Jouluglögiä ja suloisia suupaloja
Perheen ja ystävien kanssa nautitaan höyryävää glögiä, pieniä suupaloja sekä
pähkinöitä ja rusinoita. Kotitekoisia namuja on helppo valmistaa itselle tai
pukinkonttiin.
- Alkoholiton mustaherukkaglögi
1 l vettä
3 dl mustaherukkamehua
sokeria maun mukaan
6 neilikkaa
2 kanelitankoa
pala inkivääriä
1/2 sitruunan mehu
- Väkevä glögi
1 pl punaviiniä
3 dl mustaherukka- tai karpaloviiniä
sokeria maun mukaan
8 mausteneilikkaa pala inkivääriä
2 kanelitankoa
- Punssinmakuinen glögi
- 1 pl punaviiniä
- 2 dl punssia
- 1/2 dl sokeria
- kardemumman siemeniä
- kanelitanko
- 5 neilikkaa
Glögin valmistus
Hauduta mausteita muutama minuutti kiehuvassa mehu- tai vesitilkassa ja siivilöi.
Lämmitä glögin ainekset ja mausteliemi varoen. Älä päästä glögiä kiehumaan,
sillä siitä tulee kitkerää ja alkoholi höyrystyy pois.
Laita glögimukeihin tai -laseihin kokonaisia, kuorittuja manteleita tai
mantelilastuja ja rusinoita. Jos tarjoat glögiä useamman lasillisen, niin laita
manteleita ja rusinoita tarjolle pieniin kulhoihin. Pane lusikat laseihin ennen glögin
kaatamista, ettei kuuma juoma riko lasia.
Juustoiset piparit
Sekoita 200 g Aurajuustomurusia, 100 g maustamatonta tuorejuustoa ja tilkka kermaa.
Pursota tai laita tahnaa nokareina piparien päälle. (Korista halutessasi mintunoksilla.)
Kalaisat suupalat
Silppua graavia tai kylmäsavukirjolohta pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon tilkka
ranskankermaa ja tillisilppua tai kuivattua tilliä. Nosta seosta Väinämöisen
palttoonnappien tai hapankorppupalojen päälle. Korista halutessasi mätinokareilla ja
tillillä.
- Tryffelit
(n. 80 kpl)
250 g kookosrasvaa
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vanilliinisokeria
(2 rkl konjakkia)
Pinnalle:
kaakaojauhetta
Lisäksi tarvitaan makeisvuokia
Sulata ja jäähdytä kookosrasva, mutta älä anna sen jähmettyä. Vaahdota munat ja
sokeri. Lisää kaakao ja vanilliinisokeri siivilän läpi vaahtoon. Lisää jäähtynyt
kookosrasva. Mausta halutessasi konjakilla. Vatkaa seosta, kunnes se jäähtyy hieman.
Laita seos pieniin makeisvuokiin ja ripottele pinnalle kaakaojauhetta. Voit myös antaa
tryffeliseoksen kovettua kylmässä ja pyöritellä palloiksi. Ne voi vielä pyöritellä
kaakaojauheessa. Säilytä tryffeleitä kylmässä, sillä huoneenlämmössä ne
pehmenevät nopeasti.
- Rusinasuklaat
4 dl rusinoita
(1 1/2 dl konjakkia, rommia tai likööriä)
100 g kookosrasvaa
2 levyä (=340 g) taloussuklaata
1 dl mantelirouhetta
Marinoi halutessasi rusinoita alkoholissa muutama tunti. Valuta ja kuivaa rusinat tai
käytä rusinat suoraan paketista. Sulata kookosrasva ja paloiteltu suklaa miedolla
lämmöllä. Lisää rusinat ja mantelirouhe.
Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun noin 30 cm pitkään ja 15 cm leveään
kulmikkaaseen astiaan. Anna jähmettyä kylmässä ja leikkaa neliöiksi.
- Marsipaanimakeiset
valmista (värillistä) marsipaania
hasselpähkinöitä tai manteleita
(taloussuklaata)
Viipaloi marsipaani ja pyörittele halutessasi pieniksi palloiksi. Paina kunkin palan
tai pallon keskelle pähkinä tai manteli. (Voit halutessasi sulattaa suklaata
vesihauteessa ja koristella sillä makeiset.)
- Manteli-suklaanamut
1 levy (170 g) taloussuklaata
1 pss (80 g) mantelirouhetta
(piparminttu)strösseleitä
Lisäksi tarvitaan makeisvuokia
Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita joukkoon manteli-rouhe. Kaada seos pieniin
makeisvuokiin tai laita hieman kovettuneena kokkareiksi leivinpaperin päälle. Ripottele
pinnalle strösseliä ja anna kovettua kylmässä.
- Strösselipallot
125 g voita tai margariinia
1 1/4 dl sokeria
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl vanilliini- tai vaniljasokeria
1 keltuainen
1 rkl kylmää kahvia
33 1/2 dl kaurahiutaleita
Koristeluun: strösseleitä
Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita kaikki muut ainekset paitsi kaurahiutaleet.
Lisää hiutaleet joukkoon. Muotoile käsin pieniksi palloiksi ja pyörittele
strösseleissä. Säilytä kylmässä.
Teksti: Pirjo Saastamoinen
| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute
| www.pellervo.fi |
|