Pellervo


Uusin lehti
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Julkaisupalvelu
Palaute

Uutiset
www.pellervo.fi
OT-Lehti

joulukuu.gif (1258 bytes)

Sillit, salaatit ja kalkkuna pöytään

ruoat.jpg (33047 bytes)

Joulupöydän alkuruokina maistuvat sillit, rosolli, aladopi ja jouluinen patee. Pääruuaksi paistetaan muhkea kalkkuna, josta riittää suurellekin joukolle. Kalkkuna saa seurak-seen haudutettuja juureksia ja punakaalia. Aterian makea herkku on nopeasti koottava Hovijälkiruoka kotoisista herukoista.

Sipulisilli
6 kevytsuolattua sillifileetä viipaleina
2 punasipulia viipaleina
2–3 laakerinlehteä
2 tl sinapinsiemeniä
Liemi:
1 1/2 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 1/2 dl sokeria

Lado sillipalat ja sipuliviipaleet kerroksittain lasitölkkiin tai kulhoon. Laita laakerinlehdet ja sinapinsiemenet kerrosten väliin.
   Kiehauta liemen ainekset ja kaada jäähtyneenä sillin päälle. Anna tekeytyä peitettynä kylmässä pari päivää.

Vihreä silli
6 kevytsuolattua sillifileetä viipaleina
1–2 maustekurkkua kuutioina
Kastike:
1 dl kevytmajoneesia
1 dl kermaviiliä
1 rkl kaprista
1 tl rouhittua viherpippuria
n. 2 dl tilli-, persilja- ja ruohosipulisilppua

Yhdistä silli- ja kurkkupalat. Sekoita kastikeainekset ja laita sillipalojen joukkoon. Anna maustua kylmässä muutama tunti tai yön yli.

Tomaattinen matjessilli
6 matjessillifileetä viipaleina
1 dl purjosilppua
1 dl tillisilppua
Liemi:
2 dl tomaattimehua
1/2 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
15 murskattua maustepippuria
15 murskattua mustapippuria
1/2 dl rypsiöljyä

Laita sillipalat sekä purjo- ja tillisilppu kerroksittain tölkkiin tai lasikulhoon. Kuumenna mehua, etikkaa, sokeria ja mausteita, kunnes sokeri sulaa. Jäähdytä ja lisää öljy. Kaada liemi sillin päälle. Anna tekeytyä kylmässä yön yli.

Rosolli uudella tavalla
5 dl kypsiä perunasuikaleita
5 dl etikkapunajuurisuikaleita
2 dl maustekurkkusuikaleita
2 dl omenasuikaleita
1 dl purjosilppua
1 dl punasipulisilppua
ripaus suolaa ja sokeria
Pinnalle:
2 kovaksi keitettyä munaa
persiljasilppua
Lisäksi:
ranskankermaa, suolaa ja pippuria

Sekoita kasvispalat keskenään. Mausta rosolli suolalla ja sokerilla ja lusikoi tarjoilukulhoon. Erota munista valkuaiset ja keltuaiset ja hienonna haarukalla. Ripottele muna- ja persiljasilput rosollin päälle. Tarjoa suolalla ja pippurilla maustetun ranskankerman kera.

Kinkku-kasvisalatoopi
500 g rasvatonta savukinkkua kuutioina
2 porkkanaa kuutioina
pala selleriä kuutioina
tilkka vettä
1 punainen paprika kuutioina
Hyytelöliemi:
9 liivatelehteä
6 dl kasvislientä fondista tai kuutiosta
1 tl yrttisekoitusta

Keitä kasvispalat vesitilkassa pehmeiksi ja valuta. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Purista liivakoista vesi pois ja liuota tilkkaan kiehuvaa lientä. Lisää loppu liemi ja yrttisekoitus.
   Kaada vuoan pohjalle tilkka hyytelölientä ja anna hyytyä kylmässä. Laita kinkku- ja kasvispalat kerroksittain vuokaan. Kaada liemi päälle ja anna hyytyä mielellään yön yli. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjoiluvadille.

Joulupatee
500 g jauhelihaa
300 g broilerinmaksaa kuutioina
100 g savukinkkua kuutioina
1 dl purjosilppua
(3–4 puserrettua valkosipulinkynttä)
2 rkl sinappia
2 munaa
1 1/2 dl kuohukermaa
1/2 dl korppujauhoja
(1/2 dl konjakkia, madeiraa tai sherryä)
1–1 1/2 tl yrtti- tai aromisuolaa

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Voit paistaa pannulla pienen koekakun ja maistaa. Levitä seos voideltuun noin 1 1/2 litran uunivuokaan.
   Paista 200-asteisessa uunissa alaosassa noin 1 tunti 15 minuuttia. Anna pateen jäähtyä ja valuta irronnut neste vuoasta.

Omena-sellerisalaatti
3–4 omenaa suikaleina
2–3 lehtisellerin vartta ohuina viipaleina
tai pala kypsää juuriselleriä suikaleina
Kastike:
1 dl kevytmajoneesia
1 dl ranskankermaa
2 tl sinappia
suolaa, valkopippuria
Pinnalle: pähkinärouhetta

Yhdistä omena- ja selleripalat. Sekoita kastikeainekset ensin keskenään ja sitten salaattiin. Ripottele päälle pähkinärouhetta ja tarjoa kinkku-aladopin ja pateen lisukkeena.

Joulukalkkuna
1 kalkkuna n. 5 kg
1 sitruunan mehu
2–3 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
Täyte:
2–3 kuorittua omenaa lohkoina
1 pss kivettömiä luumuja
 
Valeluun:
1/2 dl sulatettua margariinia tai voita
1/2 dl hunajaa

Sulata jäinen kalkkuna jääkaapissa, noin 2 päivää. Kuivaa kauttaaltaan ja hiero pintaan sitruunamehu ja mausteet. Täytä kalkkuna omenalohkoilla ja luumuilla. Ummista vatsa tikulla. Sido koivet ja siivet kuumassa vedessä kostutetulla kalastajalangalla. Paina paistomittari lihaisimpaan kohtaan.
   Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti/kg. Valele lintua kypsymisen aikana hunaja-voisulalla. Lintu on kypsä, kun mittari näyttää 75 astetta ja linnusta tikulla painettava neste on kirkasta. Poista sidoslanka ja laita kalkkuna tarjoiluvadille. Laita kalkkunan viereen hedelmiä tai keitettyjä tai haudutettuja juureksia.

Kermakastike kalkkunalle
6 dl paisto- ja kanalientä
1–2 dl kermaa
3 rkl vehnäjauhoja
1–2 rkl mustaherukkahyytelöä
suolaa, valkopippuria

Kuumenna liemi kiehuvaksi kattilassa. Sekoita jauhot kermaan ja vispilöi seos liemeen. Anna kiehua 5–10 minuuttia. Mausta kastike mustaherukkahyytelöllä ja tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Haudutettu punakaali
1 punakaali suikaleina
1 punasipuli hienonnettuna
pala purjoa viipaleina
n. 2 rkl margariinia tai voita
3 hapahkoa omenaa lohkoina
n. 1/2 dl mustaherukkamehua
6–8 maustepippuria
6–8 neilikkaa
suolaa
sitruunamehua tai viinietikkaa
ripaus sokeria

Ruskista kasvispalat rasvassa padassa. Lisää omenalohkot, tilkka nestettä, pippurit, neilikat ja suola. Hauduta noin tunnin ajan. Mausta sitruunamehulla tai etikalla ja sokerilla.

Haudutetut joulujuurekset
n. 1/2 l lanttukuutioita
n. 1/2 l porkkanakuutioita
n. 1/2 l palsternakkakuutioita
(1–2 dl sellerikuutioita)
n. 2 rkl margariinia tai voita
tilkka vettä
1–2 rkl hunajaa
suolaa, valkopippuria

Ruskista juureskuutiot rasvassa padassa. Lisää tilkka vettä ja hauduta pehmeäksi. Kypsymisaika riippuu kuutioiden koosta. Mausta kuutiot.

Hurmaava herukkaherkku jälkiruoaksi
marenkeja
mustaherukkahilloa
pakastettuja punaherukoita
kermavaahtoa
suklaakastikketta

Sekoita ainekset keskenään ja asettele houkutteleva herkku jalalliseen lasimaljaan.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |