Sillit, salaatit ja kalkkuna pöytään
Joulupöydän alkuruokina maistuvat sillit, rosolli, aladopi ja
jouluinen patee. Pääruuaksi paistetaan muhkea kalkkuna, josta riittää suurellekin
joukolle. Kalkkuna saa seurak-seen haudutettuja juureksia ja punakaalia. Aterian makea
herkku on nopeasti koottava Hovijälkiruoka kotoisista herukoista.
- Sipulisilli
- 6 kevytsuolattua sillifileetä viipaleina
- 2 punasipulia viipaleina
- 23 laakerinlehteä
- 2 tl sinapinsiemeniä
- Liemi:
- 1 1/2 dl vettä
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 1 1/2 dl sokeria
Lado sillipalat ja sipuliviipaleet kerroksittain lasitölkkiin tai kulhoon. Laita
laakerinlehdet ja sinapinsiemenet kerrosten väliin.
Kiehauta liemen ainekset ja kaada jäähtyneenä sillin päälle. Anna
tekeytyä peitettynä kylmässä pari päivää.
- Vihreä silli
6 kevytsuolattua sillifileetä viipaleina
12 maustekurkkua kuutioina
Kastike:
1 dl kevytmajoneesia
1 dl kermaviiliä
1 rkl kaprista
1 tl rouhittua viherpippuria
n. 2 dl tilli-, persilja- ja ruohosipulisilppua
Yhdistä silli- ja kurkkupalat. Sekoita kastikeainekset ja laita sillipalojen joukkoon.
Anna maustua kylmässä muutama tunti tai yön yli.
- Tomaattinen matjessilli
- 6 matjessillifileetä viipaleina
- 1 dl purjosilppua
- 1 dl tillisilppua
- Liemi:
- 2 dl tomaattimehua
- 1/2 dl väkiviinaetikkaa
- 1 dl sokeria
- 15 murskattua maustepippuria
- 15 murskattua mustapippuria
- 1/2 dl rypsiöljyä
Laita sillipalat sekä purjo- ja tillisilppu kerroksittain tölkkiin tai lasikulhoon.
Kuumenna mehua, etikkaa, sokeria ja mausteita, kunnes sokeri sulaa. Jäähdytä ja lisää
öljy. Kaada liemi sillin päälle. Anna tekeytyä kylmässä yön yli.
- Rosolli uudella tavalla
5 dl kypsiä perunasuikaleita
5 dl etikkapunajuurisuikaleita
2 dl maustekurkkusuikaleita
2 dl omenasuikaleita
1 dl purjosilppua
1 dl punasipulisilppua
ripaus suolaa ja sokeria
Pinnalle:
2 kovaksi keitettyä munaa
persiljasilppua
Lisäksi:
ranskankermaa, suolaa ja pippuria
Sekoita kasvispalat keskenään. Mausta rosolli suolalla ja sokerilla ja lusikoi
tarjoilukulhoon. Erota munista valkuaiset ja keltuaiset ja hienonna haarukalla. Ripottele
muna- ja persiljasilput rosollin päälle. Tarjoa suolalla ja pippurilla maustetun
ranskankerman kera.
- Kinkku-kasvisalatoopi
500 g rasvatonta savukinkkua kuutioina
2 porkkanaa kuutioina
pala selleriä kuutioina
tilkka vettä
1 punainen paprika kuutioina
Hyytelöliemi:
9 liivatelehteä
6 dl kasvislientä fondista tai kuutiosta
1 tl yrttisekoitusta
Keitä kasvispalat vesitilkassa pehmeiksi ja valuta. Pane liivatelehdet likoamaan
kylmään veteen 10 minuutiksi. Purista liivakoista vesi pois ja liuota tilkkaan kiehuvaa
lientä. Lisää loppu liemi ja yrttisekoitus.
Kaada vuoan pohjalle tilkka hyytelölientä ja anna hyytyä kylmässä. Laita
kinkku- ja kasvispalat kerroksittain vuokaan. Kaada liemi päälle ja anna hyytyä
mielellään yön yli. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö
tarjoiluvadille.
- Joulupatee
500 g jauhelihaa
300 g broilerinmaksaa kuutioina
100 g savukinkkua kuutioina
1 dl purjosilppua
(34 puserrettua valkosipulinkynttä)
2 rkl sinappia
2 munaa
1 1/2 dl kuohukermaa
1/2 dl korppujauhoja
(1/2 dl konjakkia, madeiraa tai sherryä)
11 1/2 tl yrtti- tai aromisuolaa
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Voit paistaa pannulla pienen koekakun ja
maistaa. Levitä seos voideltuun noin 1 1/2 litran uunivuokaan.
Paista 200-asteisessa uunissa alaosassa noin 1 tunti 15 minuuttia. Anna
pateen jäähtyä ja valuta irronnut neste vuoasta.
- Omena-sellerisalaatti
34 omenaa suikaleina
23 lehtisellerin vartta ohuina viipaleina
tai pala kypsää juuriselleriä suikaleina
Kastike:
1 dl kevytmajoneesia
1 dl ranskankermaa
2 tl sinappia
suolaa, valkopippuria
Pinnalle: pähkinärouhetta
Yhdistä omena- ja selleripalat. Sekoita kastikeainekset ensin keskenään ja sitten
salaattiin. Ripottele päälle pähkinärouhetta ja tarjoa kinkku-aladopin ja pateen
lisukkeena.
- Joulukalkkuna
1 kalkkuna n. 5 kg
1 sitruunan mehu
23 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
Täyte:
23 kuorittua omenaa lohkoina
1 pss kivettömiä luumuja
Valeluun:
1/2 dl sulatettua margariinia tai voita
1/2 dl hunajaa
Sulata jäinen kalkkuna jääkaapissa, noin 2 päivää. Kuivaa kauttaaltaan ja hiero
pintaan sitruunamehu ja mausteet. Täytä kalkkuna omenalohkoilla ja luumuilla. Ummista
vatsa tikulla. Sido koivet ja siivet kuumassa vedessä kostutetulla kalastajalangalla.
Paina paistomittari lihaisimpaan kohtaan.
Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti/kg. Valele lintua kypsymisen
aikana hunaja-voisulalla. Lintu on kypsä, kun mittari näyttää 75 astetta ja linnusta
tikulla painettava neste on kirkasta. Poista sidoslanka ja laita kalkkuna tarjoiluvadille.
Laita kalkkunan viereen hedelmiä tai keitettyjä tai haudutettuja juureksia.
- Kermakastike kalkkunalle
6 dl paisto- ja kanalientä
12 dl kermaa
3 rkl vehnäjauhoja
12 rkl mustaherukkahyytelöä
suolaa, valkopippuria
Kuumenna liemi kiehuvaksi kattilassa. Sekoita jauhot kermaan ja vispilöi seos liemeen.
Anna kiehua 510 minuuttia. Mausta kastike mustaherukkahyytelöllä ja tarvittaessa
suolalla ja pippurilla.
- Haudutettu punakaali
1 punakaali suikaleina
1 punasipuli hienonnettuna
pala purjoa viipaleina
n. 2 rkl margariinia tai voita
3 hapahkoa omenaa lohkoina
n. 1/2 dl mustaherukkamehua
68 maustepippuria
68 neilikkaa
suolaa
sitruunamehua tai viinietikkaa
ripaus sokeria
Ruskista kasvispalat rasvassa padassa. Lisää omenalohkot, tilkka nestettä, pippurit,
neilikat ja suola. Hauduta noin tunnin ajan. Mausta sitruunamehulla tai etikalla ja
sokerilla.
- Haudutetut joulujuurekset
n. 1/2 l lanttukuutioita
n. 1/2 l porkkanakuutioita
n. 1/2 l palsternakkakuutioita
(12 dl sellerikuutioita)
n. 2 rkl margariinia tai voita
tilkka vettä
12 rkl hunajaa
suolaa, valkopippuria
Ruskista juureskuutiot rasvassa padassa. Lisää tilkka vettä ja hauduta pehmeäksi.
Kypsymisaika riippuu kuutioiden koosta. Mausta kuutiot.
- Hurmaava herukkaherkku jälkiruoaksi
- marenkeja
- mustaherukkahilloa
- pakastettuja punaherukoita
- kermavaahtoa
- suklaakastikketta
Sekoita ainekset keskenään ja asettele houkutteleva herkku jalalliseen lasimaljaan.
Teksti: Pirjo Saastamoinen
| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute
| www.pellervo.fi |
|