Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

JOULUKUU 13 | 12 | 2001

Mousse, charlotte, parfait...

Jouluaterioiden jälkiruuaksi on mukava valmistaa juhlavia, mutta helppotekoisia herkkuja. Vai miltä kuulostaa suklaamousse, luumucharlotte tai viinimarja-marenkiparfait. Kylmä riisipuuro höystetään marjoilla, mantelirouheella ja kermavaahdolla. Valmiista glögijuomasta valmistettu kiisseli on maistuu joululta, ja sen kruunaa kermavaahto.

Luumucharlotte

Kuuluisin vuoassa hyydytetyistä jälkiruuista on charlotte-vanukas (lausutaan: sharlot). Sitä varten vuoka vuorataan kääretorttuviipaleilla, pitkulaisilla kekseillä tai pikkuleivillä ja vuoka täytetään kermahyytelöllä. Hyytynyt charlotte eli lotta kumotaan vadille.

Reunoille:
pitkulaisia keksejä tai pikkuleipiä

Luumu-kermahyytelö:
6 liivatelehteä + vettä
4 dl kuohukermaa vaahdotettuna
1 tlk maitorahkaa
1 tlk (300 g) luumumarmeladia
1 pussi (227 g) kuivattuja luumuja paloina
sokeria
Koristeluun: kermavaahtoa + luumuja

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita muut ainekset tasaiseksi seokseksi. Purista liivatteista vesi pois ja pane ne kattilaan. Lisää puoli desiä vettä ja kuumenna sekoittaen, kunnes liivakot liukenevat. Sekoita liivateseos hiukan jäähtyneenä muiden aineiden joukkoon.

Kaada hyytelöseosta kylmällä vedellä huuhdotun ohutseinäisen vuoan pohjalle. Vuoraa vuoka kekseillä tai pikkuleivillä ja kaada loppu hyytelö vuokaan. Tasoita pinta ja peitä kelmulla. Anna hyytyä yön yli kylmässä. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen, kumoa ja koristele lotta.

Maailman helpoin suklaamousse

Moussen (lausutaan: mus) eli vaahdon perusseos on sokerin kanssa vatkatut munat (keltuaiset ja valkuaiset yhdessä tai erikseen) tai yksinkertaisesti marja- tai hedelmäsose. Mousse saa kuohkean ilmavuutensa kermavaahdosta ja/tai valkuaisvaahdosta. Oheinen ohje on yksinkertaistettu jättämällä munavaahto pois. Sula suklaa kiinteyttää vaahdon, joten sen voi tehdä jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

200 g taloussuklaata; tummaa tai valkoista
4 dl kuohukermaa
Koristeluun: cocktail-kirsikoita + kermavaahtoa

Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja vaahdota kerma. Sekoita suklaa ensin pieneen määrään kermavaahtoa ja sitten loppuun kermavaahtoon. Anna seoksen hiukan seistä kylmässä ja valuta annosmaljoihin tai suurempaan tarjoilukulhoon. Säilytä kylmässä ja koristele.

Viinimarja-marenkiparfait

Parfait´t (lausutaan: parfee) eli jäädykkeet valmistetaan jäädyttämällä. Parfait sisältää keltuais- tai kokomunavaahtoa, sokeria, kermavaahtoa ja makuainetta. Perinteisissä jäädykkeissä muna/keltuais-sokerivaahto vatkataan vesihauteessa kypsäksi, kuten moussessakin. Oheinen ohje on yksinkertaistettu, munavaahdon voi hyvin käyttää sellaisenaan kypsentämättä. Jäädykkeen voi valmistaa pakastimeen jopa viikkoja ennen käyttöä. On kätevää jäädyttää se annoksina.

1 muna tai 2 keltuaista
0,5 dl tomusokeria
3 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
5–6 dl pakastettuja viinimarjoja tai osa kotimaisia vadelmia
30 g pieniä marenkeja (12–15 kpl)
Koristeluun: viinimarjoja

Vatkaa muna/keltuaiset ja sokeri sekä kerma erikseen vaahdoiksi. Sekoita vaahdot ja lisää hiukan sulaneet marjat ja vaniljasokeri. Laita jäädykeseos pitkulaiseen tai pyöreään vuokaan kerroksittain marenkien kanssa. Tasoita pinta ja peitä vuoka kelmulla. Anna pakastua vähintään 5 tuntia. Ota suuri jäädyke pakastimesta 20–30 minuuttia ennen tarjoilua. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa vadille. Koristele viinimarjoilla.

Marjainen riisiherkku
riisipuuro riisipussin ohjeen mukaan
2 dl kuohukermaa
sokeria
n. 0,5 l pakastemansikoita tai muita marjoja
1 pss mantelirouhetta
Koristeluun: marjoja ja/tai kuorittuja manteleita

Keitä riisipuuro riisipussin ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Vaahdota kerma ja paloittele puolijäiset mansikat. Sekoita puuron joukkoon sokeri, marjat ja mantelirouhe. Kaada riisiherkku jälkiruokamaljaan tai annosmaljoihin. Anna olla kylmässä tarjoiluun saakka ja koristele.

Jouluinen kiisseli

1 l valmista glögijuomaa, esim. Hehkua
4 rkl perunajauhoja + tilkka vettä
Koristeluun:
kermavaahtoa + kakkukynttilöitä

Kuumenna glögijuoma kattilassa kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan.

Nosta kattila liedeltä ja lisää perunajauhoseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kerran kuplahtaa. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan. Kermavaahto kruunaa maun.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |