi ulkopuolelle, mutta se päättää liittymisasiasta kohdaltaan seuraavassa presidiumin kokouksessa ensi helmikuussa.

Cooperatives Europe on samalla myös osana ICA:n maailmanjärjestöä ja hoitaa sen eurooppalaisia toimintoja. Järjestelyn tarkoituksena on tehostaa osuuskuntien yhteydenpitoa ja lobbausta Euroopan poliittisissa instituutioissa, erityisesti Euroopan unionissa. Samalla resurssien käyttö tehostuu.

Alakohtainen toiminta jatkuu entisellään eurooppalaisissa sektorijärjestöissä.

Suomalaisiin
luotetaan

Kokouksessa päätettiin Cooperatives Europen puheenjohtajistosta ja hallituspaikoista. Puheenjohtajiksi valittiin yksimielisesti englantilainen Pauline Green ja ranskalainen Etienne Pflimlin. Työväenpuoluetta edustava entinen europarlamentaarikko Green toimii tällä hetkellä myös ICA:n maailmanjärjestön eurooppalaisena varapuheenjohtajana. Pflimlin on puolestaan Ranskan osuuspankkiliiton puheenjohtaja.

Hallitusvaalissa eniten ääniä sai Suomen ehdokas Anne Santamäki. SOKL:n Santamäki ehti olla neljä vuotta ”vanhan” ICA Euroopan hallituksessa. Hän toimii myös Euroopan kuluttajaosuustoimintajärjestön Euro Coopin puheenjohtajana.

Per-Erik Lindström
per-erik.lindstrom@pellervo.fi| Sivun alkuun |