JOULUKUU
13 | 12 |
2001 Mousse, charlotte, parfait...Jouluaterioiden jälkiruuaksi on mukava valmistaa juhlavia, mutta helppotekoisia herkkuja. Vai miltä kuulostaa suklaamousse, luumucharlotte tai viinimarja-marenkiparfait. Kylmä riisipuuro höystetään marjoilla, mantelirouheella ja kermavaahdolla. Valmiista glögijuomasta valmistettu kiisseli on maistuu joululta, ja sen kruunaa kermavaahto. Luumucharlotte Kuuluisin vuoassa hyydytetyistä jälkiruuista on charlotte-vanukas (lausutaan: sharlot). Sitä varten vuoka vuorataan kääretorttuviipaleilla, pitkulaisilla kekseillä tai pikkuleivillä ja vuoka täytetään kermahyytelöllä. Hyytynyt charlotte eli lotta kumotaan vadille. Reunoille: Luumu-kermahyytelö: Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita muut ainekset tasaiseksi seokseksi. Purista liivatteista vesi pois ja pane ne kattilaan. Lisää puoli desiä vettä ja kuumenna sekoittaen, kunnes liivakot liukenevat. Sekoita liivateseos hiukan jäähtyneenä muiden aineiden joukkoon. Kaada hyytelöseosta kylmällä vedellä huuhdotun ohutseinäisen vuoan pohjalle. Vuoraa vuoka kekseillä tai pikkuleivillä ja kaada loppu hyytelö vuokaan. Tasoita pinta ja peitä kelmulla. Anna hyytyä yön yli kylmässä. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen, kumoa ja koristele lotta. Maailman helpoin suklaamousse Moussen (lausutaan: mus) eli vaahdon perusseos on sokerin kanssa vatkatut munat (keltuaiset ja valkuaiset yhdessä tai erikseen) tai yksinkertaisesti marja- tai hedelmäsose. Mousse saa kuohkean ilmavuutensa kermavaahdosta ja/tai valkuaisvaahdosta. Oheinen ohje on yksinkertaistettu jättämällä munavaahto pois. Sula suklaa kiinteyttää vaahdon, joten sen voi tehdä jo tarjoilua edeltävänä päivänä. 200 g taloussuklaata; tummaa tai valkoista Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja vaahdota kerma. Sekoita suklaa ensin pieneen määrään kermavaahtoa ja sitten loppuun kermavaahtoon. Anna seoksen hiukan seistä kylmässä ja valuta annosmaljoihin tai suurempaan tarjoilukulhoon. Säilytä kylmässä ja koristele. Viinimarja-marenkiparfait Parfait´t (lausutaan: parfee) eli jäädykkeet valmistetaan jäädyttämällä. Parfait sisältää keltuais- tai kokomunavaahtoa, sokeria, kermavaahtoa ja makuainetta. Perinteisissä jäädykkeissä muna/keltuais-sokerivaahto vatkataan vesihauteessa kypsäksi, kuten moussessakin. Oheinen ohje on yksinkertaistettu, munavaahdon voi hyvin käyttää sellaisenaan kypsentämättä. Jäädykkeen voi valmistaa pakastimeen jopa viikkoja ennen käyttöä. On kätevää jäädyttää se annoksina. 1 muna tai 2 keltuaista Vatkaa muna/keltuaiset ja sokeri sekä kerma erikseen vaahdoiksi. Sekoita vaahdot ja lisää hiukan sulaneet marjat ja vaniljasokeri. Laita jäädykeseos pitkulaiseen tai pyöreään vuokaan kerroksittain marenkien kanssa. Tasoita pinta ja peitä vuoka kelmulla. Anna pakastua vähintään 5 tuntia. Ota suuri jäädyke pakastimesta 20–30 minuuttia ennen tarjoilua. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa vadille. Koristele viinimarjoilla. Marjainen riisiherkku Keitä riisipuuro riisipussin ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Vaahdota kerma ja paloittele puolijäiset mansikat. Sekoita puuron joukkoon sokeri, marjat ja mantelirouhe. Kaada riisiherkku jälkiruokamaljaan tai annosmaljoihin. Anna olla kylmässä tarjoiluun saakka ja koristele. Jouluinen kiisseli 1 l valmista glögijuomaa, esim. Hehkua Kuumenna glögijuoma kattilassa kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan. Nosta kattila liedeltä ja lisää perunajauhoseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kerran kuplahtaa. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan. Kermavaahto kruunaa maun.
|