Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

lokakuu.gif (2243 bytes)

Kirikilpailu ajan kanssa
Tullessamme maanviljelijä, maidontuottaja Sirpa Lintusen luo hän on keittiössä laittamassa syötävää ruokinta-automaatin asentajille, kohta 2-vuotias Vilma vetää kumpparia väärään jalkaan, isoisä Niilo käy tervehtimässä tulijat, lehmät ovat marssineet sille osalle laidunta, jonne niiden ei pitänyt mennä. Seminologia odotellaan. Aviomies Petteri eli Petu on opiskelemassa palo-opistossa.
   Isossa karjassa ja pienissä lapsissa luulisi riittävän yhdelle ihmiselle tarpeeksi askaretta. Sirpa Lintunen ei silti ole halunnut jäädä Talvisaloon
aidalla.jpg (54182 bytes)
Sirpa Lintusen lapset Jaakko ja Vilma tietävät, että äidin tavoittaa parhaiten navetasta.
taivastelemaan viljelijäperheen arkea, vaan on lähtenyt mukaan hoitamaan myös viljelijöiden yhteisiä asioita, lähimpänä nuorten tuottajien tilanne. Miksi?

"Mielestäni on tärkeää olla mukana ja yrittää vaikuttaa asioihin. Sieltä saa lisätietoa ja tapaa muita viljelijöitä. Se omalla tavallaan rikastuttaa elämää."

Työn ja perheen yhdistäminen on Sirpa Lintusen mielestä noussut hyvästä syystä esille, kun maaseudulla on eletty murroksen vuosia. Työmäärä kasvaa, mutta kello kävelee entiseen tahtiin. Huonompikin laskupää antaa tulokseksi, että lisäaika on otettava perheeltä tai yöunista.

Sirpa Lintunen on positiivisen ajattelun mestari: "Kun lapset kasvavat, elämä pikku hiljaa helpottuu."

Sirpa Lintunen on ollut edustamassa suomalaista viljelijää kokouksissa ja seminaareissa Euroopassa. Krakovan kokouksessa syyskuussa oli teemana juuri perhe-elämän ja työn yhdistäminen. Isäntämaan edustajat, tulevat EU-kumppanit Sirpa Lintunen sai haukkomaan henkeään puhuessaan suomalaisesta sosiaaliturvajärjestelmästä.

"Samanlaista lomitussysteemiä ei ole nykyisissäkään EU-maissa, saati Puolassa. Mutta sitten vasta puolalaiset hämmästyivät, kun puhuttiin lasten päivähoidosta, kotitalousavusta ja muista kunnan tarjoamista palveluista."

Kun tunnit ovat kortilla, viljelijän täytyy Sirpa Lintusen mielestä ratkaista, mitä tekee ja mitä teettää. Lintuset teettävät säilörehun urakoitsijalla, jotta kiireisestä kesästä jäisi päiviä myös muuhun kuin työntekoon. Ruokintarobotti aloittaa pian työnsä navetassa, ja nykyajan tietoliikenneyhteydetkin säästävät aikaa.

"Hyvä puoli tällaisessa elämässä on se, että äiti on yleensä kotona, kun lapset lähtevät kouluun ja iltapäivällä kun ne tulevat kotiin. Huonoa on se, että yhteinen ilta jää lyhyeksi, kun navetassa menee niin pitkään."

8-vuotias Jaakko herätti taannoin äitinsä ajattelemaan, riittääkö työltä tarpeeksi aikaa lapsille. Poika tivasi äidiltään, miksi tämä on aina navetassa.

Lintusten päivärytmi on sellainen, että ylösnousun aika koittaa vartin yli viisi. Sirpa selittää, että aikaiseen nousuun on navetassa viisikymmentä ja tuvassa kaksi syytä. "Pitää käydä navetassa, kun Vilma vielä nukkuu, ettei tytön tarvitse yksikseen häkkisängyssä herätä. Jaakkoa täytyy myös ehtiä laittamaan kouluun, kun taksi tulee hakemaan puoli kahdeksalta."

"Jatkuvaa tasapainoilua elämä on. Koko ajan on tehtävä ratkaisuja, mihin aikansa käyttää. Mutta jos näitä koko ajan ajattelisi, niin silloin ainakin sairastuisi", Sirpa Lintunen sanoo topakasti.

Sirpa Lintunen luettelee harrastuksikseen liikunnan ja lukemisen. Sulalla maalla lähdetään juoksemaan ja talvella hiihtämään. Lukeminen on jäänyt vähemmälle, kun illalla silmä tahtoo muutaman rivin jälkeen lupsahtaa.

Oman ajan ottamista on Sirpa Lintusen mielestä hyvä harjoitella ja tehdä sitä, mikä tuntuu mukavalta. Silloin jaksaa hoitaa myös ikävät asiat.

Loman pitämistäkin on opeteltava. Sirpa kertoo huvittuneena viime kesän lomapäivästä, kun perheen kanssa lähdettiin soutelemaan saareen silloin, kun lomittaja laittoi lypsykoneen päälle. Takaisin tultiin, kun lehmiä päästettiin ulos lypsyn jälkeen. Se tuntui lomalta.

*Teksti: Teemu Pakarinen
*Lyhennys verkkoon: Markku Nummi
*Sähköposti:


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |