Pellervo


Uusin lehti
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Julkaisupalvelu
Palaute

Uutiset
www.pellervo.fi
OT-Lehti

joulukuu.gif (1258 bytes)

Jouluglögiä ja suloisia suupaloja

Perheen ja ystävien kanssa nautitaan höyryävää glögiä, pieniä suupaloja sekä pähkinöitä ja rusinoita. Kotitekoisia namuja on helppo valmistaa itselle tai pukinkonttiin.

Alkoholiton mustaherukkaglögi
1 l vettä
3 dl mustaherukkamehua
sokeria maun mukaan
6 neilikkaa
2 kanelitankoa
pala inkivääriä
1/2 sitruunan mehu
Väkevä glögi
1 pl punaviiniä
3 dl mustaherukka- tai karpaloviiniä
sokeria maun mukaan
8 mausteneilikkaa pala inkivääriä
2 kanelitankoa
 
Punssinmakuinen glögi
1 pl punaviiniä
2 dl punssia
1/2 dl sokeria
kardemumman siemeniä
kanelitanko
5 neilikkaa

Glögin valmistus
Hauduta mausteita muutama minuutti kiehuvassa mehu- tai vesitilkassa ja siivilöi. Lämmitä glögin ainekset ja mausteliemi varoen. Älä päästä glögiä kiehumaan, sillä siitä tulee kitkerää ja alkoholi höyrystyy pois.
   Laita glögimukeihin tai -laseihin kokonaisia, kuorittuja manteleita tai mantelilastuja ja rusinoita. Jos tarjoat glögiä useamman lasillisen, niin laita manteleita ja rusinoita tarjolle pieniin kulhoihin. Pane lusikat laseihin ennen glögin kaatamista, ettei kuuma juoma riko lasia.

Juustoiset piparit
Sekoita 200 g Aurajuustomurusia, 100 g maustamatonta tuorejuustoa ja tilkka kermaa. Pursota tai laita tahnaa nokareina piparien päälle. (Korista halutessasi mintunoksilla.)

Kalaisat suupalat
Silppua graavia tai kylmäsavukirjolohta pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon tilkka ranskankermaa ja tillisilppua tai kuivattua tilliä. Nosta seosta Väinämöisen palttoonnappien tai hapankorppupalojen päälle. Korista halutessasi mätinokareilla ja tillillä.

Tryffelit
(n. 80 kpl)
250 g kookosrasvaa
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vanilliinisokeria
(2 rkl konjakkia)
Pinnalle:
kaakaojauhetta
Lisäksi tarvitaan makeisvuokia

Sulata ja jäähdytä kookosrasva, mutta älä anna sen jähmettyä. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kaakao ja vanilliinisokeri siivilän läpi vaahtoon. Lisää jäähtynyt kookosrasva. Mausta halutessasi konjakilla. Vatkaa seosta, kunnes se jäähtyy hieman.

Laita seos pieniin makeisvuokiin ja ripottele pinnalle kaakaojauhetta. Voit myös antaa tryffeliseoksen kovettua kylmässä ja pyöritellä palloiksi. Ne voi vielä pyöritellä kaakaojauheessa. Säilytä tryffeleitä kylmässä, sillä huoneenlämmössä ne pehmenevät nopeasti.

Rusinasuklaat
4 dl rusinoita
(1 1/2 dl konjakkia, rommia tai likööriä)
100 g kookosrasvaa
2 levyä (=340 g) taloussuklaata
1 dl mantelirouhetta

Marinoi halutessasi rusinoita alkoholissa muutama tunti. Valuta ja kuivaa rusinat tai käytä rusinat suoraan paketista. Sulata kookosrasva ja paloiteltu suklaa miedolla lämmöllä. Lisää rusinat ja mantelirouhe.

Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun noin 30 cm pitkään ja 15 cm leveään kulmikkaaseen astiaan. Anna jähmettyä kylmässä ja leikkaa neliöiksi.

Marsipaanimakeiset
valmista (värillistä) marsipaania
hasselpähkinöitä tai manteleita
(taloussuklaata)

Viipaloi marsipaani ja pyörittele halutessasi pieniksi palloiksi. Paina kunkin palan tai pallon keskelle pähkinä tai manteli. (Voit halutessasi sulattaa suklaata vesihauteessa ja koristella sillä makeiset.)

Manteli-suklaanamut
1 levy (170 g) taloussuklaata
1 pss (80 g) mantelirouhetta
(piparminttu)strösseleitä
Lisäksi tarvitaan makeisvuokia

Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita joukkoon manteli-rouhe. Kaada seos pieniin makeisvuokiin tai laita hieman kovettuneena kokkareiksi leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle strösseliä ja anna kovettua kylmässä.

Strösselipallot
125 g voita tai margariinia
1 1/4 dl sokeria
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl vanilliini- tai vaniljasokeria
1 keltuainen
1 rkl kylmää kahvia
3–3 1/2 dl kaurahiutaleita
Koristeluun: strösseleitä

Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita kaikki muut ainekset paitsi kaurahiutaleet. Lisää hiutaleet joukkoon. Muotoile käsin pieniksi palloiksi ja pyörittele strösseleissä. Säilytä kylmässä.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |