Kuulumisia kentältä
Puotiskat tarjoavat
sijaisapua yrittäjille
Joensuussa Puotiskat eli yrittäjäsijaiset ovat perustaneet osuuskunnan, joka tarjoaa sijaisapua seudun naisyrittäjille. Puotiskojen kautta on helppoa pyytää tuuraajaa avuksi. Paperisotakin on vähäisempää, kun laskun lähettää osuuskunta, joka mm. huolehtii palkkauksen kaikista sivukuluista.
Puotiskat ovat saaneet nimensä Joensuussa toimivan naisten voimavarakeskus Karellin Puotiska -projektista, jonka puitteissa on valmennettu 40 – 50 naista yrittäjien sijaisiksi. Kaikista kurssin käyneistä ei kuitenkaan tule puotiskoja, vaan osa ryhtyy itse yrittäjiksi. Karellikeskus on järjestänyt kursseja Joensuun lisäksi myös Varkaudessa, Pieksämäellä ja Mikkelissä.
Yrittäjänaisten Keskusliitto järjestää tänä ja ensi vuonna kolmella alueella koulutusta henkilöille, joita kiinnostaa ryhtyä yrittäjien vapaajaksojen tai sairauslomien tuuraajiksi. Yrittäjänaisten tavoitteena on yrittäjien valtakunnallinen sijaisjärjestelmä. Sijaisia pyritään valmentamaan erityisesti yrityksiin, joissa on 1 - 5 työntekijää.
Osuuskunnan jäsenille sijaisuuksien hoitaminen tarjoaa joustavan ja yksilöllisen väylän työelämään ja työntekoon.
Osuuskunta Kotikylä
jatkaa neuvotteluja
Edellisessä numerossa (OT 6-7/05) kerroimme, että Kirkkonummen paikallispolitiikka petti Osuuskunta Kotikylän pitkään ajaman ekokylähankkeen, kun RKP yllättäen lähti kaatamaan hankkeen Volsin kartanon myymisestä. Muut poliittiset ryhmät hajosivat asiasta äänestettäessä kunnanhallituksessa. Mutta asiasta nousseen hälyn ja osuuskunnan tekemän oikaisuvaatimuksen jälkeen neuvottelut ovat sittenkin jatkuneet osuuskunnan ja Kirkkonummen kunnanhallituksen välillä.
Osuuskunnan ekokylähanke on jakanut kunnanhallituksen kahtia. Osa päättäjistä olisi valmiita myymään kartanon osuuskunnalle, kun toiset taas katsovat ekokylähankkeen paisuneen liian suureksi.
Osuuskunta Kotikylä haluaisi kunnostaa Volsin kartanon tulevan ekokylän keskukseksi, johon suunnitellaan mm. kauppaa ja kurssitoimintaa. Ekokylän suunnittelijaksi on valittu arkkitehti Bruno Erat.
LEKTIO, akateemisten
osuustoimintaa
Helsingin akateemisista piireistä tutut historioitsija Jukka Relander, filosofi Tuomas Nevanlinna, taiteentutkija Teemu Ikonen ja filosofi Jakke Holvas ovat perustaneet akateemisen sisällöntuotantoyrityksen Osuuskunta Lektion.
Lektio järjestää ja välittää asiakkailleen esiintyjiä, puhujia ja luennoitsijoita, mutta myös kirjoittajia ja suomentajia. Lisäksi osuuskunta antaa koulutusta, kriittistä konsultointia, toimitettuja kokonaisuuksia, asiantuntijalausuntoja ja järjestää seminaareja.
Osuuskunnan nettisivuilla myös todetaan, että Lektion näkemyksillä on laatutakuu.
Alunperin osuuskunnan perustaminen oli vain laskutustekninen ratkaisu eli tapa organisoida palkanmaksua. Vähitellen perustajille kuitenkin kirkastui Lektion toiminnan lähtökohta – avata akateeminen tieto tavallisille ihmisille mahdollisimman mielenkiintoisella tavalla.
– Toisin kuin yleensä luullaan, yliopistoilta löytyy valtavat määrät esiintymistaitoisia ja ilmaisukykyisiä ihmisiä, jotka kykenevät soveltamaan akateemista tietoaan erilaisiin kysymyksiin, totesi STT:lle Relander, joka tunnetaan myös kolumnistina ja juontajana.
Uulusta
Vuoden Wäinö
Kansanmusiikin keskusliitto palkitsi tamperelaisen Kulttuuriosuuskunta Uulun Vuoden Wäinö -tittelillä. Ensimmäisen kerran tänä vuonna myönnetyn Vuoden Wäinö -tunnustuksen saa kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimiva henkilö, ryhmä tai taho, jolle halutaan osoittaa tunnustusta mm. taiteellisista tai pedagogisista ansioista.
Kansanmusiikin keskusliitto perustelee Uulun valintaa erityisesti sen ansioista kansanmusiikin ja kansantanssin koulutuksessa. Ryhmän koulutustoimintaa luonnehditaan kokonaisvaltaiseksi ja monipuoliseksi. Uuluun kuuluu tutkijoita, muusikoita ja tanssijoita. Heidän koulutustoimintansa on kohdistunut kaikenikäisille.
Vaikka toiminta pohjaa perinteeseen, se peilaa silti ennakkoluulottomasti ympärillä olevaa maailmaa. Uulun toiminnassa uusi oivallus on esimerkiksi Aikuisten muskari. Lisäksi Uulu on myös lähtenyt uudistamaan kulttuuriyrittämistä. Kulttuuriosuuskunta Uulu on perustettu vuonna 2003.
Vuoden Wäinö -tittelin ansiosta Uululle ojennetaan riihimäkeläisen ITE-taiteilija Viljo Luokkasen tekemä puuveistos.
Koonneet:
Riku-Matti Akkanen
Mauno-Markus Karjalainen
|