uotsivu.gif (3732 bytes)

Liittymismaksut ja yhdenvertaisuusperiaate

Kysymys:
Jouduin yllättäen vesiosuuskuntamme varsinaisen osuuskunnan kokouksen puheenjohtajaksi. Olen elämäni aikana toiminut useiden suurehkojenkin kokousten puheenjohtajana. Pyrin aina johtamaan kokoukset melko täydellisellä tavalla. Pyrin siihen, että kokouksissa mukana olevat vailla kokouksen johtamiseen tarvittavia taitoja olevat henkilöt voisivat puheenjohtajana toimimistani seuraten oppia itsekin johtamaan kokouksia.
Kun minut oli valittu kokouksen puheenjohtajaksi ja siirryin puheenjohtajalle tarkoitetulle paikalle, huomasin ilokseni, että sillä paikalla oli puheenjohtajan nuija ja muistiinpanopaperia. Aloin johtaa kokousta, mutta ryhdyttäessä käsittelemään kokouksen laillisuutta ja päätösvaltaisuutta minulle oli melkoinen yllätys, kun kokouspaikalta ei löytynyt osuuskunnan sääntöjä.
Eipä siinä sitten muu auttanut kuin ryhtyä kyselemään hallituksen jäseniltä, josko he muistaisivat mitä siellä säännöissä kokouskutsuajasta ja kokouskutsun jäsenille toimittamisesta määrätään. Onneksi kokouskutsu oli toimitettu jäsenille kirjeellä vähän yli kolme viikkoa ennen kokousta. Kun itsellänikin oli kokouksessa mukana kokouskutsu, saatoin hyvällä omalla tunnolla todeta kokouksen lailliseksi ja päätösvaltainenhan osuuskunnan kokous on, kunhan yksikin jäsen on kokouksessa läsnä.
Olenko liian tarkka, vai onko kokouksen puheenjohtajan syytä pitää kiinni siitä, että muotoseikoista pidetään kiinni?

Vastaus:
Vaikuttaa siltä, että kysyjä noudattaa samaa periaatetta kuin vastaajakin. Kokouksen johtaminen asianmukaisella ja asianomaisia määräyksiä noudattaen on hyvin tärkeätä. Myös opetusaspekti on tärkeä.
Kyllä kokousta valmistelevien henkilöiden pitää toimittaa kokouspaikalle puheenjohtajaa varten muutakin kuin nuija ja muistiinpanopaperia. Näiden lisäksi pitää olla:
* säännöt, joista voidaan todeta, mitä niissä määrätään kokouksen pitoajankohdasta ja muutoin kokouksen pitämisestä sekä kokouskutsusta ja sen toimittamistavasta.
* kokouskutsu, jotta se voidaan kokouksessa lukea
* todistus siitä, koska ja kuinka kokouskutsu on jäsenille toimitettu
* lisäksi kokouspaikalla tulee olla nähtävillä jäsenluettelo
* mikäli kokouksessa käsitellään tilinpäätöstä, sitä koskevat asiakirjat, niihin liittyen myös tilintarkastuskertomus
Tässä käsittelemme vesiosuuskunnan osuuskunnan kokousta, mutta vastaavien asiakirjojen tulee olla esillä myös muiden osuuskuntien, osakeyhtiöiden ja yhdistysten kokouksissa. Lisäksi esimerkiksi osuuskuntien ja osakeyhtiöiden sulautumistilanteissa esillä on oltava vielä muitakin asiakirjoja.

Kokouskutsussa mainitsematon päätös

Kysymys:
Taiteilijaosuuskunnassamme on ollut pitkään monenlaisia henkilöristiriitoja. Olemme tosin hyvin pieni osuuskunta. Meitä on vain 11 jäsentä.
Sääntöjemme mukaan hallitukseemme kuuluu kolme jäsentä, joista joka vuosi yksi on erovuorossa. Viime viikolla pidetyssä osuuskuntamme varsinaisessa osuuskunnan kokouksessa kävi niin, että vaikka yksi hallituksemme jäsenistä ei ollut erovuorossa, hänen tilalleen valittiin toinen henkilö.
Sääntöjemme mukaan osuuskunnan varsinaisessa kokouksessa mm. valitaan tarvittavat henkilöt hallitukseen.
Olen aina luullut, että osuuskunnan kokouksessa ei voitaisi näin menetellä. Eikös tässä ole kysymys siitä, että kokouksessa päätettiin asiasta, josta kokouskutsussa ei oltu mainittu? Tosin olimme kaikki osuuskunnan jäsenet kokouksessa paikalla ja asiasta ei äänestetty.

Vastaus:
Kyllähän siinä kokouksessa toki päätettiin asiasta, josta kokouskutsussa ei oltu mainittu, ja näinhän ei toki saisi menetellä.
Kysymyksestä saa kuitenkin sen kuvan, ettei kukaan kokouksen osanottajista vastustanut tehtyä päätöstä. Näin ollen on syntynyt kaikkien jäsenten yksimielinen päätös.
Jäsenethän voivat osuuskuntalain mukaan yksimielisinä päättää osuuskunnan kokoukselle kuuluvasta asiasta jopa ilman kokousta. Osuuskunnan kokouksessa kaikki jäsenet voivat niinikään yksimielisinä päättää myös asioista, joista ei ole kokouskutsussa mainittu.


Kari Lehto
kari.lehto@pellervo.fi


| Sivun alkuun |