kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 

Pauline Green puheenjohtajaksi,
Anne Santamäki ICA:n hallitukseenPaulinen Green

Anne Santamäki
Johtaja Anne Santamäki SOK:sta on valittu Kansainvälisen osuustoimintaliiton ICA:n uudeksi hallituksen jäseneksi edustamaan Suomea ja ICA:n toimialajärjestöjä. ICA:n yli 100-vuotisessa historiassa tämä on kolmas kerta, kun suomalainen vaikuttaa ICA:n hallituksessa. Valinnan teki ICA:n yleiskokous, joka pidettiin Sveitsin Genevessä 20.11.2009.

Anne Santamäki valittiin myös ICA:n kuluttajaosuuskuntien sektoriorganisaation CCW:n (Consumer Co-operatives Worldwide) uudeksi puheenjohtajaksi.

ICA:n uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Dame Pauline Green Iso-Britanniasta. Hän on toiminut ICA Euroopan puheenjohtajana ja Santamäki ICA Euroopan varapuheenjohtajana. ICA:n käytännön mukaisesti nyt tehtyjen valintojen jälkeen he eroavat maanosaa edustavasta hallituksesta.

Yleiskokoukseen osallistunut Pellervon toimitusjohtaja Veikko Hämäläinen näkee ICA:n merkityksen olevan vuorovaikutuksessa, joka syntyy järjestön ja sen jäsenten välillä:

- Osuustoiminnallisen yritysmallin ja osuustoiminta-aatteen kansalliseen edistämiseen ICA tarjoaa tarpeellisen selkänojan. Toisaalta ICA on järjestön jäsenten keino viedä osuustoiminnan sanomaa monille kansainvälisille areenoille. Hyvä, ajankohtainen ja erityisesti eurooppalaisille aivan konkreettinen ICA-tason asia, jossa on ponnisteltu ja myös edistytty, on kansainvälisten kirjanpitostandardien muuttaminen niin, että osuuspääoma lasketaan omaksi pääomaksi eikä velaksi, toteaa Hämäläinen.

Kriisi luo lisätilausta
osuustoiminnalle

Yleiskokouksen teemana oli Maailmanlaajuinen kriisi - osuustoiminnan mahdollisuus. Kokouksen pääpuhujana oli professori Jeremy Riffkin, joka puhui ilmastonmuutoksesta, globaalista energian käytöstä ja osuuskuntien merkityksestä maailmantaloudelle. Hän näki osuustoiminnallisen liiketoiminnan olevan kehityksen kannalta avainasemassa.

Yleiskokoukseen osallistui lähes 700 edustajaa kaikkialta maailmasta. Vuonna 1895 perustettu ICA edustaa yli 800 miljoonaa osuuskuntien jäsentä. Suomesta ICA:n jäsenenä ovat Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK ja Pellervo-Seura ry.

Kokouksessa kunnioitettiin ICA:n keväällä edesmenneen puheenjohtajan, italialaisen Ivano Barberinin muistoa. Barberinilta on ilmestynyt postuumisti kirja How the Bumblebee flies. Cooperation, ethics and development (Kuinka kimalainen lentää. Osuustoiminta, etiikka ja kehitys). Kustantajana on italialainen Baldini Castoldi Dalai.

Seuraava ICA:n yleiskokous järjestetään Meksikossa marraskuussa 2011.


| Sivun alkuun |