Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 18 | 10 | 2001

Makuelämyksiä muhevissa lihapadoissa

Pataruuat saavat täyteläisen maun pitkään hautuessaan. Koska kypsymisaika on pitkä, kannattaa ruokaa samalla valmistaa suuri annos, josta riittää myös pakastettavaksi. Kun ainekset saa koottua pataan, ruoka kypsyy uunissa itsekseen. Pataan voi kurkistaa kerran tai pari kypsymisen aikana. Samalla voi pyöräyttää ainekset sekaisin ja lisätä tarvittaessa nestettä.

Kuvassa tattilihapataa lautasella 
 ja viiniliemeen tehty hapankaalipata 
padassa. 

Tulinen jauhelihapata
meksikolaiseen tapaan
1 kg paistijauhelihaa
2 sipulia hienonnettuna
valkosipulinkynsiä hienonnettuna
(tilkka rasvaa paistamiseen)
3 punaista paprikaa kuutioina
(1 chilipaprika hienonnettuna)
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
3 rkl tomaattisosetta
1 dl olutta
1 dl vahvaa kahvijuomaa
0,5–1 rkl chilijauhetta
0,5–1 tl cayennepippuria
suolaa
(50 g taloussuklaata rouhittuna)
oreganoa

Ruskista jauheliha ja sipulisilput. Pyöräytä myös paprikakuutiot pannulla. Pane kaikki ainekset pataan kerroksittain ja sekoita. Hauduta uunissa pari tuntia. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa nestettä.

Itämainen lammaspata
1 kg luutonta lampaanlihaa reiluina paloina
tilkka rasvaa paistamiseen
1 sipuli hienonnettuna
1 purjo viipaleina
2 porkkanaa viipaleina
n. 4 dl herkku- tai metsäsieniä viipaleina
3 lehtisellerin vartta viipaleina
2–3 dl lihalientä fondista tai kuutiosta
1 tlk ranskankermaa
1 dl rusinoita
0,5–1 rkl curryä ja kurkumaa
0,5 tl inkivääriä
suolaa, rouhittua mustapippuria

Ruskista liha 3–4 erässä pannulla ja siirrä pataan. Pehmitä sipulisilppua ja purjoviipaleita pannulla. Pyöräytä myös muut kasvikset ja sienet pannulla. Siirrä ainekset pataan. Lisää lihaliemi, ranskankerma, rusinat ja mausteet. Jos haluat pataan keltaisemman värin, niin lisää kurkumaa. Hauduta kannen alla 200-asteisessa uunissa pari tuntia. Kypsymisaika riippuu lihapalojen koosta.

Syksyinen tatti-lihapata
50 g kuivattuja tai n. 6 dl esikäsiteltyjä tattipaloja
(4 dl vettä liotukseen)
1 kg naudanlihakuutioita
tilkka rasvaa ruskistamiseen
2 sipulia hienonnettuna
1 dl persiljasilppua
3 dl lihalientä + tattien liotusliemi
n. 2 dl ruokakermaa tai -cremeä
suolaa + rouhittua mustapippuria
persiljasilppua

Liota kuivattuja tatteja 4 desilitrassa vettä noin tunti. Ruskista lihapalat 4 erässä pannulla ja siirrä pataan. Kuullota sipulisilppu pannulla ja nosta pataan persiljasilpun kanssa. Jos käytät esikäsiteltyjä tatteja, niin kuullota ne ensin pannulla ja siirrä pataan. Jos käytät kuivattuja tatteja, niin sekoita ne liemineen pataan. Lisää lihaliemi ja kerma. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Hauduta kannen alla 200-asteisessa uunissa pari tuntia.

Monen maun papupata
500 g (6 dl) kuivattuja valkoisia papuja tai papusekoitusta
2 l vettä + 2 tl suolaa liotukseen
500 g possun kasleria reiluina paloina
500 g marinoituja broilerin rintaleikkeitä
tilkka rasvaa ruskistamiseen
(4–6 valkosipulinkynttä hienonnettuna)
1 tl rouhittua mustapippuria
3–4 porkkanaa pätkittynä
3–4 sipulia halkaistuna
1–2 lihaliemikuutiota
1 l tomaattimehujuomaa
n. 2 tl timjamia
n. 2 tl basilikaa
(mausteisia makkaroita pätkittynä)

Liota papuja yön yli suolalla maustetussa kylmässä vedessä. Ruskista liha- ja broileripalat useassa erässä pannulla. Lisää valkosipulipalat joukkoon pehmenemään. Siirrä lihat pataan ja mausta pippurilla. Lisää pataan porkkanat, sipulit, valutetut pavut, murennetut liemikuutiot, tomaattimehu ja yrtit. Sekoita, peitä kannella ja nosta 200-asteiseen uuniin 2,5–3 tunniksi. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa nestettä. Jos haluat käyttää pataan makkaroita, niin laita ne lopuksi padan päälle ja anna sen olla uunissa ilman kantta, kunnes makkarat kuumenevat.

Viinissä haudutettu hapankaalipata
1 kg hapankaalia
n. 800 g porsaan ulkofileetä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
2–3 tl kuivattua salviaa
3 sipulia viipaleina
3–5 porkkanaa viipaleina
4 rkl hunajaa
6–7 dl puolikuivaa valkoviiniä
(mausteisia makkaroita)

Leikkaa liha viipaleiksi (ja ruskista halutessasi kevyesti pannulla). Mausta palat suolalla, pippurilla ja salvialla. Laita hapankaali, lihaviipaleet ja sipuli- ja porkkanaviipaleet kerroksittain pataan Valuta hunajaa väliin ja kaada viini päälle. Hauduta kannen alla 200-asteisessa uunissa pari tuntia. Jos käytät pataan makkaroita, niin lisää ne pataan pätkittyinä kypsymisen loppupuolella.

Savunmakuinen juurespata
1 pss pekonia
2 sipulia hienonnettuna
4–5 raakaa punajuurta kuutioina
4–5 porkkanaa kuutioina
puoli lanttua kuutioina
pala selleriä kuutioina
1 palsternakka kuutioina
3–5 dl lihalientä fondista tai kuutiosta
rouhittua mustapippuria
timjamia
suolaa
persiljasilppua
Lisäksi:
Aurajuustomurua

Suikaloi pekoni kuumaan pataan ja sekoittele, kunnes rasva irtoaa. Kuullota sipuliviipaleet pekonin rasvassa. Lisää kasvispalat ja sekoittele hetki. Lisää lihaliemi, mausta pippurilla ja timjamilla. Hauduta pataa miedolla lämmöllä liedellä tai uunissa, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Ripottele pinnalle persiljasilppua. Laita halutessasi lisukkeeksi tarjolle Auramurua, jota voi ripotella padan päälle.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |