Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

marraskuu.gif (2488 bytes)

Maukasta ja kaunista kirjolohesta

Kirjolohi on säilyttänyt asemansa Suomen suosituimpana kalana. Se onkin yksi monikäyttöisimmistä ruoka-aineista, josta voi valmistaa maukkaan arkiruuan ohella salonkikelpoisia juhlaruokia. Esimerkiksi sitrusmarinoitu kirjolohi ja kirjolohipaketit lisukkeineen juhlistavat vaikka itsenäisyyspäivän ateriaa.

Kirjolohipaketit ja juuressalsa

n. 500 g kirjolohifileetä
nokare rasvaa
suolaa ja valkopippuria
1 pkt (500 g) pakastettuja lehtitaikinalevyjä
n. 12 tl valmista pestokastiketta

Lämmin juuressalsa:
2 ps (a' 200 g) pakastettuja keittojuureksia
tai vastaava määrä tuoreita juureskuutioita
tilkka öljyä
5-6 rkl chilikastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
(ripaus suolaa)

Tarjoiluun:
ranskankermaa tai smetanaa

Leikkaa kala neljäksi nahattomaksi palaksi. Paista paloihin pannulla pintaväri, mutta älä kypsennä. Mausta ja anna jäähtyä. Levitä paloille pestokastike.

Kaaviloi taikinalevyt suuremmiksi ja kääri kalapalat neljän taikinapalan sisään siistiksi paketiksi. Tee kahdesta ylimääräisestä levystä nauhoja ja kääri pakettien päälle. Voitele paketit munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia kalan paksuuden mukaan.

Paista juurekset pannulla kypsiksi. Mausta chilikastikkeella, balsamicolla (ja suolalla). Tarjoa kala pakettien lisukkeena.

Sitrusmarinoitu kirjolohi ja tillipesto

500 g kirjolohifileetä
1 1/2 rkl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl rouhittua viherpippuria
1 tl rouhittua rosepippuria
sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua

Tillipesto:
1 dl tillisilppua
1 rkl kuorittuja manteleita
1/4 punasipulia
3/4 dl parmesanraastetta
3/4 dl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä
2 tl sitruunamehua
suolaa, valkopippuria

Sekoita suolaan mausteet ja sitruunankuoriraaste. Levitä seos kalan päälle ja valuta sitruunamehu pinnalle. Kääri kala voipaperiin ja folioon ja pane vadilla kylmään lihapuoli päällä.

Anna maustua seuraavaan päivään, kaavi mausteet pinnalta ja leikkaa viipaleiksi.

Laita tilli, mantelit ja sipuli tehosekoittajaan tai leikkuriin ja aja tasaiseksi. Lisää parmesan, öljy, sitruunamehu ja mausteet ja pyöräytä sekaisen.

Vinkki: Jos käytössä ei ole teholeikkuria, voit sekoittaa peston ilmankin. Käytä jauhettua mantelia ja erittäin hienoksi silputtua tilliä ja sipulia.

Kirjolohimuffinit

n. 20 kpl
200 g graavia kirjolohta
4 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl kuivattua tilliä
75 g margariinia tai voita
1 muna
2 1/2 dl kevytmaitoa

Lisäksi tarvitaan:
40 paperivuokaa

Koristeeksi:
ranskankermaa
graavikirjolohiviipaleita

Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja tilli. Nypi rasva joukkoon. Sekoita seokseen kalapalat, muna ja maito.

Jaa taikina paperisiin muffinivuokiin, joita on kaksi päällekkäin. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Tarjoa lämpiminä tai kylminä ja korista halutessasi ranskankermanokareella ja graavikirjolohirullalla.

Täytetyt graavikirjolohirullat

8 suurta laakeaa graavikirjolohiviipaletta

Täyte:
4-5 keitettyä perunaa kuutioina
2 dl maustekurkkukuutioita
1 dl purjosilppua
2 dl kevyt-ranskankermaa
raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa
1 dl persilja-tilli-ruohosipulisilppua
sitruunapippuria

Yhdistä peruna- ja kurkkukuutiot purjosilpun kanssa. Mausta ranskankerma piparjuurella, maustevihannessilpulla ja sitruunapippurilla. Jaa seos kirjolohiviipaleille ja kääri ne rullalle. Tarjoa alku-, väli- tai iltapalana.

Kirjolohta ja sitruunapalsternakkaa

600 g kirjolohifileetä
1 dl korppujauhoja
1 dl tilli-persilja-ruohosipulisilppua
suolaa, rouhittua mustapippuria
tilkka rasvaa

Sitruunapalsternakat:
n. 1 kg palsternakkoja
1/2-1 dl rypsiöljyä
1/2 dl sitruunamehua
suolaa, valkopippuria
sitruunan raastettu kuori

Tarjoiluun:
maustettua ranskankermaa

Kuori palsternakat ja leikkaa pituussuunnassa 3-4 millin viipaleiksi. Levitä viipaleet laakeaan uunivuokaan. Lisää öljy, sitruunamehu sekä mausteet ja sekoita.

Paista 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes palsternakat ovat pehmeitä. Sekoita välillä ja lisää lopuksi sitruunankuoriraaste.

Leikkaa kala neljäksi palaksi. Sekoita korppujauhot, vihersilppu ja mausteet. Kasta kalapalat lihapuolelta seokseen ja paista pannulla 2-3 minuuttia molemmin puolin.

Vihreä kirjolohilaatikko

n. 300 g graavia kirjolohta
1 ps (500 g) pakastettuja perunaviipaleita tai -suikaleita
tai 6-8 keitettyä perunaa
1 sipuli hienonnettuna
1 rkl öljyä
1-2 tl kuivattua tilliä
valko- tai mustapippuria
2 munaa
5 dl kevytmaitoa
150 g pakastettua pinaattia
1 tl kurkumaa

Leikkaa kala viipaleiksi ja pehmitä sipuli pannulla tai mikrossa. Laita perunaa ja kalaa kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Ripottele tilliä ja pippuria väliin.

Vatkaa munista rakenne rikki, lisää maito, sulatettu pinaatti ja kurkuma. Jos käytät pakasteperunoita, niin lisää munamaitoon 1-2 rkl vehnä- tai perunajauhoja. Valuta seos vuokaan.

Paista 200-asteisessa uunissa kypsäksi. Pakasteperunalaatikko kypsyy noin 50 ja keitetyistä perunoista valmistettu noin 30-40 minuutissa.

Itämainen kirjolohi-riisipata

100 g pekonia
3 dl (tummaa) riisiä
8-10 dl kalalientä
fondista tai kuutiosta
1 ps pakastettuja (wokki)vihanneksia tai tuoreita kasvispaloja
n. 500 g kirjolohikuutioita fileestä
2 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl kurkumaa
(suolaa)

Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi ja ruskista padassa tai wokissa. Lisää riisit joukkoon kuullottumaan (lisää tarvittaessa nokare rasvaa) ja sekoita hetki. Jos käytät raakoja kasvispaloja, lisää ne tässä vaiheessa. Lisää kalaliemi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia.

Lisä pakastekasvikset ja muutaman minuutin kuluttua kalakuutiot ja mausteet. Hauduta vielä muutama minuutti, kunnes ruoka on kypsää. Lisää kypsymisen aikana tarvittaessa kalalientä.

 

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |