Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

marraskuu.gif (2488 bytes)

Joulun makeita leivonnaisia
Joulun lähestyessä leivotaan taas monenlaista hyvää kahvin kera tarjottavaksi. Ohessa maukkaita ideoita makeisiin leivonnaisiin. Kaikkea ei tarvitse tehdä alusta alkaen itse. Kannattaa hyödyntää myös valmiita pakastetaikinoita, kuten tuttua lehtitaikinaa ja uusia ruistaikinoita. Niistä leivonnaiset valmistuvat kädenkäänteessä.

leipoi.gif (46841 bytes)
Sukaattikakkuja, piparipullia...
Kuva Pekka Haraste

Suklainen hedelmäkakku
3 munaa
2 1/4 dl sokeria
2 1/4 dl hienoja vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl hienonnettuja rusinoita
1 1/2 dl kakkutäytettä
150 g sulatettua margariinia tai voita
3 rkl glögiä

Kuorrutus ja koristelu:
1 dl kuohukermaa
1 levy (200 g) taloussuklaata
värillistä marsipaania ja/tai hopeakuulia

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja hedelmät. Lisää jauhoseos taikinaan sulatetun rasvan ja glögin kanssa.

Kaada taikina noin 24 sentin pyöreään, leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa ja anna jäähtyä. Kiehauta kerma ja sekoita joukkoon paloiteltu suklaa, kunnes se sulaa. Anna seistä muutama minuutti ja valuta kakun päälle. Kaaviloi marsipaani ja ota siitä muotilla koristeita. Aseta marsipaani ja hopeakuulat kakulle.

Luumutorttu

100 g margariinia tai voita
1/2 dl sokeria
1 muna
1 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte:
2 1/2 dl vettä
350 g kivettömiä, kuivattuja luumuja
1/2 dl sokeria
4 liivatelehteä
1/2 dl vettä
(2-3 rkl luumulikööriä)

Koristeluun:
kermavaahtoa ja luumuja

Sekoita huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää muna ja jauhot. Levitä taikina voideltuun (irtopohja) 25 sentin piirasvuokaan. Anna taikinan olla kylmässä noin tunti.

Pistele haarukalla ja paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Liota ja jauha luumut veden kanssa hienoksi. Sekoita sokeri joukkoon. Sulata kylmässä vedessä liotetut liivatteet kiehuvaan veteen ja yhdistä hiukan jäähtyneenä luumusoseeseen. Mausta seos halutessasi luumuliköörillä. Levitä täyte tortulle ja anna hyytyä kylmässä. Koristele kermavaahdolla, luumuilla (ja sitruunamelissan lehdyköillä).

Puolukkainen piparkakku

150 g pehmeää margariinia tai voita
2 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 tl kutakin: inkivääriä, neilikkaa, kardemummaa ja kanelia
1 tl leivinjauhetta
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl kermaviiliä
1 dl puoliksi jäätyneitä puolukoita

Kolakuorrutus:
2 dl kuohukermaa
1/2 dl vaaleaa siirappia
1/2 dl sokeria
50 g margariinia tai voita

Koristeluun:
puolukoita

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhoihin mausteet ja leivinjauhe. Yhdistä jauhoseos taikinaan vuorotellen kermaviilin kanssa.

Lisää lopuksi puolukat.

Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.

Keitä kermaa, sokeria ja siirappia ilman kantta noin 20 minuuttia. Sekoita välillä. Sekoita rasva joukkoon. Valuta kastike kakulle juuri ennen tarjoilua ja koristele puolukoilla.

Luumurulla

800 g isoja pakastettuja lehtitaikinalevyjä

Täyte:
n. 500 g luumutäytettä
1 tl kanelia
2 dl mantelirouhetta

Voiteluun:
munaa

Pinnalle:
mantelilastuja ja raesokeria

Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä luumutäyte levyille, ripota päälle kaneli ja mantelirouhe.

Kääri levyt rullalle kääretortun tapaan ja nosta pellille.

Voitele rullat munalla ja viillä pintaan syviä viiltoja. Ripottele pinnalle mantelilastuja ja raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Aprikoosi- ja omenatortut

1 pkt pakastettuja ruistaikinalevyjä

Täyte:
paistonkestävää aprikoosi- tai omenamarmeladia

Voiteluun:
munaa

Pinnalle:
raesokeria ja mantelirouhetta

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan ja leikkaa yhtä suuriksi neliöiksi.

Tee taikinapaloista haluamasi muotoisia torttuja (tähti, neliö, kolmio) ja käytä täytteeksi marmeladia. Voitele tortut munalla ja ripottele pinnalle raesokeria ja mantelirouhetta. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Ruis-puolukkakammat

1 pkt ruistaikinalevyjä

Täyte:
paistonkestävää puolukkahilloa tai -marmeladia

Voiteluun:
munaa

Pinnalle:
raesokeria ja mantelirouhetta

Jaa sulaneet taikinalevyt kahtia. Laita noin teelusikallinen täytettä neliöille ja taita kahtia. Tee toisiin reunoihin viiltoja ja taivuta leivonnaiset kaareviksi kammoiksi. Voitele kammat munalla ja ripottele pinnalle raesokeria ja mantelirouhetta.Paista 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.

Wienintangot

n. 30 kpl
200 g margariinia tai voita
1 1/2 dl sokeria
2 pientä munaa
1/2 sitruunan raastettu kuori
6 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
paistonkestävää hilloa tai hyytelöä

Sokerikuorrute:
2 dl tomusokeria
5-6 tl vettä

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat vatkaten ja sitruunankuori. Siivilöi jauho-leivinjauheseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Pyöritä taikina kolmeksi pellin pituiseksi pötköksi ja nosta leivinpaperille pellille. Tee tankojen keskelle syvennys ja levitä siihen hilloa tai hyytelöä.

Paista tankoja 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. Sekoita tomusokeri ja vesi ja sivele hillon päälle pullasudilla, kun tangot ovat hiukan jäähtyneet. Leikkaa tangot vinoiksi viipaleiksi.

Piparkakkupallot

noin 25 kpl
1 1/2 dl vaaleaa siirappia
1 1/2 dl fariinisokeria
3 tl piparkakkumaustetta
75 g margariinia tai voita
2 pientä munaa
1/2 dl kermaviiliä
1/2 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja

Koristeeksi:
manteleita tai kirsikoita

Laita noin kahden litran kattilaan siirappi, fariini, mausteet ja rasva. Anna sulaa miedolla lämmöllä sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon munat, kermaviili ja jauhot, joihin sooda ja leivinjauhe on sekoitettu.

Anna taikinan kovettua hetki kylmässä. Pyöritä taikinasta leivinpaperille pellille 25 palloa. Paina pallojen keskelle manteli tai puolitettu kirsikka. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Sukaattikakut

n.20 kpl
125 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 1/2 dl appelsiininkuoripaloja (kuivattuja)
1 1/2 dl sukaattia
1 dl kahvikermaa

Sokerikuorrutus:
1 pkt tomusokeria
2-3 rkl vettä

Pinnalle:
keltaisia koristerakeita

Lisäksi tarvitaan:
paperivuokia

Vatkaa rasva ja sokeri ja lisää muna. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kardemumma, appelsiinikuoripalat ja sukaatti.

Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen kerman kanssa.

Jaa taikina paperivuokiin ja tasoita hiukan pintaa. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia ja anna kakkujen jäähtyä. Nosta kakut halutessasi pois paperivuoista.

Sekoita tomusokeriin kylmää vettä, jotta saat sakean tahnan. Levitä seos kakuille ja ripottele heti päälle koristerakeita ennen kuin sokerikuorrute kuivahtaa.

Pipariset pullat

n. 45 kpl
5 dl:n pullataikina jauhopussin ohjeella + 1/2 pussia sahramia taikinaan

Voiteluun:
munaa

Koristeluun
250 g pakastettua piparitaikinaa

Leivo kohonneesta pullataikinasta pullia ja anna kohota.

Sulata piparitaikina pakkauksen ohjeen mukaan ja kaaviloi ohueksi levyksi. Ota taikinasta muotilla pieniä kuvioita. Voitele pullat munalla ja laita päälle piparitaikinakuvio.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Uusia pakastetaikinoita

Raision Sunnuntai valmistaikinasarjaan on tullut kaksi trendikästä uutuutta: Sunnuntai Ruistaikinalevyt (8 kpl) 500 g ja Sunnuntai Ruisperunataikina 400 g. Uutuudet sisältävät ruista ja ovat kuitupitoisia. Ruishan on hyvä ja muodikasta syötävää.

Vaihtelua joululeivontaan tuovat ruistaikinalevyt. Ohuet ruistaikinalevyt sulavat nopeasti ja ovat näin helppoja valmistaa tortuiksi ja pasteijoiksi. Taikinalevyt sopivat suolaiseen ja makeaan leivontaan. Ne ovat laktoosittomia, maidottomia, kolesterolittomia ja munattomia.

Ruisperunataikina on maukas ja ruokaisa. Taikina sopii marjojen, kasvisten ja kalojen kumppaniksi erilaisiin piirakoihin, pasteijoihin ja paistoksiin. Taikina on laktoositon, maidoton, munaton ja kolesteroliton.

 

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |