uotsivu.gif (3732 bytes)

    Pienosuuskunnan vakuutukset

    Termit muuttuvat. Ennen erityisesti naisten kauneudenhoidon ammattilaisia kutsuttiin kosmetologeiksi. Nyt juristikin on taas oppinut jotakin uutta: Nykyisin ainakin alan opiskelijat ovat estenomiopiskelijoita.
    Estenomiopiskelija kertoo, että he ovat opiskelijoiden keskuudessa perustamassa osuuskuntaa. Osuuskunnan tarkoituksena on tarjota opiskelijoiden osaamista kauneudenhoitoalan yrityksille. Nykyisten opiskelijoiden valmistuttua heidän tarkoituksensa on "myydä" osuuskunta seuraavalle opiskelijapolvelle.
    Opiskelija kysyy, minkälaisia vakuutuksia tämän tyyppinen toiminta vaatii. Kysymyksessään hän toteaa lisäksi, että opiskelijoille on koulun puolesta tapaturmavakuutus.
    Siinäpä se onkin, että kun on olemassa juridinen henkilö, eli tässä tapauksessa osuuskunta, sillä pitää olla myös omat vakuutukset.
    Kun joku Teistä esimerkiksi menee suorittamaan työtehtävää osuuskunnan nimissä ja jos silloin tapahtuu tapaturma, niin vakuutusyhtiö voi perustellusti väittää, että se ei kuulu koulun ottaman tapaturmavakuutuksen piiriin. Eli osuuskunnan pitää ottaa oma tapaturmavakuutus.
    Siltä varalta, että joku Teistä tehdessään osuuskunnan nimissä jotakin kauneudenhoitoalan toimenpidettä aiheuttaa vahinkoa asiakkaalle, osuuskunnallanne pitäisi olla myös vastuuvakuutus. Asianomainen kauneudenhoitoalan yritys, jolle opiskelijoiden osuuskunta työskentelee, on toki ensisijassa vastuussa mahdollisesta vahingosta asiakkaalle. Mutta todennäköisesti kyseinen yritys tai sen takana oleva vastuuvakuutusyhtiö tulee aivan ilmeisesti vaatimaan maksamaansa korvausmäärää takaisin viime kädessä osuuskunnaltanne.
    Mikäli osuuskuntanne toiminta laajenee, sitten Teillä pitäisi olla muitakin vakuutuksia.
    Vaikuttaa tarkoituksena olevan, että osuuskuntanne on ja tulee olemaan ikään kuin osa oppilaitostanne, vaikka ehkä vain muutama opiskelija on sen jäseniä ja siten myös omistaa osuuskunnan. Tällaisessa tilanteessa olisi järkevää menetellä ainakin tapaturma- ja vastuuvakuutuksen osalta siten, että koulun asianomaisiin vakuutussopimuksiin otettaisiin kohta, jonka mukaan vakuutus kattaa myös Teidän osuuskuntanne toiminnan.
    Tosiasiassahan osuuskuntanne toiminta on osa opiskelutapahtumaanne. Tällaiseen toimenpiteeseen kannattaa ryhtyä, sillä vakuutusyhtiöillä on voimakas taipumus pitää kiinni omista oikeuksistaan ja pyrkiä vapautumaan korvausvelvollisuudestaan.

    Kari Lehto
    kari.lehto@pellervo.fi


    | Sivun alkuun | Liite 1/06 | Kaikki liitteet |