kirjaimittain.gif (7478 bytes)


YK:n kansainvälinen Osuustoimintavuosi 2012 avattu:
Maailma rakentuu yhdessä yrittämällä

Yhdistyneiden Kansakuntien Kansainvälinen Osuustoimintavuosi 2012 on nyt avattu. Tämä tapahtui YK:n päämajassa New Yorkissa 31.10.2011.

Kansainvälisen osuustoimintaliiton ICA:n puheenjohtaja Pauline Green puhui väkevästi YK:n yleiskokouksessa ja toi esille osuustoimintaa vakavasti otettavana yritysmallina valtionjohtajille eri puolilta maailmaa. Suomen puheenvuoron piti Osuustoiminnan neuvottelukunnan puheenjohtaja Otto Mikkonen. Hän toi esille mm. Suomen oppilaitoksissa menestystä saavuttaneen opetusmenetelmän valmentaa opiskelijoita yrityselämään osuuskuntien avulla.

YK:n avausta seurasi Kansainvälisen osuustoimintaliiton ICA:n yleiskokous Meksikon Cancunissa 14.-18.11.2011 (ks. s. 22). Sitä sävytti valmistautuminen Osuustoimintavuoden 2012 läpivientiin kaikkialla maailmassa. Tilaisuudessa luotiin yhteishenkeä ja pohdittiin nykyaikaisia menetelmiä osuustoiminnan edistämiseen.

Samalla avattiin myös osuustoiminnan kehityksen vuosikymmen. Tavoitteena on saavuttaa asema nopeimmin kasvavana yritysmallina maailmassa vuosikymmenen lopulla.

Pääviesti tiivistyy neljään kohtaan: osuustoiminta on menestyvää liiketoimintaa ja arvopohjaista yritystoimintaa, osuuskunnat ovat innovatiivisia ja ne ovat jäsentensä ohjauksessa.

Yhdessä tutkijoiden kanssa ICA:n laatiman maailman suurimpien osuuskuntien Global 300 -listan mukaan 300 suurinta osuustoimintayritystä edustavat 1.600 miljardin US-dollarin kokoista liikevaihtoa. Se on samaa kokoluokkaa Kanadan talouden kanssa.

Osuuskuntien jäseninä on noin miljardi ihmistä. Osuustoiminta työllistää 100 miljoonaa ihmistä eli enemmän kuin monikansalliset yritykset. Osuustoiminta koskettaa suoraan tai välillisesti puolta maailman ihmisistä.

Mutta kuka tuntee nämä tilastot? Osuustoiminnan merkitys täytyy viestiä kaikkiin yhteiskuntiin.

ICA:ssa korostetaan, että meidän täytyy kertoa tarina yritysmallistamme, joka on innovatiivinen, kehittyvä, menestyvä ja arvopohjainen ja mikä on jo olemassa. On kasvatettava yleistä tietoa ja ymmärrystä osuustoimintaa kohtaan.

ICA kehottaa meitä kaikkialla käyttämään Kansainvälisen Osuustoimintavuoden tunnuksia ja nostamaan teemavuosi esiin kaikin tavoin. Liikaa hyvää asiaa ei voi tuoda esiin. Jos teemme työn hyvin, saamme hyvän teemavuoden. Mutta se ei vielä riitä, vaan osuustoiminnan profiili ja näkyvyys täytyy saada pysyvästi nousuun.

Listaus maailman suurimmista osuuskunnista on yksi väline siinä, että osuustoiminta tehdään näkyväksi. Se on vakavasti otettava yritysmalli, joka tulee ottaa tosissaan joka puolella. Listaus osoittaa, että todella suuriakin osuuskuntia toimii eri puolilla maailmaa ja niitä on monilla toimialoilla.

Mutta koko ei ole ainoa menestystekijä. ICA kehottaa kaikkia maailman osuuskuntia, suuria ja pieniä, kertomaan oman tarinansa. ICA:n pääsihteeri Charles Gould tiivisti: ”Kertokaa se, mikä on menestyksen salaisuus, miten arvopohjainen yritys menestyy, miten arvoja sovelletaan arkipäiväisessä toiminnassa.”

Myös meidän suomalaisten on kaikki syy olla mukana YK:n Kansainvälisen Osuustoimintavuoden läpiviennissä ja sitä seuraavan osuustoiminnan kehityksen vuosikymmenen läpivienneissä. Osuustoiminnan on aina nostaa profiiliaan. Siihen meillä on myös aito kansallinen tarve. Meidän on aika kertoa myös nuorille sukupolville, keitä me olemme ja mitä edustamme.

Kansainvälinen osuustoimintavuosi näkyy ja kuuluu ensi vuonna, kun me yhdessä laitamme sen kuulumaan. Maailma rakentuu yhdessä yrittämällä.

Kun haluat tietää lisää, klikkaa:
www.ica.coop »
www.osuustoiminta.coop/2012 »
www.pellervo.fi/tietopankki »

Sami Karhu
sami.karhu@pellervo.fi

| Sivun alkuun |