JOULUKUU
13 | 12 |
2001 Mehevää kalkkunaa ja maukasta lipeäkalaaKalkkuna on kevyt ja maistuva vaihtoehto joulupöytään. Tarjolla on runsaasti erilaisia kalkkunapaisteja, joista jokainen löytää mieleisensä. Maukas kastike kruunaa kalkkuna-aterian. Lipeäkala on monien herkkua ja nyt sitä kannattaa tarjota uudessa muodossa. Kalkkunan ystävillä on nyt valinnan varaa. Kaupoissa on tarjolla luuttomia verkotettuja rullia sekä paisteja ja fileitä uunivalmiiksi suolattuina ja maustettuina. Mukavuutta rakastava voi hankkia kalkkunansa valmiiksi kypsennettynä. Rullat ovat yleensä noin kilon painoisia ja ne ovat riittoisia, koska ne on helppo viipaloida kauniisti. Atrian Chick uunivalmiista kalkkunatuotteista voi valita suolatun juhla- tai fileerullan, voimakkaasti maustetun 2,5 kilon luullisen juhlapaistin tai valmiiksi marinoidun Sangen kermaisen fileen. Valmiiksi kypsennettyjä ovat joulurulla (1,5 kg), juhlapaisti (2 kg) ja savustettu filee (n. 900 g). Kariniemen valikoimiin kuuluvat suolatut muhkeankokoinen juhlarulla (2,5 kg) ja fileerulla sekä filee. Valmiiksi maustettuja ovat Jouluinen fileerulla, joka on nimensä mukaan jouluisesti maustettu ja niinikään verkotettu Valkosipuli-persilja fileepaisti. Kariniemen kalkkunan korputettu filee on kypsä ja sellaisenaan tarjoiluvalmis. Järvi-Suomen joulukalkkunatuotteita ovat valmiiksi maustetut paisti- ja fileerulla sekä suolattu kalkkunan juhlafilee. Huom! Useimmissa kalkkunapaisteissa on paistovahti, jonka pitäisi ilmoittaa paistin kypsyydestä. Kannattaa kuitenkin käyttää omaa paistomittaria, sillä etenkin pulleissa rullissa paistovahti on liian lyhyt eikä ulotu paistin keskelle. Kalkkuna pitää kypsentää vähintään 75 asteen sisälämpötilaan. Suolatut kalkkunatuotteet eivät välttämättä tarvitse mausteita, jolloin kalkkunan oma mieto makuu säilyy. Lisämakua saadaan hyvällä kastikkeella. Kalkkunapaisti 1 suolattu ja/ tai maustettu kalkkunarulla, -paisti tai -filee Kuorruttamiseen: Poista kalkkuna pakkauksesta, mausta halutessasi ja nosta paistin kokoiseen uunivuokaan. Paina paistomittari paksuimpaan kohtaan. Käytä mittaria ainakin rullassa, vaikka siinä olisikin paistovahti. Kypsennä 150-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 75–78 astetta. Jos uunin lämpötila on korkeampi, paistista irtoaa nestettä ja lihasta tulee kuivaa. Poista mahdollinen verkko hiukan jäähtyneestä kalkkunasta. Kuorruta kypsä paisti halutessasi sinapilla ja korppujauho-persiljaseoksella. Peruna-omenapaistos 1 kg kiinteitä perunoita Kuori perunat ja leikkaa viipaleiksi. Kuori ja lohko omenat, poista samalla siemenkodat. Voitele uunivuoka kevyesti rasvalla. Aseta peruna- ja omenaviipaleet kerroksittain vuokaan ja ripottele perunakerrosten päälle hiukan suolaa ja pippuria. Sekoita nesteet ja valuta vuokaan. Laita halutessasi pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare. Paista 200-asteisessa uunissa kypsäksi noin tunnin ajan. Purjo-appelsiinikastike kalkkunalle 4 dl purjorenkaita Kuullota purjorenkaat rasvassa kattilassa. Lisää appelsiinimehu ja kalkkuna- tai kanaliemi. Anna kiehua muutama minuutti. Sekoita perunajauhot kermaan, lisää koko ajan sekoittaen kastikkeeseen ja kiehauta ylös. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Punaherukkakastike kalkkunalle 1 pieni sipuli Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppu kevyesti rasvassa kattilassa. Pyöräytä punaherukat sipulin joukossa. Lisää kanaliemi ja anna kiehua hetki. Suurusta kermaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja mausta kastike. Jos marjat ovat happamia, pyöristä maku sokerilla tai hunajalla. Herukkaiset omenanpuolikkaat suuria omenoita Kuori omenat ja poista siemenkodat. Halkaise omenat ja suurenna hiukan siemenkoloa lusikalla tai palloraudalla. Pehmitä omenapuolikkaat mikrossa tai vesitilkassa pehmeiksi. Täytä kolot herukkahyytelöllä, hillolla tai kokonaisilla herukoilla. Laita kalkkunavadille koristeeksi ja lisukkeeksi. Pähkinäinen perunalaatikko n. 1,5 kg jauhoisia perunoita Pese, kuori ja leikkaa perunat lohkoiksi. Keitä perunat kypsiksi vedessä. Kaada keitinvesi talteen ja soseuta perunat. Lisää huoneenlämpöistä rasvaa ja keitinlientä niin, että saat löysän soseen. Mausta sose muskotilla, suolalla ja siirapilla. Sekoita joukkoon pähkinärouhe. Levitä sose voideltuun vuokaan ja kuvioi pinta lusikalla tai haarukalla. Ripottele päälle pähkinä- tai mantelijauhetta ja halutessasi rasvanokareita. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Lipeäkalaa norjalaiseen tapaan 1,5 kg lipeäkalaa Kastike: Lisukkeeksi: Liota lipeäkala yön yli kylmässä vedessä. Leikkaa kala reiluiksi annospaloiksi ja keitä teräs- tai emalikattilassa vedessä noin 20 minuuttia. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista pannulla rapeaksi. Ripottele pekoni kypsän lipeäkalan päälle. Sulata rasva kattilassa ja lisää jauhot sekoittaen. Lisää maito ja vatkaa kastike tasaiseksi. Mausta sinapilla ja anna kiehua 10–15 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Kuorrutettua lipeäkalaa ja duchesseperunaa 1,5 kg lipeäkalaa Kastike: Duchesseperunasose: Liota lipeäkala yön yli. Laita kala voideltuun uunivuokaan ja ripottele suolaa päälle. Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja kypsennä 225-asteisessa uunissa 40–55 minuuttia. Voit yhtä hyvin keittää kalan paloina kattilassa. Anna kalan jäähtyä. Valmista perunasose ja valkokastike (ks. edellinen ohje). Lisää perunasoseeseen keltuaiset ja kastikkeeseen vaahdotetut valkuaiset. Levitä osa perunasoseesta vuoan pohjalle. Nosta peratut kalapalat päälle. Valuta kastike päälle. Pursota tai laita perunasose nokareina vuoan reunoille. Kuorruta ruokaa 225-asteisessa uunissa, kunnes perunasose saa hiukan väriä ja ruoka on kuumentunut.
|