uotsivu.gif (3732 bytes)

Uuden osuuskuntalain valmistelu lähti etenemään

Kysymys:
Suunnittelemme monialaosuuskunnan perustamista. Olemme kuulleet, että Suomeen ollaan säätämässä uutta osuuskuntalakia. Koskahan sellainen tulee voimaan? Pitäisikö meidän odottaa uuden lain voimaan tuloa, ettemme joudu heti sen voimaan tultua muuttamaan sääntöjämme? Meillä ei tosin olisi aikaa odottaa.

Vastaus:
Uutta osuuskuntalakia kyllä valmistellaan. Tällä hetkellä se on oikeusministeriössä virkamiesvalmistelussa, johon omalta osaltaan osallistuvat myös suurimpien osuuskuntien ja osuuskuntaryhmien eräät lakimiehet ja tämän palstan kirjoittaja. Hallituksen esitys uudeksi laiksi annettaneen Eduskunnalle ensi vuoden alkupuolella ja laki tullee voimaan vuoden 2013 alusta.
Keskeisin syy uuden lain säätämiseen on halu yhdenmukaistaa osakeyhtiölain ja osuuskuntalain säännökset siltä osin kuin se on mahdollista osuuskuntien erityispiirteet huomioon ottaen.
Tarkoitus on, että uuden lain voimaan tulo ei aiheuttaisi voimassa olevan lain mukaisten sääntöjen ainakaan välitöntä muuttamistarvetta. Perustakaa siis osuuskuntanne heti kun se vain on mahdollista.

Toimiala kannattaa valita harkitusti

Olette perustamassa monialaosuuskuntaa. Muiden asioiden ohella teidän on syytä pohtia tarkoin, kuinka monen alan ottaminen yrityksen toimintaan on järkevää ja tarkoituksenmukaista. Osuuskunta voi toki toimia useammalla alalla.
Työosuuskunnassakin voi olla mukana monen alan työntekijöitä. Usein maaseudulla voi olla vaikea saada osuuskuntaa muuten. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että hyvin hajanainen toimintaverkko aiheuttaa usein ongelmia.
Toinen hyvä neuvo toimialan osalta on, että sääntöjen toimialapykälän ei pidä olla sivun pituinen, ns. ”Toivelaulujen osasto” (OT 5/98). Toimialan määrittelyssä kannattaa käyttää kokonaisvaltaisia ilmaisuja ja toimialan ei pidä sisältää kaikkia toimintoja pitsinnypläyksen ja kaivostoiminnan väliltä.

Kuolleen jäsenen osuusmaksujen palautus

Kysymys:
Eräs vesiosuuskuntamme jäsen kuoli viime keväänä. Perilliset ovat nyt myymässä edesmenneen jäsenen omistamaa kiinteistöä, jolla sijaitseva rakennus on ollut jo parikymmentä vuotta liitettynä osuuskuntamme vesi- ja viemäriverkkoon.
Kuolinpesän edustajat vaativat edesmenneen maksamia osuusmaksuja takaisin välittömästi. He vaativat myös liittymismaksuja takaisin, mutta kun näytin säännöistämme kohdan, jonka mukaan liittymismaksut ovat ainoastaan siirtokelpoisia, mutta eivät palautuskelpoisia, he luopuivat vaatimuksestaan.
Kuolinpesä on hyvin riitainen. Tilannetta pahentanee se, että yksi pesän osakkaista on muuttanut asumaan kiinteistölle. Onko meidän nyt palautettava osuusmaksut heille ja jos, niin milloin?

Vastaus:
Tapaus vaikuttaa hieman erikoiselta. Mikseivät kuolinpesän osakkaat siirrä liittymismaksuja ja -oikeutta vainajan osuuskunnallenne suorittamiin osuusmaksuihin kiinteistön tulevalle omistajalle. Kyllä he varmaan saisivat paremman kauppahinnankin kuin siinä tapauksessa, että uuden omistajan tulee erikseen hakea osuuskuntanne jäsenyyttä.
Vai tarkoittavatko he peräti sitä, että vanhat liittymät purettaisiin ja uuden omistajan pitäisi sitten vielä liittyä uudestaan osuuskuntanne vesi- ja viemäriverkkoon ja maksaa tällöin myös liittymismaksu.
Ilmeisesti asiassa on jokin väärinymmärrys. Totta kai järkevintä olisi menetellä juuri niin, että kuolinpesän osakkaat siirtäisivät liittymismaksut ja oikeuden vainajan osuuskunnallenne suorittamiin osuusmaksuihin kiinteistön tulevalle omistajalle.
Sitten hallituksenne hyväksyisi uuden omistajan jäseneksi niin osuuskuntalain kuin sääntöjenne mukaisesti.
Lisäksi vainajan aikanaan suorittamat osuusmaksut ja liittymismaksut luettaisiin uuden omistajan hyväksi, eikä hänen tarvitsisi maksaa osuuskunnallenne mitään muuta kuin käytön mukaan perittävät maksut kuten muutkin jäsenet tekevät.
Näin meneteltäessä uusi omistaja maksaisi osuusmaksujen hinnan kuolinpesälle ja liittymismaksuista he saisivat korvauksen siinä muodossa, että valmiiden vesi- ja viemäriliittymien olemassa olo korottaisi varmasti kiinteistön kauppahintaa.

Vesiosuuskunnalla harvoin ylijäämää

Tilanne vaikuttaa hieman siltä, että kiinteistöön asumaan muuttanut on mahdollinen kiinteistön uusi omistaja ja tällaisessa riitatilanteessa halutaan mahdollisessa kiusantekomielessä menetellä kysymyksessä esitetyllä tavalla.
Jotta edes maksetut osuusmaksut tai edes osa niistä voitaisiin palauttaa kuolinpesälle, pitäisi osuuskunnallanne olla taseensa mukaan jakokelpoisia varoja, eli osuuskuntanne olisi tehnyt voitollisia tilinpäätöksiä, eli että osuuskuntanne tuloslaskelma olisi osoittanut ylijäämää.
Käytännössä vesiosuuskunnille on hyvin harvoin kertynyt ylijäämää ja sitä kautta jakokelpoisia varoja. On ilmeistä, että osuuskuntanne ei siis voisi osuusmaksujakaan palauttaa.
Mikäli osuusmaksuja voidaan palauttaa, ne on palautettava vuoden kuluttua sen tilikauden päättymisestä, jonka aikana osuuskuntanne sai jäsenen kuolemasta tiedon. Mikäli osuuskuntanne tilikausi on kalenterivuosi, osuusmaksut on palautettava 2.1.2013.
Varsinaisen kysymyksen ulkopuolelta kiinnitän vielä huomiotanne siihen, että kun osuuskuntanne liittymismaksut eivät ole palautuskelpoisia, nykyisin perittävät liittymismaksut ovat osuuskunnallenne veronalaista tuloa ja niiden osalta on myös suoritettava arvonlisävero.


Kari Lehto
kari.lehto@pellervo.fi


| Sivun alkuun |