kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 


Charles Gould ylistää
suomalaista osuustoimintaaSUOMI OSUUSTOIMINNAN MALLIMAA.
Charles Gould toivoo maailman ot-yritysten ottavan esimerkkiä suomalaisesta osuustoiminnasta, joka on ollut menestystarina. Hän arvioi ot-mallin olevan vuoteen 2020 mennessä nopeimmin kasvava yritysryhmä.
Kuva Shimelles Tenaw
ICA:n yhdeksäs Afrikan alueellinen kokous järjestettiin 11.–16.10. Lesothon pääkaupungissa Maserussa, joka sijaitsee eteläisessä Afrikassa. Kokouksessa oli maanosan ot-järjestöjen ja valtioiden edustajien lisäksi runsaasti paikallisten osuuskuntien toimijoita. Erityisen ilahduttavaa oli nähdä suuri määrä nuoria lesotholaisia ot-aktiiveja.

Ykkösteemana oli ilmastonmuutoksen torjuminen osuustoiminnan avulla. Toisena teemana oli Kansainvälisen osuustoiminnan vuosi 2012, mitä osuustoimintajärjestöjen ohella myös Yhdistyneet Kansakunnat YK on keskeisesti ajamassa.

Kokouksen päävieras oli ICAn uusi vetäjä, amerikkalainen Charles Gould, joka aloitti työnsä syyskuun alussa. Gould kertoi olevansa ensimmäistä kertaa Afrikassa ja halusi saada tietoa Afrikan osuustoimintaliikkeen ensisijaisista tarpeista ja arvioida ICAn mahdollisuuksia niiden toteuttamiseksi tulevaisuudessa.

”Osuustoiminta
kasvaa nopeimmin”

Charles Gouldin mukaan tuleva kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 tarjoaa nimenomaan tilaisuuden kertoa osuustoiminnasta laajemmin. – On monia keinoja edistää osuustoimintaa tulevaisuudessa. Nyt olemme ICA:n nelivuotissuunnitelman keskivaiheessa, jonka viemme loppuun asti.

Gould uskoo, että 2020 mennessä osuustoiminnalliset yritysrakenteet ovat nopeimmin kasvava yritysryhmä.

”Vaikka tulin ICA:n johtoon osuustoiminnan ulkopuolelta, oli osuustoiminta minulle varsin tuttua jo asuinympäristössäni. Kaikki palvelut asuntolainanantajasta, sähköntoimittajasta ja ruuantuottajista lähtien toimivat osuustoimintapohjalta.”
Amerikkalainen Charles Gould.

– Osuuskunnilla on monenlaisia ratkaisuja ihmisten erilaisten ongelmien varalta. Osuuskuntien taloudellisesta kasvusta puhuttaessa on Global 300 -hankkeen yhteydessä tehtävä työ ratkaisevaa, sillä meillä on oltava hyvää ja luotettavaa tietoa, johon tukeutua ja luottaa osuustoimintavuoden 2012 lehdistökampanjassa.

– Jos me menestyisimme kaikki yhtä hyvin kuin Suomen osuuskunnat tekevät, ei maailmassa olisi ongelmia, hehkutti Gould. Hän toivoi käyvänsä Suomessa ensi vuonna 24.-27.8.2011 Mikkelissä järjestettävässä ICA:n tutkimuskonferenssissa.

Pitkän linjan
vaikuttaja

Ennen nykyistä tehtäväänsä Gould johti 15 vuotta suurta Volunteers of America -kansalaisjärjestöä, jonka toimialaan kuuluvat terveydenhuolto-, asunto- ja sosiaalipalvelut.

Washington DC:ssä Yhdysvalloissa toimivan järjestön liikevaihto oli miljardi dollaria vuodessa ja henkilöstöä 16 000. Gould on työskennellyt myös terveydenhuollon ja kansainvälisen ihmisoikeuslain lakimiehenä.

– Vaikka tulin johtajaksi osuustoiminnan ulkopuolelta, oli osuustoiminta minulle varsin tuttua jo asuinympäristössäni. Kaikki palvelut asuntolainanantajasta, sähköntoimittajasta ja ruuantuottajista lähtien toimivat osuustoimintapohjalta.
Matkustaessaan maailmalla Gould on tutustunut eri maiden osuustoimintaliikkeiden toimintaan, ja tutustunut yritysmuodon saavutuksiin.

– Etuna näen, että ulkopuolelta tulevana havaitsen osuustoiminnan mahdollisuudet, enkä pelkästään sen ongelmia.


Ks. OT 4/10 s. 52.

Teksti ja kuva:
Shimelles Tenaw

| Sivun alkuun |