Maukasta ja kaunista kirjolohestaKirjolohi on säilyttänyt asemansa Suomen suosituimpana kalana. Se onkin yksi monikäyttöisimmistä ruoka-aineista, josta voi valmistaa maukkaan arkiruuan ohella salonkikelpoisia juhlaruokia. Esimerkiksi sitrusmarinoitu kirjolohi ja kirjolohipaketit lisukkeineen juhlistavat vaikka itsenäisyyspäivän ateriaa. Kirjolohipaketit ja juuressalsa n. 500 g kirjolohifileetä Lämmin juuressalsa: Tarjoiluun: Leikkaa kala neljäksi nahattomaksi palaksi. Paista paloihin pannulla pintaväri, mutta älä kypsennä. Mausta ja anna jäähtyä. Levitä paloille pestokastike. Kaaviloi taikinalevyt suuremmiksi ja kääri kalapalat neljän taikinapalan sisään siistiksi paketiksi. Tee kahdesta ylimääräisestä levystä nauhoja ja kääri pakettien päälle. Voitele paketit munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia kalan paksuuden mukaan. Paista juurekset pannulla kypsiksi. Mausta chilikastikkeella, balsamicolla (ja suolalla). Tarjoa kala pakettien lisukkeena. Sitrusmarinoitu kirjolohi ja tillipesto 500 g kirjolohifileetä Tillipesto: Sekoita suolaan mausteet ja sitruunankuoriraaste. Levitä seos kalan päälle ja valuta sitruunamehu pinnalle. Kääri kala voipaperiin ja folioon ja pane vadilla kylmään lihapuoli päällä. Anna maustua seuraavaan päivään, kaavi mausteet pinnalta ja leikkaa viipaleiksi. Laita tilli, mantelit ja sipuli tehosekoittajaan tai leikkuriin ja aja tasaiseksi. Lisää parmesan, öljy, sitruunamehu ja mausteet ja pyöräytä sekaisen. Vinkki: Jos käytössä ei ole teholeikkuria, voit sekoittaa peston ilmankin. Käytä jauhettua mantelia ja erittäin hienoksi silputtua tilliä ja sipulia. Kirjolohimuffinit n. 20 kpl Lisäksi tarvitaan: Koristeeksi: Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja tilli. Nypi rasva joukkoon. Sekoita seokseen kalapalat, muna ja maito. Jaa taikina paperisiin muffinivuokiin, joita on kaksi päällekkäin. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä tai kylminä ja korista halutessasi ranskankermanokareella ja graavikirjolohirullalla. Täytetyt graavikirjolohirullat 8 suurta laakeaa graavikirjolohiviipaletta Täyte: Yhdistä peruna- ja kurkkukuutiot purjosilpun kanssa. Mausta ranskankerma piparjuurella, maustevihannessilpulla ja sitruunapippurilla. Jaa seos kirjolohiviipaleille ja kääri ne rullalle. Tarjoa alku-, väli- tai iltapalana. Kirjolohta ja sitruunapalsternakkaa 600 g kirjolohifileetä Sitruunapalsternakat: Tarjoiluun: Kuori palsternakat ja leikkaa pituussuunnassa 3-4 millin viipaleiksi. Levitä viipaleet laakeaan uunivuokaan. Lisää öljy, sitruunamehu sekä mausteet ja sekoita. Paista 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes palsternakat ovat pehmeitä. Sekoita välillä ja lisää lopuksi sitruunankuoriraaste. Leikkaa kala neljäksi palaksi. Sekoita korppujauhot, vihersilppu ja mausteet. Kasta kalapalat lihapuolelta seokseen ja paista pannulla 2-3 minuuttia molemmin puolin. Vihreä kirjolohilaatikko n. 300 g graavia kirjolohta Leikkaa kala viipaleiksi ja pehmitä sipuli pannulla tai mikrossa. Laita perunaa ja kalaa kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Ripottele tilliä ja pippuria väliin. Vatkaa munista rakenne rikki, lisää maito, sulatettu pinaatti ja kurkuma. Jos käytät pakasteperunoita, niin lisää munamaitoon 1-2 rkl vehnä- tai perunajauhoja. Valuta seos vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa kypsäksi. Pakasteperunalaatikko kypsyy noin 50 ja keitetyistä perunoista valmistettu noin 30-40 minuutissa. Itämainen kirjolohi-riisipata 100 g pekonia Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi ja ruskista padassa tai wokissa. Lisää riisit joukkoon kuullottumaan (lisää tarvittaessa nokare rasvaa) ja sekoita hetki. Jos käytät raakoja kasvispaloja, lisää ne tässä vaiheessa. Lisää kalaliemi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia. Lisä pakastekasvikset ja muutaman minuutin kuluttua kalakuutiot ja mausteet. Hauduta vielä muutama minuutti, kunnes ruoka on kypsää. Lisää kypsymisen aikana tarvittaessa kalalientä.
|