Pellervo


Uusin lehti
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Julkaisupalvelu
Palaute

Uutiset
www.pellervo.fi
OT-Lehti

lokakuu.gif (261 bytes)

ruoka2.jpg (24856 bytes)Syyssilakkaa viidellä tavalla

Syksyllä silakat ovat parhaimmillaan. Niistä saa nopeasti maukasta, terveellistä ja herkullista ruokaa. Curry-, anjovis- ja soijasilakat maistuvat hyviltä sekä lämpiminä että kylminä. Sitruunaiset silakkarullat ovat parhaimmillaan kylminä perunoiden kera tai ruisleivän päällä. Silakka-juuresvuoka kypsyy meheväksi uunissa ja saa uudenlaista makua lantusta ja sitruunamelissasta.

Currysilakat
2–3 omenaa
600 g silakkafileitä
Liemi:
2 1/2 dl ruokacremeä tai -kermaa
2 rkl sinappia
1–2 tl curryä
2 tl sokeria

Raasta omenat voideltuun uunivuokaan. Kääri silakkafileet rulliksi ja nosta omenaraasteen päälle. Sekoita liemen ainekset ja kaada tasaisesti vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Anjovissilakat
1–2 purjoa viipaleina
600 g silakkafileitä
1 dl tillisilppua
1 rs (125 g) anjovisfileitä
Liemi:
2 1/2 dl ruokacremeä tai -kermaa
anjovislientä
n. 1 rkl piparjuuritahnaa pursosta

Levitä purjoviipaleet voideltuun uunivuokaan. Aseta silakkafileet voipaperin päälle nahka alaspäin. Jaa fileille tillisilppu ja paloitellut anjovisfileet. Kääri fileet rulliksi ja nosta vuokaan. Sekoita liemen ainekset ja kaada vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Soijasilakat
600 g silakkafileitä
1/2 tl valkopippuria
1 dl purjosilppua
Liemi:
2 dl vettä
2–3 rkl soijakastiketta
2–3 rkl tomaattisosetta
2 tl sokeria

Aseta silakkafileet voipaperin päälle nahka alaspäin. Mausta pippurilla ja jaa purjosilppu fileille. Kääri rullalle ja nosta öljyllä sipaistuun vuokaan. Sekoita liemen ainekset ja kaada päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Silakka-juuresvuoka
8–10 perunaa
1–2 lanttua
1 purjo
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
suolaa ja/tai yrttisuolaa
n. 4 dl kalalientä fondista tai kuutiosta
n. 700 g tuoreita silakoita
1–2 sipulia
muutama margariini- tai voinokare
sitruunamelissasilppua
tillisilppua
Lisäksi:
sitruunakermaviiliä

Kuori perunat ja lantut ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi purjo. Laita edellisiä aineksia ja mausteita kerroksittain uunivuokaan tai pataan. Kaada päälle kiehautettu kalaliemi. Peitä astia kannella tai foliolla ja pane 200-asteiseen uuniin noin tunniksi.

Perkaa silakat, mutta jätä selkäruoto. Ota vuoka uunista, painele kauhalla juureksia liemeen. Lado silakat päälle. Mausta suolalla tai yrttisuolalla. Viipaloi sipulit ja laita päälle. Lisää sitruunamelissasilppua ja halutessasi muutama rasvanokare. Peitä astia ja hauduta vielä noin 20 minuuttia tai kunnes juurekset ja silakat ovat kypsiä.

Tarjoa sitruunapippurilla, raastetulla sitruunankuorella ja sitruunamelissasilpulla maustetun kermaviilin kera.

Sitruunaiset silakkarullat
600 g silakkafileitä
n. 1/2 tl suolaa
1 dl ruohosipulisilppua
Keitinliemi:
5 dl vettä
2 dl sitruunamehua
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
10 valkopippuria
10 maustepippuria
10 murskattua viherpippuria
1 laakerinlehti
Päälle:
tillisilppua ja sitruunalohkoja

Laita silakkafileet voipaperille nahka alaspäin. Mausta suolalla ja ripottele päälle ruohosipulisilppua. Kääri fileet rullalle ja nosta vierekkäin laakeaan pannuun tai paistokasariin. Kuumenna liemen ainekset ensin kattilassa kiehuvaksi ja kaada kuumana pannulle. Keitä hiljalleen kannen alla 7–8 minuuttia ja anna rullien jäähtyä liemessään. Koristele ja tarjoa kylminä keitettyjen perunoiden kanssa. Silakkarullat maistuvat myös ruisleivän päällä.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |