Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

JOULUKUU 13 | 12 | 2001

Mehevää kalkkunaa ja maukasta lipeäkalaa

Kalkkuna on kevyt ja maistuva vaihtoehto joulupöytään. Tarjolla on runsaasti erilaisia kalkkunapaisteja, joista jokainen löytää mieleisensä. Maukas kastike kruunaa kalkkuna-aterian. Lipeäkala on monien herkkua ja nyt sitä kannattaa tarjota uudessa muodossa.

Kalkkunan ystävillä on nyt valinnan varaa. Kaupoissa on tarjolla luuttomia verkotettuja rullia sekä paisteja ja fileitä uunivalmiiksi suolattuina ja maustettuina. Mukavuutta rakastava voi hankkia kalkkunansa valmiiksi kypsennettynä. Rullat ovat yleensä noin kilon painoisia ja ne ovat riittoisia, koska ne on helppo viipaloida kauniisti.

Atrian Chick uunivalmiista kalkkunatuotteista voi valita suolatun juhla- tai fileerullan, voimakkaasti maustetun 2,5 kilon luullisen juhlapaistin tai valmiiksi marinoidun Sangen kermaisen fileen. Valmiiksi kypsennettyjä ovat joulurulla (1,5 kg), juhlapaisti (2 kg) ja savustettu filee (n. 900 g).

Kariniemen valikoimiin kuuluvat suolatut muhkeankokoinen juhlarulla (2,5 kg) ja fileerulla sekä filee. Valmiiksi maustettuja ovat Jouluinen fileerulla, joka on nimensä mukaan jouluisesti maustettu ja niinikään verkotettu Valkosipuli-persilja fileepaisti. Kariniemen kalkkunan korputettu filee on kypsä ja sellaisenaan tarjoiluvalmis.

Järvi-Suomen joulukalkkunatuotteita ovat valmiiksi maustetut paisti- ja fileerulla sekä suolattu kalkkunan juhlafilee.

Huom! Useimmissa kalkkunapaisteissa on paistovahti, jonka pitäisi ilmoittaa paistin kypsyydestä. Kannattaa kuitenkin käyttää omaa paistomittaria, sillä etenkin pulleissa rullissa paistovahti on liian lyhyt eikä ulotu paistin keskelle. Kalkkuna pitää kypsentää vähintään 75 asteen sisälämpötilaan.

Suolatut kalkkunatuotteet eivät välttämättä tarvitse mausteita, jolloin kalkkunan oma mieto makuu säilyy. Lisämakua saadaan hyvällä kastikkeella.

Kalkkunapaisti

1 suolattu ja/ tai maustettu kalkkunarulla, -paisti tai -filee
maustamattomalle mausteita, esim. rose-, viher- tai valkopippuria

Kuorruttamiseen:
2 rkl sinappia
2 rkl korppujauhoja
4 rkl persiljasilppua

Poista kalkkuna pakkauksesta, mausta halutessasi ja nosta paistin kokoiseen uunivuokaan. Paina paistomittari paksuimpaan kohtaan. Käytä mittaria ainakin rullassa, vaikka siinä olisikin paistovahti. Kypsennä 150-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 75–78 astetta. Jos uunin lämpötila on korkeampi, paistista irtoaa nestettä ja lihasta tulee kuivaa. Poista mahdollinen verkko hiukan jäähtyneestä kalkkunasta. Kuorruta kypsä paisti halutessasi sinapilla ja korppujauho-persiljaseoksella.

Peruna-omenapaistos

1 kg kiinteitä perunoita
2–3 omenaa
n. 2 dl kalkkuna- tai kanalientä
n. 2 dl kermaa tai ruokacremeä
suolaa ja valkopippuria
1–2 rkl korppujauhoja
(muutama pieni voi- tai margariininokare)

Kuori perunat ja leikkaa viipaleiksi. Kuori ja lohko omenat, poista samalla siemenkodat. Voitele uunivuoka kevyesti rasvalla. Aseta peruna- ja omenaviipaleet kerroksittain vuokaan ja ripottele perunakerrosten päälle hiukan suolaa ja pippuria. Sekoita nesteet ja valuta vuokaan. Laita halutessasi pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare. Paista 200-asteisessa uunissa kypsäksi noin tunnin ajan.

Purjo-appelsiinikastike kalkkunalle

4 dl purjorenkaita
tilkka rasvaa
2 dl appelsiinitäysmehua
2 dl kalkkuna- tai kanalientä fondista tai kuutiosta
1 dl kermaa tai ruokacremeä
1 tl perunajauhoja
(suolaa)
ripaus valkopippuria

Kuullota purjorenkaat rasvassa kattilassa. Lisää appelsiinimehu ja kalkkuna- tai kanaliemi. Anna kiehua muutama minuutti. Sekoita perunajauhot kermaan, lisää koko ajan sekoittaen kastikkeeseen ja kiehauta ylös. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Punaherukkakastike kalkkunalle

1 pieni sipuli
nokare margariinia tai voita
2 dl punaherukoita
2 dl kasvis- tai kanalientä
1 dl kermaa
1 tl perunajauhoja
suolaa ja pippuria
(sokeria tai hunajaa)

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppu kevyesti rasvassa kattilassa. Pyöräytä punaherukat sipulin joukossa. Lisää kanaliemi ja anna kiehua hetki. Suurusta kermaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja mausta kastike. Jos marjat ovat happamia, pyöristä maku sokerilla tai hunajalla.

Herukkaiset omenanpuolikkaat

suuria omenoita
(tilkka vettä)
musta- tai punaherukkahyytelöä tai -hilloa
tai kokonaisia sokeroituja herukoita

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Halkaise omenat ja suurenna hiukan siemenkoloa lusikalla tai palloraudalla. Pehmitä omenapuolikkaat mikrossa tai vesitilkassa pehmeiksi. Täytä kolot herukkahyytelöllä, hillolla tai kokonaisilla herukoilla. Laita kalkkunavadille koristeeksi ja lisukkeeksi.

Pähkinäinen perunalaatikko

n. 1,5 kg jauhoisia perunoita
100 g margariinia tai voita
6–7 dl perunoiden keitinlientä
2 tl muskottipähkinää
n. 1,5 tl suolaa
0,5 dl siirappia
1,5 dl pähkinä- tai mantelirouhetta
Päälle: pähkinä- tai mantelijauhetta
(margariini- tai voinokareita)

Pese, kuori ja leikkaa perunat lohkoiksi. Keitä perunat kypsiksi vedessä. Kaada keitinvesi talteen ja soseuta perunat. Lisää huoneenlämpöistä rasvaa ja keitinlientä niin, että saat löysän soseen. Mausta sose muskotilla, suolalla ja siirapilla. Sekoita joukkoon pähkinärouhe.

Levitä sose voideltuun vuokaan ja kuvioi pinta lusikalla tai haarukalla. Ripottele päälle pähkinä- tai mantelijauhetta ja halutessasi rasvanokareita. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Lipeäkalaa norjalaiseen tapaan

1,5 kg lipeäkalaa
keittämiseen vettä + suolaa
1 pss pekonia

Kastike:
2–3 rkl margariinia tai voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
0,5 dl sinappia
suolaa ja valkopippuria

Lisukkeeksi:
keitettyjä perunoita ja herneitä
mauste- tai mustapippuria

Liota lipeäkala yön yli kylmässä vedessä. Leikkaa kala reiluiksi annospaloiksi ja keitä teräs- tai emalikattilassa vedessä noin 20 minuuttia. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista pannulla rapeaksi. Ripottele pekoni kypsän lipeäkalan päälle.

Sulata rasva kattilassa ja lisää jauhot sekoittaen. Lisää maito ja vatkaa kastike tasaiseksi. Mausta sinapilla ja anna kiehua 10–15 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Kuorrutettua lipeäkalaa ja duchesseperunaa

1,5 kg lipeäkalaa
suolaa

Kastike:
4–5 rkl voita tai margariinia
5 rkl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
suolaa ja valkopippuria
3 valkuaista

Duchesseperunasose:
1,5 kg soseutuvia perunoita
vettä keittämiseen
n. 4 dl kuumaa maitoa
3 keltuaista
suolaa, valkopippuria ja muskottia

Liota lipeäkala yön yli. Laita kala voideltuun uunivuokaan ja ripottele suolaa päälle. Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja kypsennä 225-asteisessa uunissa 40–55 minuuttia. Voit yhtä hyvin keittää kalan paloina kattilassa. Anna kalan jäähtyä.

Valmista perunasose ja valkokastike (ks. edellinen ohje). Lisää perunasoseeseen keltuaiset ja kastikkeeseen vaahdotetut valkuaiset. Levitä osa perunasoseesta vuoan pohjalle. Nosta peratut kalapalat päälle. Valuta kastike päälle. Pursota tai laita perunasose nokareina vuoan reunoille. Kuorruta ruokaa 225-asteisessa uunissa, kunnes perunasose saa hiukan väriä ja ruoka on kuumentunut.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |